SOS FETA do dań z grilla
85 g sera feta
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
2 1/2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej drobno bazylii
Wykonanie:
Ser feta, jogurt naturalny, zimną wodę, sos z cytryny i przeciśnięte ząbki czosnku miksować do czasu aż powstanie jednolity kremowy sos. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewać powoli oliwę. Na koniec dodać posiekaną bazylię, a sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać do dań z grilla.
Muffinki cappuccino z Michałkami
Krem "Michałek"
Składniki:
400 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
20 dkg cukierków Michałki
ponadto :
2 banany
kilka ciastek pełnoziarnistych
Śmietanę i cukierki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia ).
Całość przecedzić przez sitko. Powinny zostać na nim kawałki orzeszków. Odłóżcie je na bok.
Mieszankę schłodzić w lodówce przez kilka godzin ( najlepiej zostawić na noc ). Następnego dnia ubić, do uzyskania gęstego kremu. Dodać odłożone wcześniej orzeszki.
Krem można podać układając w pucharkach wartstwami : pokruszone ciastka, krem, plasterki banana, krem. Bądź pokroić banana na kawałki i delikatnie połączyć z kremem. Taką mieszankę nałożyć do pucharków.
Jeśli krem miałby być przechowywany dłużej, należy go usztywnić żelatyną
http://zjemto.blox.pl/2013/11/Krem-Michalek.html
Crème brûlée
SKŁADNIKI:
500 ml śmietanki kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlać śmietanę, wraz z cukrem i wyłuskanymi ziarnami wanilii. Dla lepszego aromatu można wrzucić do śmietany całą laskę. Gotować na bardzo małym ogniu aż śmietanka się lekko zagotuje - na brzegach zaczną pojawiać się spore bąbelki. Śmietankę przelać przez sito, aby pozbyć się pozostałości po wanilii.
Żółtka ubić, jak zaczną się robić jasne to przestać. Do ubitych żółtek dodać śmietankę, nie miksować za dużo, żeby zbyt nie napowietrzać masy.
Masę ponownie przelać przez sito do foremek. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Piec desery przez ok. 50min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, a nastepnie schładzać w lodówce przez ok. 3-4 godz.
Po schłodzeniu wierzch deserów posypać cukrem. Piekarnik nastawić na największą możliwą temperaturę ale tylko górną grzałkę (u mnie to opcja grill górny).
Deserki wstawić do rozgrzanego piekarnika jak najwyżej i najbliżej grzałki. Obserwować przez szybkę czy już karmelizuję się cukier i nie dopuścić do przypalenia.
Jeśli mamy palnik to kłopot z głowy :-)
Kasza jaglana z patelni
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 marchew
1 papryka
1 por
sól, pieprz, słodka papryka, vegeta
2 łyżki masła
bulion lub woda do podlania
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy pokrojonego w kostkę pora. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i starkowaną na dużych oczkach marchewkę. Całość dusimy aż warzywa zmiękną. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy aż płyn odparuje, po czym doprawiamy do smaku.
Kopalnia Smaków...: Ciecierzyca do chrupaniaPolecam każdemu , szczególnie miłośnikom słonych przekąsek , zamiast chipsów i paluszków.Składniki:
Puszka cieciorki ( ja użyłam suchej - moczyłam ją przez noc po czym gotowałam w osolonej wodzie około 40min i odsączyłam)
1-2 łyżki oliwy
pieprz cayenne, kmin rzymski, zmielona kolendra
dałam również sól ale to można pominąć, najważniejsze są wcześniej wymienione przyprawy.
Odsączoną i osuszoną cieciorkę wymieszać w misce z oliwą i przyprawami.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Zalecany czas pieczenia przy tej temperaturze to 45 min ale należy obserwować czy groszki się nie przypalają.
Jeżeli tak to pieczemy krócej . Należy również przemieszać cieciorkę w trakcie pieczenia kilka razy.
Po ostudzeniu chrupać...:-)
Inspiracja: orbita
Składniki na biszkopt makowy:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g suchego maku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.
Składniki na biszkopt jasny:
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Składniki na masę truskawkową:
- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.
Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.
Przełożenie:
Biszkopt makowy - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.
Smacznego.
Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej graham
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 banany
1 marchewka
W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce ubić jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym na bardzo puszystą masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany i wmiksować do masy - banany się rozpadną, ale nie trzeba miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Płynną masę wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wmieszać w ciasto marchewkę - startą ma drobnych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu) - do suchego patyczka.
Składniki na krem:
350-400 g kremowego serka (mascarpone, philadephia, inny biały ser zawierający przynajmniej kilkanaście % tłuszczu / w wersji light mielony twaróg bez dodatków)
50-60 g masła, bardzo miękkiego
1/4 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od rodzaju sera / wedle uznania)
ok. 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (kilka pozostawić do dekoracji)
Serek utrzeć z masłem, po czym dodać cukier - sprawdzając słodycz przy stopniowym dosypywaniu cukru. Na koniec wmieszać w masę dwie garści orzechów włoskich.
Wystudzone ciasto przekroić w poprzek, po czym przełożyć je kremem. Na koniec można je udekorować całymi orzechami bądź posypać już pokruszonymi.
Ciasto schłodzić w lodówce przez parę godzin. Podawać w temperaturze pokojowej, w takiej też można je przechowywać (najlepiej pod przykryciem aby szybciej namiękło).
Na prawde rewelacyjne .Ja robiłam z ziarnami słonecznika zamiast orzechów.Orzechowiec:
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 łyżek cukru
250 miękkiego masła lub masła roślinnego
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
75 g masła
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru
Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).
Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.
Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.
Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.
Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach.