Kurczak pieczony na warzywach
4 porcje
1 duży kurczak, ok. 1½ kg
2 łyżeczki oliwy
sól, około 1 łyżeczki i pieprz
½ łyżeczki majeranku
1 gałązka rozmarynu, posiekana
skórka z połowy cytryny, świeżo starta
2-3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w podłużne cząstki
warzywa, ok. 1 kg – ziemniaki, marchewka, cebula, seler naciowy, pietruszka, pasternak itp.
do warzyw: 1 łyżka oliwy, sól i pieprz, ząbki czosnku, opcjonalnie: skórka z cytryny
do podania: natka pietruszki, posiekana oraz zielona sałata
Kurczaka przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa i rozłóż na płasko. Natrzyj oliwą, solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Posyp skórką z cytryny. Od wewnątrz powtykaj w mięso kawałki zabków czosnku. Odłóż do zamarynowania, na godzinę lub dłużej.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Warzywa pokrój na kawałki, takiej wielkości, żeby upiekły się w tym samym czasie. Wymieszaj je z oliwą, posyp solą i pierzem, czosnkiem i sórką cytrynową, jeśli chcesz. Ułóż w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu. Na warzywach połóż kurczaka, skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut.
Podawaj posypane natką pietruszki i dodatkowo z miską zielonej sałaty.
Cukinia marynowana w zalewie curry
Składniki:
ok. 2,5 kg młodej cukinii
7 szkl wody
1,5szkl octu 10% (użyłam Jamar)
2 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
2 średnie cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik
Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry lub pół-plastry w zależności od wielkości.
Słoiki i zakrętki (ja użyłam 1 litrowych i wyszło mi 6 słoików) umyć i wyparzyć (np. w piekarniku 130 stopni 15 minut). Do każdego słoika na dno ułożyć plastry cebuli i szczyptę gorczycy. W słoikach poukładać cukinię a na wierzch kilka listów selera.
Wodę, ocet, sól, cukier i curry zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię i zamknąć słoik. Pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku ok 10-15 minut (temp 130stopni).
Smacznego :)
Rolada czekoladowa z serkiem mascarpone i malinami
Składniki:
4 jajka
100 g drobnego cukru
100 g mąki (dałam tortową)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
cukier waniliowy - 16 g
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
50ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)
Składniki zmiksować.
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła
Masło z połamaną na kawałki czekoladą stopić w kąpieli wodnej mieszając do połączenia składników.
Dodatkowo:
250g malin lub wiśni.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą
domowe ciasteczka "fornetti"
składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
jedno jajko (żółtko lub białko według uznania. Ja osobiście daje żółtko)
wnętrze:
dżem owocowy, rozpuszczona czekolada, nutella, pokrojone owoce pomysłów jest mnóstwo. To od cb zależy co będą kryły ciasteczka ;).
sposób przygotowania:
wyciągnij ciasto francuskie, a następnie połóż je na stolnicy lub na desce. pokrój na prostokąty (wielkość według uznania) na połowę prostokąta nałóż troszkę "farszu", następnie przykryj farsz drugą połówką ciasta. Mocno sklej ciasto w miejscu złączenia ( najlepiej poodbijaj po obu bokach ciasteczka widelec, tak jak w pierogach. Na wierzchu mozesz powykrawać paski lub inne znaczki. Na koniec ubij żółtko lub białko widelcem i posmaruj wierzch ciastka. Wsadzasz na blasze ciastka do piekarnika i pieczesz według instrukcji na opakowaniu ciasta. I gotowe ;D
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao)
200 g chłodnego masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Składniki posiekać noż...
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę śmietanową:
- 250 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.
Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.
Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.
Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.
Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Lekka pianka z jabłkami i herbatnikami
Składniki:
1kg jabłek (4 spore jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie galaretki ananasowej (można użyć również gruszkowej, agrestowej, brzoskwiniowej)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
200g chłodnego, zagęszczonego – niesłodzonego mleka
400g kakaowych herbatników (możemy również użyć herbatników bez kakao)
2-3 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sok z cytryny wymieszać.
2. Starte jabłka przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu prze 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia.
3. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ananasową i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
4. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
5. Zimne, zagęszczone mleko wlać do miski i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż się spieni. Następnie powoli wlewać dobrze przestygniętą, pomarańczową galaretkę (ma być zimna), ciągle miksując. Jeśli pianka wyjdzie rzadka to wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
6. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę pomarańczowej piany, przykryć herbatnikami, nałożyć połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany pomarańczowej, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na końcu ułożyć herbatniki.
7. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
8. Schłodzone ciasto delikatnie wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Ściągnąć folię i przed podaniem wierzch deseru posypać cynamonem.