przepisy

30 inspiracji
Ciasto cappuccino

Biszkopty nasączone są mocną kawą cappuccino, masa jest delikatna i kremowa, a dodatek mleka w proszku sprawia, że ma taki swój fajny smaczek:)
Ciasto prezentuje się i smakuje bardzo dobrze, a wręcz bardzo pysznie:) "


Składniki:

1-2 opakowania okrągłych biszkoptów*
200 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl.mleka w proszku
500 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
7 łyżek cappuccino w proszku
ok. 50 g gorzkiej czekolady


Cappuccino zalać ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szkl. gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć folią, na spodzie ułożyć biszkopty maczane w kawie cappuccino. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, masło utrzeć i dalej miksować dodając ubite żółtka. Porcjami dodawać serki (masa w tym momencie może się trochę zważyć, ale nie należy się tym przejmować, gdyż po wymieszaniu z mlekiem ponownie będzie jednolita i gładka.), następnie dodać mleko w proszku i całość zmiksować. Do masy dodać ostygniętą żelatynę i szybko zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i na wierzch ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić ciasto. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

* ilość biszkoptów jaka zostanie wykorzystana zależy od wielkości foremki, ja na foremkę 20 x 24 cm zużyłam tylko 1 opakowanie 180 g.
Propozycje kanapek

1. Kanapki na krakersach brydżowych:

I rodzaj: krakers + pasta z tuńczyka + ogórek konserwowy + kleks przecieru pomidorowego do ozdoby

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· puszka tuńczyka w oleju;
· 2-3 ogórki konserwowe;
· keczup;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy widelcem na miazgę i całą rybną masę rozcieramy na pastę z odrobiną masła. Masę nakładamy kopiasto na krakersy, a na wierzch układamy plasterek lub dwa ogórka. Całość ozdabiamy kleksem keczupu.

II rodzaj: krakers + pomidor + jajko przepiórcze + szczypiorek (lub piórko czerwonej cebulki)

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· 4-5 małych pomidorów;
· 4-5 jajek przepiórczych (lub 2-3 jaja kurze);
· majonez;
· szczypiorek lub czerwona cebula;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. I teraz w zależności od wielkości krakersa, na każdym kładziemy plaster pomidora - nie może być większy od krakersa. Na pomidorze przyklejamy, niewielką ilością majonezu, plasterek przepiórczego lub kurzego jajka. Jajko ozdabiamy majonezem i albo posypujemy szczypiorkiem, albo ozdabiamy piórkiem czerwonej cebuli.

2. Kanapki na kostkach twardego żółtego sera

I rodzaj: kostka sera + orzech włoski

Składniki:

· 30 dag żółtego łagodnego sera w kostce;
· 10 orzechów włoskich;
· serek do smarowania;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z sera do smarowania i przyklejamy do niej połówkę orzecha włoskiego.
II rodzaj: kostka sera + rzodkiewka
Składniki:
· 30 dag żółtego, ostrego sera w kostce;
· 2 pęczki małych rzodkiewek;
· 2 łyżki masła;
· sól;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z masła. Rzodkiewki starannie myjemy, odcinamy listki razem z kawałkiem warzywa tak, żeby rzodkiewka stabilnie stała na serowej podkładce. Nacinamy ozdobnie górę i lekko solimy.

4. Kanapki na chlebie razowym

I rodzaj: kwadracik chleba + masło czosnkowe + jajko na twardo

Składniki:

· 1/2 razowego chleba z formy;
· 2-3 jajka;
· 2 łyżki masła;
· ząbek czosnku;
· majonez;
· sól;
· kilka listków zielonej pietruszki;

Razowy chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem roztartym z rozdrobnionym (przeciśniętym przez wyciskarkę) ząbkiem czosnku. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek jaja. Jajko ozdabiamy kleksem majonezu, w który wtykamy kilka listków pietruszki.

7. Kanapki na białym chlebie

I rodzaj: kwadracik chleba + szynka, kiełbasa szynkowa, baleron (wędlina do wyboru) + ogórek

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 15 dag szynki, kiełbasy szynkowej lub innej wędliny;
· 2 łyżki masła;
· zielony ogórek;
· musztarda;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek wędliny. Na wędlinie robimy musztardową kropkę, a obok układamy ukośnie plasterek ogórka.

II rodzaj: kwadracik chleba + żółty ser + anchois

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 20 dag sera żółtego;
· 2 łyżki masła;
· puszka anchois;
· cebulka;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek żółtego sera, na którym układamy mały płat rybki i piórko cebulki.

Podane powyżej przepisy na kanapki można zmieniać i urozmaicać w zależności od tego, jakimi dysponujemy produktami. Propozycji może być jeszcze więcej, można przygotować kanapki na macy, na obwarzankach czy chrupkim pieczywie dietetycznym. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i fantazji. Pozostałe panie przygotowują sałatki. każda po jednej.
niebo na talerzu: Pyszna przekąska - babeczki z chleba

