Włóż cala umyta cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki. Kiedy jest ona już zamrożona, węz tarkę i utrzyj na niej cala cytrynę (nie obieraj skorki) i posyp ta utarta masę na swoje jedzenie (sałatkę, lody, zupę, dania , sosy, lista dań jest niekończąca się).
Obiadowa sałatka z kurczakiem a’la Cezar | Poezja smaku
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
1 spora sałata rzymska lub lodowa
1 ogórek
1 pomidor
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
papryka w proszku,...
chleb wieloziarnisty
Składniki : (1 bochenek pieczony w keksówce 29x11)
0,5 kg mąki krupczatki
10 łyżek ulubionych ziaren (ja użyłam mieszanki słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, nasion chia)
0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 płaska łyżka soli
1,5 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
0,5 litra ciepłej wody
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (Dorota radzi: czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie
rósł około 20 minut). Górę chleba można posmarować jajkiem, samym żółtkiem lub mlekiem, wtedy skórka będzie rumiana i błyszcząca.
Piec około 50 minut w temperaturze 220ºC. Upieczony chleb po wyjęciu z blaszki i popukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Kopalnia Smaków...: Ciasto Jakuba
Ciasto:
3 szk. mąki
1 margaryna
6 żółtek
1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1 szk. śmietany
1/2 szk. cukru pudru
Piana:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe w proszku
Ponadto:
słoik wiśni w kompocie (bez pestek)
Do przełożenia dowolny krem( u mnie tradycyjny krem budyniowy)
Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli.
Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części.
Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) o wymiarach około 20x30.
2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel.
Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z syropu wiśnie(1/3 całości).
Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor.
Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem.
Wierzch polać polewą czekoladową lub posmarować odrobiną kremu.
Chłodzić przez noc w lodówce.
Jak często jadacie brokuły ?
Brokuły w sosie musztardowym
ok. 250 g brokułów
4 plastry chudej szynki lub polędwicy drobiowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy ( użyliśmy łagodną)
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek, posolić.
Można także ugotować w parowarze.
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Jogurt wymieszać z musztardą, ew. przyprawić solą i pieprzem.
Na ciepłe brokuły wyłożyć paski wędliny, polać sosem.
Pasta kanapkowa z awokado
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka na twardo (1 do dekoracji)
1 szalotka
1 opakowanie twarożku (20 dag)
szczypta czosnku granulowanego
sól
pieprz
ciemny chleb
plasterki cebuli i listki rukoli do dekoracji
Awokado obierz, wyjmj ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Jedno jajko obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj serek śmietankowy oraz posiekaną szalotkę. Przypraw do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Pastę podawaj z ciemnym pieczywem (np. z pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowcem na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki drugiego jajka na twardo, krążki cebuli oraz listki rukoli.
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ
Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.
Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczyp...
Szybkie ciasteczka do kawy
Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.
składniki:
- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki śmietany
- trzy łyżki oleju słonecznikowego
- trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
- ew. gruby cukier do posypania
Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.
Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym
pół główki czerwonej kapusty
marchew
pół jabłka
seler bulwa
fenkuł
sos:
szklanka jogurtu
łyżka chrzanu
łyżka majonezu
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny i skórka otarta