zdrowie

22 inspiracje
Smoothie na płaski brzuch

Ananas – numer 1 jeśli chodzi o spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ananasy (świeże, nie te z puszki) zawierają unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które rozbijają komórki tłuszczowe i skutecznie tłumią nadmierny apetyt.

Cytryna – znakomicie oczyszcza i odkwasza organizm, wymiata szkodliwe substancje, wspomaga trawienie, zawiera błonnik pektynowy, który zapobiega przyklejaniu się trawionego pokarmu do jelit, co zapobiega gniciu i niestrawności, zmniejsza wydzielanie insuliny. Szklanka ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zaraz po przebudzeniu wspomoże odchudzanie i pozwoli zdrowo rozpocząć dzień.

Imbir – zwiększa metabolizm, rozgrzewa. Naukowcy wyizolowali jeden ze składników imbiru – gingerol – który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej zmagazynowanej w brzuchu i organach wewnętrznych.

Len – jest nie tylko bardzo zdrowy, co wiadomo od dawna i daje uczucie sytości utrzymując głód cukru pod kontrolą , ale najnowsze badania dowodzą że pomaga spalać tkankę tłuszczową, dlatego tak wielu dietetyków zaleca len w dietach odchudzających.

Szpinak – niskokaloryczny, bogaty w witaminy składniki mineralne, działa lekko przeczyszczająco i pobudza metabolizm, dodawany do napojów odkwasza, wspomaga odchudzanie i dodaje energii.

Propozycja smoothie, zawierającą składniki, które nie tylko spłaszczą brzuch, ale oczyszczą organizm, odżywią komórki, dodadzą energii i przyspieszą metabolizm. Świetny wybór zwłaszcza na śniadanie lub kolację.

Składniki:

1 szklanka pokorojonych kawałków ananasa
2 cytryny
Garść liści szpinaku
½ dojrzałego banana
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka świeżo zmielonych nasion lnu

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryn, dodać starty imbir i len do soku, wymieszać i odstawić na 10 min. Dodać resztę składników i dokładnie zblendować.

Dodatkowo w ciągu dnia pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty, a po tygodniu widocznie zmniejszy się obwód brzucha i talii i ujędrni skóra.
Zielony koktajl

Potrzebujesz: 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę, 1/2 szklanki mango, 1 szklankę liści szpinaku, 1 liść jarmużu, 1/2 szklanki wody mineralnej (z dużą zawartością wapnia np. Muszyna), 1/2 szklanki lodu

Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Dietetyczny deser z kaszy jaglanej z truskawkami

Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (objętość po ugotowaniu)
0,5 szklanki mleka sojowego
sok z 1/2 cytryny

syrop z agawy
12-15 truskawek


Przygotowanie:
Aby otrzymać 2,5 szklanki ugotowanej kaszy, trzeba ugotować mniej więcej 3/4 szklanki suchej kaszy. Kaszę przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie lub w wodzie zmieszanej z mlekiem sojowym.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy mleko sojowe oraz sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.

Słodzimy do smaku syropem z agawy.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy dokładnie, słodzimy odrobiną syropu z agawy.

W przezroczystych szklaneczkach układamy na przemian do wyczerpania składników łyżkę kaszy i musu z truskawek
kasza jaglana z jablkiem i cynamone

miseczka kaszy jaglanej
2 średniej wielkości jabłka
cynamon

Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy i podlewamy wodą, dodajemy cynamonu. Następnie wrzucamy do tego kaszę, chwilę dusimy - do odparowania wody.
Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką imbiru. Jak dla mnie, jest on zbyt ostry i nie bardzo przypadł mi do gustu jego charakterystyczny, wyrazisty smak.
Jednak niedawno tato przyniósł do domu całą reklamówkę tego kłącza, "bo była promocja".
No dobrze, przecież nie może się zmarnować.
Poczytałam, że imbir ma naprawdę wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim - rozgrzewa. Super, coś dla mnie - wiecznego zmarzlucha, który nawet latem ma zimne dłonie.
Czytam więc dalej. Okazuje się, że to nie koniec jego zalet. Imbir ma zbawienny wpływ na naszą odporność - redukuje stan zapalny, obniża ból i gorączkę, ma działanie przeciwwirusowe. W dodatku łagodzi mdłości, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii.
Bogatsza o taką ilość informacji nie mogłam przejść obojętnie obok niepozornych korzeni, wciąż pozostających w stanie nienaruszonym w mojej lodówce. Tak powstał syrop imbirowo-cytrynowy z miodem. Niezwykle aromatyczny, nadaje się idealnie jako dodatek do herbaty. Smakuje nawet mnie! Polecam, jeśli lubicie wzmacniać swoją odporność domowymi sposobami :)



Składniki:
ok. 5 cm korzeń imbiru
1 cytryna
4 łyżki miodu
łyżeczka cukru
1,5 szklanki wrzącej wody