Bardzo miła alternatywa dla kanapek, na ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi albo na okoliczność większego przyjęcia. Wystarczy pieczywo, niekoniecznie świeże, chleb albo pokrojona w plasterki bułka czy pieczywo tostowe, resztki pieczonego mięsa lub wędliny, warzyw i tego co tam się jeszcze znajdzie w lodówce. W tym zestawie znalazł się pieczony kurczak z wczorajszego obiadu, kawałeczek wędzonego boczku i kilka pieczarek. Można użyć szpinaku, różyczek brokuła, zielonego groszku, smażonej cebuli, suszonych pomidorów, mielonego mięsa, wszystkiego co lubimy i co nam przyjdzie do głowy lub powinno wkrótce wyjść z lodówki. Miałam nadzieję, że choć jedna babeczka zostanie na śniadanie. Nie została:) Do zrobienia tej przystawki trzeba mieć foremki z dołkami na muffiny, żaroodporne miseczki lub metalowe foremki na babeczki.







składniki ( na 12 sztuk) :

- kromki chleba lub bułki okrojone ze skórek
- dwa - trzy jajka
- dwie - trzy łyżki pokrojonego w kostkę albo startego, dowolnego żółtego sera lub parmezanu
- ok. 10 dkg wędzonego boczku
- ok. 20 dkg pieczonego mięsa ( u mnie kurczak) lub resztek wędliny
- kilka pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek
- ew. inne ulubione dodatki (ser feta, suszone pomidory, zielony groszek, szczypiorek, natka pietruszki itp)
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól, odrobina chilli

Piekarnik nastawić na 190 st. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie placuszki. Foremki do babeczek wysmarować masłem, wyłożyć kromkami pieczywa. Nierówno, kanciasto, tak ma być. Jajka roztrzepać widelcem w kubeczku, dodać starty lub pokrojony ser, przyprawy i pastę pomidorową, dobrze połączyć. Pokrojone mięso i wędlinę wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Nałożyć po łyżce tego farszu do wyłożonych pieczywem foremek. Zalać każdą z nich masą jajeczno- serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 -12 minut.
Tarta francuska z pomidorami, mozzarellą i rukolą
z pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów można przygotować samemu z podanych poniżej składników lub użyć gotowego (około 200 g, jeden większy słoiczek).
Składniki, 6 porcji:

• 450 g ciasta francuskiego (1 opakowanie - 6 płatów)
• 200 g sera pleśniowego Camembert
• 200 g mozzarelli (1 i 1/2 kulki)
• 4 pomidory
• 1/2 cebuli
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 50 g rukoli (lub pęczek bazylii)
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz








Pesto z suszonych pomidorów:

• 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
• 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
• 1/2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
• 30 g sera Parmezan lub Grana Padano
• 30 g orzechów nerkowca lub orzeszków pinii
• 1/2 szklanki listków bazylii
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Przygotować pesto z suszonych pomidorów: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub melaksera i zmiksować na drobnoziarniste pesto. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na dużej blaszce ułożyć zamrożone płaty ciasta francuskiego jeden obok drugiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie zagiąć brzegi ciasta na około pół centymetra i docisnąć ostrzami widelca.
Na ciasto położyć drugą nieco mniejszą blaszkę (zwykłą, np. na ciasto), tak aby przykryła prawie całe ciasto - zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty). Do blaszki włożyć obciążenie w postaci np. kilku pomidorów rozłożonych równomiernie po całej blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. W międzyczasie pokroić pomidory i sery na plasterki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Zdjąć górną blaszkę z obciążeniem i piec dalej samo ciasto przez około 8 minut aż będzie ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia dwukrotnie otworzyć piekarnik i uklepać ciasto w kilku miejscach gdyby za bardzo się podnosiło.
Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać) i rozsmarować na nim pesto, ułożyć plasterki sera Camembert, przykryć plasterkami mozzarelli, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch rozłożyć plasterki pomidorów, posypać drobno posiekaną cebulką, suszonym oregano, solą, pieprzem, skropić oliwą extra vergine.
Wstawić z powrotem do piekarnika (do środkowej części) i piec przez około 7 minut aż ser się roztopi. Posypać rukolą lub bazylią. Jeśli tarta ostygnie można ją podgrzać przed podaniem, aby ser był ciągnący.
sałatka "wenecja"

przepis:

400 g piersi z kurczaka;
300 g pieczarek;
200 g suszonych śliwek;
200 g sera;
3-2 ziemniaki;
2-3 jaja;
1 ogórek(świeży albo kiszony);
majonez

na początku układamy suszone śliwki, smarujemy majonezem, a następnie układamy pokrojoną i podsmażona pierś z kurczaka i znów smarujemy majonezem. ziemniaki gotowane i pokrojone na drobne kawałki i znów dodać majonez. następnie dodać pieczarki (mogą być smażone albo konserwowane); je nie smarujemy majonezem a dodajemy starte jaja oraz ser, i delikatnie układamy pokrojony ogórek.
Biszkoptowa kostka kawowa :)

Składniki
biszkopt:

3 jajka
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
krem:

podwójne espresso (u mnie 3 łyżeczki kawy)
2 tabliczki czekolady białej (200 g)
300 g śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie zaczynam od biszkoptu. Można wykorzystać kupne, ja robię. Białka oddzielam od żółtek. Białka razem z cukrem ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę, wodę, mieszam. Wylewam do blaszki 40×30 cm na papier do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 17 minut.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijam, dodaję roztopioną czekoladę (bardzo ostrożnie!) do tego żelatynę przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzona kawę.
Połowę biszkoptu wkładam do formy, nasączam kawą, na to krem, a na to ostrożnie drugą część biszkoptu. Chłodzę w lodówce i potem znowu nasączam z wierzchu kawą. Kroję i podaję. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona