Gofry - Przetestowałam bardzo dużo przepisów. Ten jest najłatwiejszy i najlepszy :) Znalazłam na gofry.eu, gofrów będzie ok. 10-12
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mleka (można częściowo zastąpić wodą, lub użyć mleka 0,5%)
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (ok 3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.chrupiące i delikatne
KLASYCZNE PANCAKES.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wg upodobania.
Podane powyżej proporcje są dla 4 osób.
Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek… | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny
Przepis na potrawkę meksykańską - Inspirujące obrazki - Spryciarze.pl
Piernikowe babeczki z nadzieniem
Jesienne kalafiorki z piekarnika
250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.
Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Pancakes
Składniki ciasta:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki (może być też jogurt naturalny lub gęsty kefir)
1 łyżka rozpuszczonego masła*
2 jajka
Dodatki, wedle upodobania:
syrop klonowy, owoce, bita śmietana, sos czekoladowy, dżemy, konfitury
* chodzi o rozpuszczenie 1 łyżki masła w stanie stałym, tak więc rozpuszczonego masła będą to pewnie 2 albo 3 łyżki
Mąkę przesiewamy razem z cukrem, solą, proszkiem i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami i rozpuszczonym masłem, dodajemy mąkę, mieszamy wszystko na gładką masę. Można to zrobić mikserem, można zwykłą trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy je na około 20 minut, a następnie wylewamy niewielkie ilości na patelnię, formujemy mniej więcej okrągłe placuszki i smażymy, najlepiej bez tłuszczu. Jak na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Pancakes najlepiej smakują tuż po zdjęciu z patelni, świeżo nasączone syropem. W wersji mocno rozpustnej połóżcie na nich trochę bitej śmietany.
Wafelki z galaretką
Składniki :
opakowanie wafli
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 opakowania galaretki wiśniowej
0,7l gorącej wody
Przygotowanie :
Przygotuj blaszkę (najlepiej wielkości wafli) lub przytnij wafle tak aby pasowały do blaszki. Wyłóż formę folią. Mleko w puszcze włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 2 -2,5 godzin. Dolewaj czasem wodę tak aby puszka była w całości zanurzona w wodzie. Ostudź. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Przygotuj 4 wafle. 2 wafle posmaruj masą i przykryj suchym. Na dno blaszki połóż jedną cześć wafla. Wylej tężejącą galaretkę i połóż 2 wafle sklejone ze sobą masą krówkową. Górę przykryj folią, połóż książkę ( po to aby wafle nie wyginały się do góry) i szybko włóż do zamrażarki na 5 minut. Przełóż do lodówki i odstaw do całkowitego stężenia.
Pizza...z patelni - szybki przepis.
Składniki (na dwie porcje):
składniki na ciasto
- szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- cztery łyżki oleju
- 3-4 łyżki ciepłej wody
składniki na wierzch
W zasadzie to kładziemy dowolne składniki , w zależności do lubimy. Moą ti być:
- pieczarki
- wędlina (szynka, salami)
- pomidor
- duża ilość sera
- przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Mąkę, olej i wodę mieszamy, a następnie ugniatamy, wałkujemy i smażymy króciutko na patelni teflonowej. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i kładziemy składniki. Wykładamy na rozgrzaną patelnie i przykrywamy pokrywką Po kilku minutach ser powinien się pięknie rozpuścić
Pizza gotowa! Smacznego!