przekaski

29 inspiracji
1 obserwujący
Została Ci jedna sucha bułka z wczorajszego dnia?

Jeśli znajdziesz w lodówce trochę sera to mamy propozycję dla Ciebie.
Szczypiorek nie jest konieczny.. !

Nacinamy, wkładamy ser żółty, posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy przez 20 min w 220 stopniach.
Sałatka z tuńczykiem

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
sałata lodowa
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
ogórek zielony średniej wielkości
czerwona cebula
oliwa z oliwek, ok. 5 łyżek
musztarda, 1 łyżka
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Sałatę myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na cząstki. Wszystko razem mieszamy.
Z oliwy, musztardy i przypraw robimy dressing i polewamy nim sałatkę.

Dzięki warzywom sałatka pozwoli ci uzupełnić braki w witaminach. Sam tuńczyk natomiast ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, między innymi dzięki kwasom tłuszczowym Omega-3 (zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają arytmii serca, wylewom i zakrzepom), bardzo dużej zawartości białka, fosforu, magnezu, witaminy B6, B12 i niacyny.

Polecam zatem wszystkim tą sałatkę. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze zdrowa i smaczna.
Oszukany Cezar, wszyscy oszaleli na punkcie tej sałatki!

Składniki (na 2 porcje):
300 gram piersi kurczaka w marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed usmażeniem na patelni grillowej.
garść fasolki szparagowej
3 jajka
kiełki rzodkiewki
pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi)
sałata lodowa, mała główka
120 gram koziego sera
jedna szalotka
dressing: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody, sól, pieprz
Piersi kurczaka marynujemy w przyprawach i umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut. Po tym czasie nagrzewamy patelnię grillową i smażymy piersi po 5-6 minut z każdej strony, na dość wysokiej temperaturze. Gdy na każdej piersi otrzymamy charakterystyczne paski i uznamy, że nasze piersi już "doszły" (wszystko zależy od grubości, od tego czy mamy dwie małe piersi kurczaka czy jeden duży filet, etc...) możemy ściągnąć je z patelni grillowej i odstawić na minimum 10 minut by "odpoczęły". A w tym czasie możemy przygotować resztę. Na początku wstawiamy fasolkę szparagową, niech nam się pogotuje z 10 minut aż odrobinę zmięknie. Odcedzamy, odstawiamy- oczywiście przypominam o odcięciu końców fasolki, które są niejadalne. Sałatę lodową rwiemy na kawałki i dzielimy na dwa talerze Pomidora kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Jaja gotujemy na miękko lub pół miękko jeśli się uda (mnie się to udaje bardzo rzadko, nie wiem...). Kozi ser kroimy w kostkę a szalotkę bardzo drobno. Wszystko układamy na sałacie, również fasolkę szparagową. Gdzieś tam dorzucamy kiełki rzodkiewki. Pierś kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Dekorujemy miętą i pozostałymi kiełkami. Gotowe! Moja wariacja na temat Cezara. Smacznego!
Sałatka z gruszką, szynką i pleśniowym serem
porcja dla 2 osób

1 duża gruszka
6 plasterków szynki dojrzewającej, np. schwartzwaldzkiej lub parmeńskiej
ser pleśniowy
rukola
garść orzechów włoskich
sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
Gruszkę pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę podziel jeszcze na 3 części – łącznie potrzebujesz 12 kawałków. Ser również podziel na 12 równych kawałków. Plasterki szynki przekrój wzdłuż na pół. Orzechy włoskie posiekaj grubo lub rozkrusz w placach. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie oliwę, ocet i miód, aż powstanie gładka emulsja.
Na dnie talerza wyłóż garść liści rukoli. Każdy kawałek gruszki zawiń w pół plasterka szynki i układaj na rukoli na przemian z kawałkami sera. Sałatkę posyp orzechami i skrop sosem, posól i popieprz do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Dodatek szynki i sera sprawia, że ta sałatka jest sycąca, a jeśli towarzyszy jej dodatkowo kromka pieczywa, to staje się dobrym, samodzielnym posiłkiem, idealnym na lunch czy kolację.
Nie każdy lubi ser pleśniowy i rukolę, ale w tej sałatce naprawdę świetnie się uzupełniają z resztą składników. Oczywiście możesz użyć ulubionego miksu sałat, ale polecam najpierw spróbować takiej wersji – ja także kiedyś nie przepadałam za rukolą, a jednak się do niej przekonałam. Z kolei jeśli chodzi o ser, to użyłam takiego, który ma zarówno pleśń białą (z wierzchu) i niebieską (przerosty w środku). Równie dobry będzie łagodny brie lub camembert, albo ostrzejsze: gorgonzola, lazur czy roquefort.
Sałatka tortowa

Składniki
Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
3 jajka 150g świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
1 serek jogurtowy typu Almette
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
40g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku
Sposób przygotowania
1.
Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
3.
3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
4.
Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
DIETETYCZNA PIZZA


6 kromek pieczywa chrupkiego żytniego
tarta mozzarella i cheddar
5 małych pieczarek
1/2 frankfurterki
5 oliwek zielonych
szczypiorek

na kromkach pieczywa rozkładamy starty ser. pieczarki obieramy, kroimy w plastry i układamy na tostach. w plasterki kroimy także oliwki i kiełbaski, układamy obok pieczarek. wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
zapiekamy na kratce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut.
można podawać z ulubionym sosem (keczupem, czosnkowym, pomidorowym itp).
Pikantny schab gotowany

Schab gotowany jest soczysty, ale jednocześnie kruchy, o intensywnie pikantnym smaku.

Główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy.

Przygotować mieszankę przypraw:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 litry wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soli peklowej (można ją pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż schab ma po ugotowaniu różowy kolor)
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy z chili i imbirem
1-2 łyżeczki chili

Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy.

Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 5 minut, schab ma stygnąć w zalewie.

Po wystudzeniu schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, po rozkrojeniu schab jest delikatnie różowy, pyszny i soczysty:)
Smacznego.
sałatka z selera
składniki
½ średniego selera korzeniowego
1 kwaśne jabłko
2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
¾ szklanki rodzynek
ok. 8 sztuk połówek orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
2 łyżki majonezu
2–3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie
rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut, następnie odsączamy na sicie. przed dodaniem do sałatki jeszcze wyciskamy.
selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka), skrapiamy sokiem z cytryny.
jabłko kroimy w drobną kostkę, selera naciowego w plasterki i wszystko razem łączymy.
dodajemy wyciśnięte rodzynki i grubo posiekane orzechy. doprawiamy majonezem, jogurtem, solą i świeżo zmielonym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona