kuchenne inspiracje

21 inspiracji
Domowe ptasie mleczko
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego!
Blok czekoladowy - deser/ciasto bez pieczenia

200 g masła
250 ml mleka
125 ml cukru
4 łyżki ciemnego kakao
100 g rodzynek
3 krople aromatu waniliowego
100 g herbatników typu petit beurre

5 łyżeczek żelatyny

1 galaretka czerwona (truskawkowa lub wiśniowa)

1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Kiedy galaretka całkowicie stężeje, wyjąć ją z naczynia i pokroić w kostkę o wymiarach około 2 cm z 2 cm.

2. W międzyczasie w garnku rozpuścić mleko wraz z masłem, cukrem i kakao, dokładnie mieszając. Dodać rodzynki i odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
(jeśli wrzucimy galaretkę do ciepłej masy, rozpuści się, i nie będzie widoczna w gotowym deserze)

3. Herbatniki pokruszyć. Dodać je wraz z kostkami galaretki do wystudzonej masy w garnku, dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i również wlać do masy. Całość wymieszać.

Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą fromy keksówki (22 cm x 9 cm), odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!
Drobne Przyjemności: Likier kukułkowy
Składniki:
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
300g cukierków kukułka
250 ml wódki

Kukułki rozgnieść i wrzucić do mleka, podgrzać. Gdy wszystkie cukierki się rozpuszczą, odstawić do ostudzenia. Wlać wódkę, delikatnie wymieszać.

Podawać schłodzone, a przed podaniem zamieszać (na dnie wytwarza się osad).
mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady

4 jajka

250 ml schłodzonej śmietanki 36%

1/3 szklanki cukru pudru

¼ szklanki mleka

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli


Dodatkowo:

100 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)

wiórki czekolady

Przygo...
Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć Wink.

Składniki:

400g herbatników
200g orzechów włoskich
200g masła
100g cukru
3 łyżki kakao
100ml mleka

Sposób przygotowania:

Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona