Jedzenie

53 inspiracje
Kurczak z suszonymi pomidorami i makaronem w kremowym sosie z mozzarelli
3- 4 porcje

składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 240 g suchego makaronu wstążki
- 300 g śmietanki kremówki 30% lub 12%- słodkiej!
- 1 szklanka startej mozzarelli- ok 1.5 kulki
- 125 ml wody z gotowania makaronu
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka wędzona mielona ostra

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Pierś dokładnie obrać z wszelkich błon, następnie pokroić w większą kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać ok 2 łyżki oliwy, po czym wrzucić kurczaka i smażyć na dosyć dużym ogniu do zrumienienia, odstawić na talerz. Kurczak powinien być prawie usmażony.
Do tej samej patelni wrzucić pokrojone w większe kawałki suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, wszystko smażyć paręnaście sekund. Do patelni dodać kremówkę oraz bazylię, zagotować i dorzucić mozzarellę. Mieszać, czekając, aż się rozpuści.*
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Podczas odsączana makaronu zachować 125 ml wody po gotowaniu.
Kiedy sos będzie gęstnieć dodać kurczaka, następnie makaron. Wszystko dobrze wymieszać ze sobą, przyprawiając solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty dolewać stopniowo wodę z makaronu i rozrzedzić sos. Podawać natychmiast.
Smacznego!

* jeśli mozzarella nie będzie chciała się do końca rozpuścić, dodajcie makaron oraz wodę po makaronie, wszystko trochę pgootować- sos w tym momencie powinien zrobić się absolutnie kremowy
Szybko Tanio Smacznie: Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami
Jamajska potrawka z kurczaka ze smażonymi ziemniakami

Przepis dla 2 osób.

Składniki:

- 400g ziemniaków pokrojonych w kawałki
- łyżka oleju
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 łyżka jamajskiej mieszanki przypraw
- 2 plastry ananasa z puszki pokrojonego w kostkę + 2 łyżki soku z puszki
Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, odcedzić. Podgrzać olej na patelni, podsmażyć kurczaka, paprykę oraz przyprawy przez 5 minut. Dodać ananasa i sok, wrzucić ziemniaki. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Natychmiast podawać.
Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami | Buszująca w kuchni

Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól, pieprz, curry
oliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.

2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM.

Składniki na ok. 30 szt:
350g mąki
200g masła
10g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
100g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko+1 żółtko
szczypta soli

jabłka (ok. 3-4 szt)

Drożdże skruszyć do
miseczki i zasypać cukrem.
Poczekać aż się rozpuszczą.
W misce mąkę posiekać z masłem.
Dodać drożdże i resztę składników.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc*.
Następnego dnia ciasto rozwałkować
na grubość ok. 3 mm i wycinać koła
o wielkości ok. 10cm.
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki
w zależności od wielkości jabłka i
wkładać na koło.
Sklejać jak pierogi z tym, że tylko boki.
Środek ma zostać niesklejony.
Piec w 180 stopniach
ok.15-20 min. (na złoty kolor).
Gdy ostygną posypać obficie pudrem.

*podobno ciasteczka wychodzą
także po dwóch godzinach
leżakowania w lodówce:)
Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Składniki:

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
300 g konfitury wiśniowej
120 g drobnego cukru
2 duże jajka, roztrzepane
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.



Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.
Puszysta pizza - najlepsze ciasto!

Najłatwiejszy przepis!





Puszyste ciasto:
4 średniej grubości pizze o śr. 25 cm lub 4 cieńsze pizze o śr. 30 cm:

• 1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej (np. źródlanej lub mineralnej, ewentualnie zwykłej wody)
• 4...
Pierś z kurczaka ala gulasz
(4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 700 g dyni ze skórą lub 450 g miąższu
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu - przepis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Domowy wywar z jarzyn:
3 szkl wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki natki pietruszki z listkami
1 marchewka
1/2 małej pietruszki
kawałek pora
sól i pieprz

Do rondla wlać 3 szkl wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz pokrojoną marchewką, pietruszką, por. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 min do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić pieprzem. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.


Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety, oprószyć solą, pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez 2 min aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu przez 2 min, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez 3 min. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 2 min. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 3 min aż dynia będzie miękka.
Do miski wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez 1 min, aż sos zgęstnieje.
Penne z kurczakiem w pikantnym pomidorowym sosie


Składniki

250g makaronu penne
1 połówka filetu z kurczaka
3 pieczarki
1 mała cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryka chili (wg uznania)
sól, pieprz
curry



Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Filet z kurczaka tniemy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem i carry. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony po 2 minuty.

Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki, cebulę i pomidory z puszki, czosnek i chili.

Wszystko gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut.

Do gotowego sosu przekładamy odsączony, ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze soli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona