Syrop z kwiatów czarnego bzu
gzikipyry.pl
Granita truskawkowa
500 g truskawek (umytych, odszypułkowanych)
2 sztuki kiwi (dojrzałych, słodkich, umytych i obranych ze skórki)
400 g lodu w kostkach
6 łyżeczek cukru trzcinowego (do smaku; może być też miód)
kilka listków mięty (do smaku/ozdoby)
+ blender/malakser z opcją kruszenia lodu albo kruszarka do lodu, blender do zblendowania truskawek i kiwi
Jak to zrobić?
Truskawki i kiwi wrzucamy do blendera, zasypujemy cukrem i siekamy do uzyskania płynnej masy. Przelewamy do innego pojemnika. W misie blendera (malaksera, kruszarki) kruszymy lód na drobne kawałki. Dolewamy płyn truskawkowo-kiwi i blendujemy do połączenia. Przelewamy do szklanek.
Smacznego! :-)
P.S.1: ilość cukru/miodu jest sugerowana - trzeba ją dobrać pod własne preferencje smakowe. Tak naprawdę, im słodsze truskawki, tym mniej go potrzeba.
P.S.2: lód kupuję gotowy albo mrożę samodzielnie wodę źródlaną lub przegotowaną.
300 ml zimnego mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub mleczna
kostki lodu
200 ml świeżej śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
opcjonalnie
4 małe kostki czekolady roztopionej na parze
tarta biała czekolada do dekoracji
50 ml mleka wlać do garnuszka wraz z czekoladą i roztopić na małym ogniu. Następnie dodać resztę zimnego mleka i wymieszać, przelać do szklanek - wrzucić kostki lodu. Śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru -przełożyć do szprycy i udekorować, na wierzchu polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami białej.
Bo kto nie lubi mrożonej czekolady? :)
Składniki:
400ml zimnego mleka
4 gałki lodów czekoladowych
3 łyżeczki cukru pudru
150ml śmietanki 30%
wiórki czekoladowe
Wykonanie:
W dosyć wysokim naczyniu ubijaj mleko z cukrem, aż będą porządnie wymieszane. Śmietankę ubij na sztywno. Włóż po 2 gałki lodów do każdej z wysokich szklanek. Zalej lody mlekiem i przykryj obfitą ilościa bitej śmietany. Posyp wiórkami czekoladowymi. Natychmiast podawaj.
Orzeźwiający napój miętowy
Produkty:
1 pęczek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1 l wody
kostki lodu
Przygotowanie:
Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie napar cedzimy przez sito, dodajemy miód i sok z jednej cytryny.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki aby napój schłodzić.
Podawać z kawałkami cytryny i kostkami lodu.
Biała czekolada do picia z jeżynami | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów. | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów.
Rabarbarowa Lemoniada
- Pomyslowi.net
Składniki
Syrop
750 g rabarbaru
1,5 litra wody
300 g (ok. 1,5 szklanki) cukru
Do podania
kostki lodu
limonka
zimny napój typu sprite lub woda mineralna
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na paseczki o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy do dużego rondelka, dodajemy wodę i cukier. Stawiamy na dużym ogniu, czekamy aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Przecedzamy ugotowany syrop przez sitko, dokładnie przecierając resztki rabarbaru tak, by uzyskać jak najwięcej płynu. Pozostałości z rabarbaru wyrzucamy. Syrop odkładamy do przestygnięcia na ok 40. minut, a następnie, wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby się schłodził.
Do szklanki wrzucamy kostki lodu oraz plasterek limonki. Zalewamy syropem do 3/4 wysokości szklanki. Dopełniamy spritem lub w zdrowszej wersji z wodą mineralną.
Lemoniada z arbuza
składniki:
1/2 szklanki cukru
4 szklanki wody mineralnej
1/2 arbuza
2 cytryny
2 limonki
1. W dużej misce wymieszać cukier z wodą, aż się rozpuści.
2. Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek, następnie zmiksować.
3. Z cytryn i limonek wycisnąć sok. Połączyć ze sobą wszystkie składnik, wymieszać. Przed podaniem wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, można podawać z lodem.
LIKIER BANANOWY
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego
spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam
bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego
jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji.
4 banany
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć)
4 żółtka
szklanka cukru
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego)
0,5 l wódki
Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na
puch.Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie
mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie
uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste
sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Nalewka z malin
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru,
- 3/4 l wódki,
- 1 cytryna,
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
W rondlu gotujemy wodę, cukier i sok z cytryny. Przebrane maliny wkładamy do miski, rozgniatamy i zalewamy roztworem. Odstawiamy na 12 godzin. Zagotowujemy, przecedzamy przez lnianą ściereczkę i mieszamy z alkoholem. Malinówke przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka z malin jest idealna na zimę.