wytrawne przepisy

52 inspiracje
1 obserwujący
Bułki nadziewane pieczarkami
4 bułki
30 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
1 jajko
łyżka ketchupu
starty ser żółty
łyżeczka sera blue cheese
Starte na dużych oczkach pieczarki podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.
Dodajemy do nich łyżkę ketchupu, jajko i szczypiorek, mieszamy.
W bułkach wydrążamy dziurki i nadziewamy je pieczarkami.
Posypujemy startym serem i pokruszonym serem blue.
Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z ketchupem.

Zaloguj się, aby dod
Przepisy Fit (sałatka z brokułami)

Skład:
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii


Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente.

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Warzywa z piekarnika na każdą porę roku!

Składniki:
- 200g fasolki szparagowej
- papryka
- pół cukinii
- cebulka
-2 marchewki
- 1 pietruszka
- sól
pieprz
zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sos sojowy

Przygotowanie
Warzywa myjemy, płuczemy, obieramy znów myjemy i kroimy w paseczki, słupki, co tylko chcemy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Fasolkę, marchewkę i pietruszkę gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie na papierze do pieczenia wykładamy zawartość garnka dodajemy paprykę, cukinię i cebulkę posypujemy dowolną ilością przypraw oraz podlewamy sosem sojowym. Lekko przemieszamy i pieczemy 20 minut. Kiedy po tym czasie podamy warzywa możemy podlać je dodatkowo sosem sojowym, który idealnie się z nimi komponuje.
Makaron z cukinii + szpinakowe pesto

Składniki na 2 porcje:
Cukinia (3 małe/średnie sztuki)
PESTO:
Świeży szpinak (około 200 g)
Bazylia (mały pęczek)
Czosnek (2 ząbki)
Oliwa (około 100- 150 ml - w zależności od konsystencji jaką lubicie)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Opcjonalnie: 60g orzechów nerkowca

Dodatkowo użyłam parmezanu oraz orzechów nerkowca do posypania i pieczonej, czerwonej papryki dodanej do pesto po jego przygotowaniu.


Do malaksera dodajemy szpinak, bazylie, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, opcjonalnie orzechy, sól oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę, w razie konieczności dodając oliwę.
Pesto można dodatkowo przyprawić według gustu.
Składniki możemy również zmiksować blenderem lub specjalną końcówką miksera.

Umytą cukinie korzystając z mandoliny/krajalnicy do warzyw lub noża tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające spaghetti.

Cukinię wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka - około 1 minuty.
Cukinię ugotować możemy również w zamykanym opakowania na żywność z dodatkiem wody, który umieszczamy w mikrofalówce i podgrzewamy w zależności od mocy mikrofalówki około 2-4 minuty (trzeba kontrolować). Wrzucamy na sitko w celu odsączenia wody.

"Makaron" mieszamy z pesto do smaku. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami.

Inne propozycje podania? Makaron jest równie pyszny duszony z warzywami, jako dodatek do warzyw pieczonych, mięs, sosów (np. pomidorowego).
Oto propozycje na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy. Przegryzka w alternatywnym wydaniu, którą możesz chrupać do woli i bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Składniki:
ziemniaki (ok. 5 sztuk)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami)
Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut
Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
Cuisine à la Petit :): 37. Sałatka z paluszków surimi

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych surimi
3 średnie ogórki gruntowe (poza sezonem mogą być zwykłe zielone)
1 papryka czerwona
1 opakowanie makaronu ryżowego – nitki
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
mielony pieprz


Wykonanie:
Paluszki krabowe pokroić w 1 cm kostki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po czym odsączamy go z wody, ostudzamy i kroimy.
Ogórka i paprykę kroimy w kosteczkę, koperek siekamy.
Majonez, jogurt naturalny i czosnek mieszamy razem. Doprawiamy ja używam pieprzu, soli, koperku, cukru i odrobiny soku z cytryny - wszystko razem mieszam).
Wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.
Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia.
Sałatka warstwowa - przyslijprzepis.pl - Przyślij Przepis - sprawdzone przepisy na pyszne i tanie dania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona