JELLO SHOTS
SKŁADNIKI:
300ml wódki
1/2 litra wrzącej wody
150-170ml zimnej wody
150-170g (2 paczki) galaretki
małe kubeczki
WYKONANIE:
Pół litra wody gotujemy w garnku. Po doprowadzeniu do wrzenia przelewamy ją do dużej miski i wsypujemy 2 torebki galaretki (razem powinno być około 150-160g), dokładnie mieszamy około 2 minuty. 300ml czystej wódki (może być więcej, ale lepiej pierwszą partię zrobić z taką ilością i spróbować, a najwyżej do następnej dać więcej procentów) mieszamy z 150-170ml zimnej wody i całość wlewamy do przygotowanej wcześniej wody z galaretką. Dokładnie miszamy. Jeżeli w przepisie na galaretkę nie ma wzmianki o dodawaniu zimnej wody, to możemy dodać tylko wódkę, ale pomyślmy o proporcjach.
Przygotowujemy małe kubeczki (pojemniczki). Idealnie nadają się pojemniczki na sos do pizzy, które można kupić w każdym większym markecie. Przed wlaniem galaretki można wnętrze każdego kubeczka lekko posmarować oliwą żeby później galaretka łątwiej odchodziła, ale zwykle nie ma z tym problemów. Do każdego kubeczka wlewamy galaretkę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed imprezą. Wyjmujemy jak przyjdą goście!
Gwarantuję, że takie nietypowe shoty zrobią wrażenie na imprezowiczach. Oczywiście polecam zrobić kilka różnych smaków! Do kubeczków można powkładać małe patyczki albo łyżeczki żeby łatwiej było takiego drinka wydobyć!
Składniki:
arbuz
cytryny
świeża mięta
miód
woda sodowa
Na samym początku myjemy cytryny, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.Kroimy arbuza w kostkę i usuwamy pestki (takie cząstki łatwiej jest miksować).Sok z cytryny mieszamy z miodem (proporcje według smaku i uznania), a następnie polewamy takim sosem pokrojonego arbuza.Owoce rozbijamy w mikserze, ale sprawdzi się do tego również blender. Dodajemy wodę sodową.Zmiksowanego arbuza najlepiej "przecedzić" przez drobne sitko. Zostaną na nim wszystkie mniejsze pestki. Całość wlewamy do wysokiego dzbanka i schładzamy w lodówce.Wlewamy koktajl do wysokiej szklanki, dekorujemy listkami mięty i pijemy przez słomkę. Naprawdę orzeźwia! :) Smacznego!
4 z 10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało
9. Koktajl energetyzujący
Bananowa uczta, która zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na błonnik i głód kawy.
Składniki:
2 szklanki chudego mleka,
150 ml jogurtu naturalnego,
2 banany,
2 łyżki kawy,
1 łyżka cukru, stewii lub ksylitolu.
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało
5. Koktajl na dobre trawienie
Wspomaga silnie przemianę materii, pobudza, wzmaga apetyt i dostarcza dużo witaminy C. Zaleca się pić go w godzinach przedpołudniowych.
Składniki:
75 g czerwonej albo żółtej papryki,
1 pomarańcza,
curry,
150 g jogurtu naturalnego,
sól
biały pieprz.
Bo jedzenie nie musi tuczyć: Koktajle dla zdrowia - moc chlorofilu
świetny pomysł, zamrożone kostki kawy/czekolady dodajemy do mleka :)
Orzeźwiający napój miętowy
Produkty:
1 pęczek świeżej mięty
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1 l wody
kostki lodu
Przygotowanie:
Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Następnie napar cedzimy przez sito, dodajemy miód i sok z jednej cytryny.
Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki aby napój schłodzić.
Podawać z kawałkami cytryny i kostkami lodu.
Poranny roztrzepaniec
Składniki:
Mleko lub jogurt
Jagody(0, 5 szklanki na osobę)
Lody miętowe(1 kulka na osobę)
Kostki lodu
Ewentualnie: miód, cukier
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Koktajl nabierze pięknego fioletowego koloru i orzeźwiającego smaku. Rozlać do szklanek, przyozdobić śmietanką i owocami. Natychmiast podawać.
1 banan, 10 truskawek lub 2 kiwi (w zależności od tego jaki ma być koktajl)
* pół cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* jogurt naturalny
Do dzbanka w mikserze należy włożyć pokrojone owoce, wcisnąć sok z cytryny, wsypać cukier i zmiksować na najwyższych obrotach. Smacznego!
Orzeźwiający mus.
maaaala
- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 łyżeczki cukru
Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.
Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.
Można posłodzić bardziej jak ktoś lubi słodkie musy.