Składniki:
3 bułki ( kajzerki)
2 frankfuterki
2 plasterki boczku
2 łyżki pokrojonej cebulki
3 jajka
garść szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z oliwą i chwilę podsmażamy, dodajemy łyżkę wody i chwile dusimy. Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy pokrojony boczek i frankfurterki i smażymy do momentu aż zacznie się rumienić. W tym momencie można dodać pikantną paprykę w proszku.
Z bułeczek odkrajamy czubki i wyciągamy środki. Na dnie bułek układamy podsmażoną cebulkę z boczkiem i frankfurterkami. Do każdej bułeczki wbijamy po jajku .
Bułeczki pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 150 stopni, jeśli lubimy mniej ścięte jajo, pieczemy je nieco krócej.
Przed podaniem bułeczki solimy , pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.
Paleta Smaku: Sajgonki :)
Moje Dietetyczne Fanaberie: Pierogi z których jestem dumna!
Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i fetą
Przepis na porcję dla 2-3 osób, 22 spore pierogi
Tabela pokazuje średnią wartość energetyczną 1 pieroga, mój tato zjadł 15, a mama 7, więc ciężko określić mi "porcję" :-)
Na ciasto:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
180 ml bardzo cieplej wody
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka oliwy
Na wypełnienie
500 g mrożonego szpinaku
5 dużych ząbków czosnku
30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
80 g chudego, mielonego twarogu
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Sałatka ze szpinaku z grillowanym kurczakiem i truskawkami
Caramel Cheesecake Bites Food Pix | Recipe by Picture
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało
7. Koktajl detoksykujący z buraków
Bardzo skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza solidnej dawki witaminy C, wpływa moczopędnie, przez co niweluje uczucie obrzmienia i tzw. „cellulitu wodnego” na skórze.
Składniki:
2 starte buraki ćwikłowe,
1 starty seler,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka startego chrzanu,
szczypta soli i pieprzu.
Składniki, 2-4 porcje:
• 150 ml zaparzonej mocnej kawy
• 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 250 g mascarpone
• 100 g podłużnych biszkoptów
Do posypania: gorzkie kakao
Źródło:
www.kwestiasmaku.com.........
Morelowo na śniadanie
SKŁADNIKI na 2 porcje:
4 morele
400 mg jogurtu naturalnego
4 łyżki musli ( u mnie Crunchy naturalne Kupiec)
ew. stewia lub ksylitol do dosłodzenia
Morele umyj i pokrój w kosteczkę. Do szklanki wkładaj warstwami: morele, jogurt, musli lub crunchy, ponownie jogurt i morele. Na wierzch wylej resztę jogurtu i posyp musli.
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało
1. Koktajl szpinakowo-jabłkowy
Ten koktajl dostarcza wszystkich mikro- i makroelementów w jednym solidnym zastrzyku. Szybko Cię obudzi, a pity regularnie sprzyja promiennemu wyglądowi.
Składniki:
świeży szpinak baby (2-3 szklanki),
kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki),
sok z jednej cytryny, 6 daktyli,
1 łyżka miodu,
1 jabłko,
wiórki kokosowe (1/3 szklanki),
1/2 szklanki wody.