Bułki i chleby

14 inspiracji
Prosty chleb razowy
Składniki na 2 niewielkie bochenki:

225 g mąki pszennej chlebowej
450 g mąki razowej chlebowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
25 g miękkiego masła
450 ml ciepłej wody
Do dużej miski przesiać ...
Bułeczki czosnkowe



Składniki (na 8 bułeczek):

250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli
po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano




Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać miodem oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz pozostałe letnie mleko. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut.
Kajzerki
Składniki na 10 sporych kajzerek:

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia*. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.
szybkie bułeczki śniadaniowe :)

przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
wykonanie :
mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st c bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam :)
Ciasto na pierogi - niezawodny przepis

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
Duża szczypta soli
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
2/3 szklanki wrzątku
1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.

Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!
Bułki z czosnkiem i ziołami | Słodkie Przepisy Kulinarne

Składniki na 8 bułek:

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży + 2 łyżki mleka

220 g maślanki

20 g masła, roztopionego



Dodatkowo do posmarowania:

1 roztrzepane jajko



Drożdże, cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko wymieszać w szklance i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, ciepłą maślankę i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia (na około 2 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułki i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.



Składniki na nadzienie:

70 g miękkiego masła

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka świeżej pietruszki

1 łyżka świeżego szczypiorku



Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odciąć 1 róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w nacięcie nadzienie z woreczka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut.

Podawać ciepłe.

Smacznego!
domowy chleb z ziarnami

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki
1 kg mąki krupczatki
50 g drożdży świeżych
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek ziaren słonecznika
2 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 l ciepłej wody

Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy i zalewamy 1 litrem ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ( powinno być dosyć luźne ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek ( wysmarowanych tłuszczem lub papierem do pieczenia ) o wym. 9 x 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 230 C, aż skórka będzie dosyć mocno brązowa. Smacznego.
Szybki chleb dla "pracowitych inaczej"

Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.

1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
1 łyżka czubata soli,
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka tymianku,
1-2 szczypty kminku,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania )

tu następuje pewna dowolność. Ja robię tak:

1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).
Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.
Chleb z gara
Dziś przepis na kolejny chleb – tym razem efekt chyba najlepszy ze wszystkich – choć metoda pieczenie podobna do poprzedniego chleba to ciasto całkiem inne – wymaga ono czasu – choć nakład pracy jest minimalny ten przepis wymaga przygotowania dzień wcześniej.
Wspaniały chleb pieczony w garnku żeliwnym
Chleb opiera się o metodę pieczenia w garnku żeliwnym (lub naczyniu żaroodpornym) identyczną jak w przepisie na Szybki Chleb z Gara.
Naczynie ma za zadanie zapewnienie odpowiedniej wilgotności podczas pieczenia chleba, wymaga jednak dość wysokich temperatur.
Chleb Z Gara Promo
Składniki:

500g mąki pszennej
500ml zimnej wody
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z wodą, w tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą mieszamy z wodą z drożdżami i mieszamy wszytko razem dosłownie przez 1 minutę – ciasto nie wymaga wyrabiania.
Ciasto wymaga długiego wyrastania co najmniej 12 godzin – wiec trzeba się przygotować dość wcześnie.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni – wraz z nim umieszczamy garnek żeliwny tak aby był nagrzany.
Ciasto jest dość rzadkie wiec dalsze przygotowanie może troszkę bałaganu zdobić.
Na powierzchnie roboczą dajemy dość sporo mąki i delikatnie wyciągamy ciasto z miski w której wyrastało – lekko je posypujemy mąką i robimy taki gruby placek – zakładamy brzegi tak aby uformować bochen – wszytko robimy delikatnie aby nie usuwać zbyt wiele gazów z ciasta.
Układamy bochenek szwem do dou na pergaminie lub posypanej mąką (lub np. otrębami, mąka z pełnego przemiału)
UWAGA WSZYSTKO JEST BARDZO GORĄCE PROSIMY O ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI.
Przerzucamy chleb do naczyniu tym razem „szwem” do góry wiec jeśli był na pergaminie becie teraz „dołem do góry”– przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
W tym czasie jeśli jest to możliwe wyłączamy dolną grzałkę piekarnika aby chleb nie przypiekł się za bardzo od dołu.
Po 45 minutach ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut – lub krócej jeśli chleb wygląda na dobrze przypieczony.
Chle Z Gara1
Wyciągamy z piekarnika –wyciągamy chleb z garnka i zostawiamy na jakiś czas aby ostygł.
Chleb Z Gara 2
Chleb jest pełen sporych dziur i jest przesmaczny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona