Małe co nie co

80 inspiracji
1 obserwujący
ZAPIEKANKA "GYROS"
(4 porcje)
500 g filetów z piersi kurczaka,
200 g ryżu,
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
5 szt. ogórków konserwowych,
200 g żółtego sera,
przyprawa kebab-gyros,
3 łyżki oleju lub oliwy,
4 łyżki majonezu,
6 łyżek ketchupu

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju/oliwie. Ryż ugotować na sypko i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Posmarować 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu. Na ryż wyłożyć kurczaka i posypać 1/3 startego sera. Ułożyć pokrojone w plastry ogórki konserwowe i pokrojoną w kostkę paprykę. Posypać pozostałym serem. Posmarować pozostałymi 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
Pieczone kotlety z kurczaka i cukinii
Składniki: (na 9 kotletów, 1 kotlet ok. 75 kcal):
500 g piersi kurczaka
1 średniej wielkości zielona cukinia
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka czerwonej czubrycy lub suszonego cząbru
pół łyżeczki mielonej chilli
sól (około 1,5 łyżeczki)

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy ze skórą na tarce o dużych oczkach. Solimy połową łyżeczki soli i odstawiamy, by puściła wodę.
Mięso kurczaka dość drobno siekamy (najpierw kroimy je w kosteczkę, a później rach-ciach ostrym nożem siekamy). Możemy je też z grubsza zmiksować, albo użyć gotowego mięsa mielonego z kurczaka. Solimy (około 1 łyżeczką soli), dodajemy chilli, roztarty palcami tymianek i czubrycę/cząber i odstawiamy na bok.
Do mięsa kurczaka dodajemy dobrze odciśniętą cukinię, jajko i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 170-180OC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy mięsnej formujemy kotlety (masa może wydawać się dość luźna, ale stężeje podczas pieczenia i kotlety nie będą się rozpadać), które układamy na blasze.
Kotlety pieczemy w środkowej części pieca około 25-35 minut (w zależności od tego jak piecze Wasz piekarnik). Kotlety nie powinny bardzo się zrumienić, bo będą suche.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. warzywami gotowanymi na parze i sosem jogurtowym.

Smacznego!

zmiloscidogotowania.blog.pl
Pulpeciki w sosie koperkowym
- Proste i Smaczne Przepisy
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.

Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)

Składniki:
1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
1 pęczek koperku
ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kajzerka
2-3 łyżki śmietany 12%/18%
1-2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz, papryka do smaku
olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Całość zagotować.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką.
Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem.
ciasto:

1/2 kg mąki
25 dkg masła
25 dkg kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie lekko podsypując mąką. Pokroić w długie paski o szerokości ok 2,5-3cm i nawijać na rurkę wysmarowaną masłem. Rurki obtoczyć z jednej tylko strony w cukrze, ułożyć na blasze od piekarnika i piec, aż się zarumienią w temp 220st. Ja rurki zdejmuję gorące od razu po wyjęciu z piekarnika. Kiedy wystygną nabijamy kremem.



krem:

2 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
1 kostka masła
spirytus


żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę - wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus do smaku ;):)
ala kebab
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dag sera żółtego
1 przyprawa do kebaba
pierś kurczaka pokroić na małe kawałeczki obtoczyć w przyprawie podsmażyć na patelni, ser żółty zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, usmażonego kurczaka wystudzić, zimnego kurczaka wyłożyć równomiernie na ciasto posypać startym serem wszystko zwijamy jak roladę piec przez 20 minut w 200 stopniach, ja podaje to z frytkami i keczupem
GYROS ZAPIEKANY Z MAKARONEM W SOSIE BESZAMELOWYM.

Składniki: (2 porcje)
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
przyprawa gyros/kebab
120 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne/świderki,
żółty ser, np. salami,
natka pietruszki

Sos beszamelowy:
1,5 łyżki oleju,
1,5 łyżki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
1,5 szklanki mleka,
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, smażyć ok. 3 min., dodać przyprawę gyros/kebab, smażyć ok. 10 min., doprawić solą i pieprzem.
Makaron gotować w osolonej wodzie 5 min., odcedzić.

Sos beszamelowy: W rondelku podgrzać olej, dodać mąkę, cały czas mieszać. Dodać mleko, wszystko energicznie mieszać trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować ok. 10-15 min., aż sos zgęstnieje.

Do kokilek wsypać makaron i kurczaka, wszystko zalać sosem beszamelowym. Następnie posypać startym na grubych oczkach serem i odrobiną pietruszki. Zapiekać ok. 10 min. w 180°C z termoobiegiem, następnie kolejne 3-5 min. z opcją grillowania, najlepiej na górnych grzałkach (wtedy ser lekko się przyrumieni). Posypać świeżą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona