dieta

17 inspiracji
Ciasteczka owsiane fit (bez cukru i tłuszczu)
składniki:

5 suszonych daktyli (30g)
2 -3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu)
1 szklanka płatków owsianych (130g)
0,5 szklanki otrębów owsianych (70g)
garść orzechów laskowych lub włoskich (80g)
0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)

szczypta soli (za wyjątkiem osób stosujących profilaktykę chorób układu krążenia)



wykonanie:



1. Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły.

2. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml.

3. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy.

4. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły.

5. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić.

6. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka.

7. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Koktajl oczyszczajcy odchudzajacy antycellulitowy

Składniki:

(1 porcja)

1 duży ogórek bez skórki
1 obrana pomarańcza
3 gałązki selera naciowego
1 jabłko
1 plasterek imbiru (opcjonalnie)
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego!
Czeko-jeżyny / czekoladowo-jeżynowy dżem

Składniki na około 5 słoików o pojemności 200 ml:

•2 kg jeżyn
•około 100 ml wody
•400 g cukru trzcinowego
•40 g prawdziwej czekolady z zawartością minimum 70% kakao
•około 20 listków mięty czekoladowej (możńa pominąć, ja uwielbiam więc dodałam)




Przygotowanie:

•jeżyny umyć, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, zacząć gotować co jakiś czas mieszając
•po około 20 minutach gdy sok już puści z owoców, dodajemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut, wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia na kilka godzin
•po tym czasie nakladamy na sitko z bardzo drobną siatką łyżka po łyżce soku z owocami i przecieramy do drugiego garnka
•przetarte jeżyny odparowujemy na średnim ogniu, trwa to około pół godziny, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia się - na tym etapie proszę sprawdzić czy jest dla Was ta dżemowa propozycja odpowiednio słodka - dla nas jest idealnie wyważona, słodko-konkretna, z wyczuwalną nutką gorzkiego smaku od czekolady, ale idelanego smaku
•pod sam koniec dla tych, którzy lubią i chcą wystarczy dodać drobno pokrojone listki mięty
•gorące nakładać do słoików, jak zupełnie przestygną, proponuję je dodatkowo zapasteryzować - około 7 minut od zagotowania

Przepis ze strony:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/09/czeko-jezyny-czekoladowo-jezynowy-dzem.html
Koktajl bananowy z miętą i cytrusami.

Składniki na jedną porcję:

1,5 zamrożonego banana
pół limonki (bez pestek)
sok z jednej pomarańczy
garść świeżej mięty
pół szklanki wody kokosowej lub czystej wody (przefiltrowanej)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
» Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami)
CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

3 1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ogórki konserwowe
papryka konserwowa (czerwona i żółta)
10 dag startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Filety myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Lekko rozbija­my, oprószamy pieprzem, solą smarujemy cienką warstwą majonezu, posypujemy startym serem. Ogorki i paprykę kroimy w słup­ki, układamy na mięsie i zawi­jamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni (na małym ogniu) do uzyskania złotego koloru.

Smacznego! :)
Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem .

-250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
-250 g chudej szynki (w kawałku)
-2 średnie ogórki
-puszka kukurydzy (ok. 300 g)
-pęczek koperku

Sos jogurtowo-majonezowy:
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".

Smacznego!
Przepis na 36 plastrów

Składniki:
Ciasto jasne:
- pół szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka

Ciasto zielone:
- 20 dag rozmrożonego szpinaku
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki
- 2 jajka

Masa:
- 30 dag gęstego serka śmietankowego (np. „Twój smak” Piątnicy)


- 25 dag mielonego białego sera
-2 czubate łyżki chrzanu
- łyżka śmietany 18-proc.

Dodatkowo:
- 20 dag wędzonego łososia
- 25 dag mrożonych paluszków krabowych
- pęczek posiekanego koperku
- sól
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto jasne i zielone osobno zmiksować, doprawić szczyptą soli. Na rozgrzanym oleju usmażyć po 4 naleśniki, przykryć.

2. Składniki masy wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany koperek.

3. Na arkuszu folii aluminiowej w dwóch rzędach ułożyć jasne naleśniki, tak aby lekko nachodziły na siebie, posmarować masą z koperkiem, ułożyć w trzech rzędach rozmrożone paluszki krabowe i zwinąć w rulon, pomagając sobie folią. Odstawić do lodówki.

4. W taki sam sposób przygotować rulon ze szpinakowych placków, masy i łososia.

5. Przed podaniem rolady wyjąć z folii i każdą pokroić na 18 plastrów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona