Mus czekoladowy z Baileys i kruszonką (bez jajek)
Terrrina łososiowa
Składniki:
na wyłożenie formy:
250g łososia w cienkich plasterkach
na wypełnienie:
400g serka kremowego (użyłam jeden naturalny i jeden ziołowy)
1 duży serek topiony o neutralnym smaku lub ziołowy
4 łyżki posiekanego koperku
80g łososia wędzonego
ew. koperek i plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Foremkę o długości 23-25cm wyłożyć folią spożywczą (można lekko wysmarować foremkę olejem aby folia lepiej się trzymała). Wyłożyć łososiem.
Serki wymieszać z koperkiem i drobno posiekanym łososiem. Wyłożyć do foremki. Ugnieść dość mocno, uderzyć kilka razy aby masa dobrze się rozłożyła. Zawinąć folię do środka, tak aby łosoś pokrył całą górę.
Schłodzić całość w foremce kilka godzin, najlepiej całą noc. Udekorować cytryną i świeżym koperkiem.
Everything Cake / Sandwich Cake- love this idea!
Złocisty nugat pachnący miodem robię już po raz drugi na Wielkanoc. Wydawało mi się, że jest to wyzwanie przekraczające moje kulinarne możliwości, aż do chwili, gdy Agnieszka Kręglicka na łamach Wysokich Obcasów dokładnie opisała cały proces. Z wypiekami na twarzy i laptopem opryskanym słodką pianą przebrnęłam przez kolejne etapy, a rodzina z zapartym tchem oczekiwała finalnego efektu.
mam nadzieję, że zachęcę również Was do tej próby sił. W tych słodkich okolicznościach życzę wszystkim czytelnikom Lawendowego Domu dużo miłości i spełnienia. Wesołych Świąt!
Nugat
5 białek
300 g cukru
½ szklanki wody
250 g miodu
wafle
dodatkowo: 400 g orzechów laskowych uprażonych i pozbawionych skórki (jeśli starczy wam cierpliwości)
Zaczynamy od ugotowania karmelu. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i ugotować syrop do tzw. nitki. Z zanurzonej na chwilę w garnku łyżki zaczną się ciągnąć cieniutkie niteczki. Gotowość karmelu można również sprawdzić w teście z wodą. Kropla karmelu puszczona do wody jest miękka i daje się ugniatać w palcach. Do garnka dodać miód i gotować, aż karmel osiągnie poprzednią nitkowatą konsystencję. To moment decydujący o konsystencji nugatu.
Teraz czas na białka. Trzeba je ubić na sztywną pianę. Dalsze ubijanie odbywa się już na parze, czyli naczynie z pianą wędruje na garnek z gotującą się wodą, a do piany wolnym strumieniem dodajemy karmel. Masę ubiajać dość długo, aż piana będzie błyszcząca, gęsta i zacznie się rwać.
Teraz ostatni etap. Do masy dodać orzechy lub inne wybrane dodatki i rozsmarować na waflach. Gotowe!
Miękkie, smaczne, bezproblemowe. Ciasto kokosowe na kakaowym biszkopcie, z pyszną polewą czekoladowa.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecze...
'drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar'
Składniki:
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszenej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek oleju
* farsz:
- 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy
- 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a
- S&P
- 1 rozkłócone jajko
Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
ok. pół słoika powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. Piecz około 35-40 minut. Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. Gotowe ciasto lekko ostudź, a następnie krój i podawaj. Smacznego!