Imbir obrać cieniutko, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W rondelku umieścić połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 0,5 szkl. wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 5 minut. Pozostały imbir umieścić w słoiku, dodać sok z połowy cytryny. Zalać 1 szkl. wrzątku, przykryć, aby się "zaparzył". Dodać do niego odcedzony wywar z gotowanego imbiru i cytryny. Odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy dodać miód, by nie stracił on swoich właściwości zdrowotnych. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez max. 2 tygodnie.
Błyskawiczne lody wg Jamiego Olivera

Składniki: (na 2 porcje)
mrożone owoce (użyłam leśnych), 200 gram
gęsty jogurt naturalny, 200 gram
miód (opcjonalnie), 2-3 łyżeczki
świeże owoce (jagody, truskawki), 4 łyżki

Sposób przygotowania
1. Szklanki wstawić do lodówki na pół godziny. Świeże owoce pokroić w kostkę i ułożyć na dnie szklanek. Pozostałe składniki wrzucić do blendera. Krótko miksować na gładką masę. Lody przełożyć do szklanek i od razu podawać. Składniki Składniki
mrożone owoce (użyłam leśnych), 200 gram
gęsty jogurt naturalny, 200 gram
miód (opcjonalnie), 2-3 łyżeczki
świeże owoce (jagody, truskawki), 4 łyżki

Sposób przygotowania
1. Szklanki wstawić do lodówki na pół godziny. Świeże owoce pokroić w kostkę i ułożyć na dnie szklanek. Pozostałe składniki wrzucić do blendera. Krótko miksować na gładką masę. Lody przełożyć do szklanek i od razu podawać.
Zdrowa brokułowa przekąska

Składniki / Sposób przygotowania:

2 szklanki surowych brokuł parzymy przez 1 min we wrzącej wodzie. Ostudzamy je w zimnej wodzie. ostudzone brokuły drobno siekamy i mieszamy z jajkiem, 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę, 1/3 szklanki posiekanego sera cheddar, 2/3 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczką soli i jedną łyżeczką pieprzu, 2 łyżki natki pietruszki. Gotową masę formułujemy na niewielkie walce i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zapiekana kasza jaglana z owocami

1 porcja (3 kokilki)

60g kaszy jaglanej
mleko kokosowe (2 razy więcej mleka niż kaszy)
wiórki kokosowe (1 łyżka oraz do posypania)
jajko
maliny
jagody
szczypta soli
szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
½ łyżeczki skórki startej z cytryny
masło do wysmarowania kokilek
łyżka cukru /ksylitolu/stewii
można polać miodem lub posypać cukrem pudrem
Kaszę jaglaną upraż na teflonowej patelni, a następnie przelej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.
W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić kaszy.
Ugotowaną kaszę wymieszaj ze szczyptą soli, kardamonu, gałki muszkatołowej, cukrem i wiórkami. Dodaj rozbełtane jajko oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj.
Kokilki wysmaruj masłem i na dno każdej połóż masę jaglaną, następnie rozłóż owoce i kolejną warstwę kaszy. W wierzchnią warstwę kaszy wbij maliny i jagody. Całość posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 20 minut (do ścięcia się jajka, w zależności od piekarnika może to być dłużej lub krócej). Uważaj by nie przypalić wierzchu.
Najsmaczniejsze na ciepło.
Jagodowa bułka
Dla ilu osób: 10 porcji
Składniki
3 duże rogale, pokrojone
1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
1 opakowanie twarogu
⅔ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka mleka
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni C.
Umieść rogale w blaszce do pieczenia. Posypać jagodami.
Zmiksować twaróg, cukier, jajka i wanilię w średniej misce. Stopniowo dodawać mleko, mieszając dobrze po każdym dodaniu. Wylać równomiernie na kawałki croissanta. Odstawić na 20 minut.
Piec w temperaturze 175 ° C przez 35 do 40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Można przykryć folią przez ostatnie 10 minut, jeśli wierzchołki są zbyt rumiane.
Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Zamiast skalpela - sekret młodego wyglądu
Ten prosty eliksir z naturalnych składników można przygotować z domu

Weź: eliskir mlodosci

• 100 ml oleju lnianego
• 2 średnie cytryny
• 1 duży ząbek czosnku
• 0,5 kg miodu

Oczyścić ząbek czosnku, obrać jedna z cytryn i wrzucić do blendera, następnie dołożyć druga dobrze wyszorowana cytrynę ze skórką – całość zblendować.
Następnie dodać miód i olej – raz jeszcze zblendować na gładką masę.
Gotowy eliksir umieścić w szczelnym naczyniu np. sloiku i przechowywac w lodowce.

Dawkowanie

1 łyżka trzy razy dziennie 30 min przed posiłkiem.

Olej lniany ma dwa razy tyle kwasów tłuszczowych omega 3, niż olej pochodzący z ryb. Ponadto jest to olej roślinny zawierający dużo antyoksydantów.
W polaczeniu z cytryna bogata w witaminę C, wspomaga system odpornościowy, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga oczyszczać wątrobę i drogi żółciowe, rewitalizuje i odmładza organizm od wewnątrz – co przekłada się na wygląd cery, skory, włosów.
Miód dodatkowo wspomaga odżywianie organizmu, a czosnek oczyszczanie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona