Najlepszy domowy pasztet drobiowy ..
Przepis na pyszny domowy pasztet z udek kurczaka, do którego wykonania przyczyniła się moja mama zdradzając kilka sekretów smacznego pasztetu :)
Przede wszystkim ugotowane mięso powinno przeleżeć najlepiej całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny.
Niech nie zniechęci Was na pozór długi czas przygotowania, bo skutki Waszej pracy na pewno będą wynagrodzone pysznym domowym wyrobem, a dodatkowo klarownym i esencjonalnym rosołem, który możecie podać z marchewką, świeżą natką pietruszki i makaronem lub ulubionym dodatkiem.
Rosół może również być wykorzystany jako baza do dowolnej zupy :)
Sam pasztet jest genialny. Robię go na dwie formy 7cm x 17cm- mierzone po dnie.
Polecam! :)
Składniki:
5 udek z kurczaka (nóżka z biodrem) ponad 1 kg
400g wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 kajzerka
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól morska
pieprz świeżo mielony
Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.
Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**
Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.
Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w temperaturze 180 st, 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki.
Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)
Calzone z wołowiną
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 600 g
suche drożdże, 20 g
cukier, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
oliwa, 3 łyżki
ciepła woda, ok. 300 ml
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 400 g
woda, 200 g
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
oliwa do smażenia
Farsz:
papryka czerwona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
mielona wołowina, 400 g
sól, pieprz, papryka ostra wędzona
pomidory suszone, 5 sztuk
świeża bazylia, 1/2 doniczki
mozzarella, 120 g
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucić pomidory. Do puszki wlać wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.
Z papryk usunąć gniazda i białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w grubą kostkę.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wlać sos pomidorowy. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać do mięsa razem z papryką. Chwilę podgrzewać. Wymieszać z porwaną na mniejsze części bazylią. Kiedy farsz wystygnie dodać mozzarellę pokrojoną w grubą kostkę.
Ciasto delikatnie zarobić. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na funkcji góra-dół.
Bardzo prosty przepis, ciasto latwo sie formuje, wiec nie stanowi problemu "ukrecanie"
buleczek. Po wyjeciu z pieca chrupiace, miazsz miekki, zwarty i jednoczesnie puszysty. Ja
robie je zazwyczaj z podwojnej porcji, pieke wtedy 5 minut krocej, studze i zamrazam, a
kiedy mam ochote na sniadanie zjesc swieze buleczki wrzucam do nagrzanego pieca na
180°C i podpiekam 10minut i gotowe:-)
300g maki pszennej
1 saszetka drozdzy suchych (7g)
po plaskiej lyzeczce soli i cukru
1 lyzka oleju
200ml cieplej wody.
Wszystkie skladniki wrzucic do miski, mikserem przez okolo 5 minut polaczyc skladniki,
ciasto powinno lekko odchodzic od miski. Przykrywamy sciereczka i stawiamy w cieple
miejsce z dala od przeciagu. Jak nie mam czasu, to nagrzewam piekarnik do 50°C, kiedy
osiagnie ta temperature, wylaczam piec i zostawiam tylko swiatlo, wstawiam miske
(oczywiscie bez sciereczki;-),i po pol godzinie ciasto jest wyrosniete. Ciasto wyjac na
oproszony maka blat, lekko ugniesc i podzielic na 8-9 sztuk, uformowac buleczki. Ulozyc
na blaszce w odstepach, naciac wzdluz i ponownie odstawic do wyrosniecia. Ja wtedy
wstawiam ponownie do pieca i po okolo 15 minutach wlaczam piekarnik na 200°C i pieke
15 minut. Jesli rosna po za piecem, kiedy podwoja objetosc, wkladamy do pieca
nagrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut.
Ogórki w zalewie musztardowej - składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek ostrej musztardy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz mielony
- pieprz cały
Ogórki w zalewie musztardowej - sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w średniej szerokości paski. Słoiki wyparzyć. W każdym słoiku ułożyć 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu oraz wsypać łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułożyć ogórki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, cukrem i solą, dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoiczkach. Ogórki w zalewie musztardowej pasteryzować 10 minut. Następnie ustawić dnem do góry.
Pain perdu - tosty francuskie
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min
4 kromki czerstwej chałki
1/2 szklanki mleka
3 jaja
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
3 łyżki masła
cukier puder do podania
Przygotowanie:
1. Pomarańczę dobrze szorujemy, ścieramy skórkę, sok wyciskamy do szklanki
2. Jaja należy rozbełtać z mlekiem, cukrem, sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę i cynamon
3. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki czerstwej chałki namaczamy dobrze ze wszystkich stron w mieszance mleka i jajek, jeśli chałka jest bardziej sucha można dłużej moczyć
4. Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty
5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Czosnkowe chlebki Naan
Składniki na 5-6 chlebków:
* 320 g mąki pszennej
* 125 ml ciepłego mleka
* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżka oliwy
* 7 g suchych drożdży
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* 2 pełne łyżki stopionego masła
* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku
Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.
Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Pasta jajeczna z awokado
Świetna zarówno z dodatkiem kolendry jak i rzeżuchy.
Składniki, 2 porcje:
• 3 ugotowane jajka
• 1/2 małego ząbka czosnku
• 1 dojrzałe (miękkie pod skórką) awokado
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 - 2 łyżeczki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji
• ciabatta (z tego przepisu) lub inne domowe pieczywo
Przygotowanie:
•Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki.
•Czosnek zetrzeć, posolić.
•Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
•Dodać majonez, oliwę i kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.
ARABESKA II: Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Składniki:
- 18 sztuk krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 50 g żółtego sera
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.
Jajka obrać ze skorupek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, posolić i wymieszać.
Żółtka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, dodać trochę majonezu, posypać pieprzem i wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.
Na dużym talerzu lub tacce ułożyć obok siebie w kształt kwadratu 6 krakersów. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.
Uwagi:
Tuńczyka można doprawić według własnego smaku, np. dodając trochę keczupu, musztardy, czy mielonej papryki.
Soli należy używać z umiarem, ponieważ krakersy są słone i całość może wypaść zbyt słona.
- See more at:
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2015/06/saatka-z-tunczykiem-na-krakersach.html#sthash.Wd0qnneH.dpuf
Kubeczki z łososia wędzonego z serkiem i krewetkami | Kwestia Smaku
Składniki
2 porcje
ok. 300 g łososia wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
10 ugotowanych krewetek królewskich
łyżeczka soku z cytryny
125 g gęstego serka śmietankowego Philadelphia
1 łyżka posiekanego koperku (lub szczypiorku)
Dodatki
garść rukoli
czerwona cebula
oliwa
bagietka
Przygotowanie
Dwie foremki żaroodporne lub filiżanki posmarować od środka oliwą i wyłożyć łososiem (ok. 3/4 ilości). Pozostałego łososia (ok. 1/4 ilości) drobno posiekać w rozdrabniaczu razem z obranymi krewetkami. Skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, wymieszać z serkiem i koperkiem.
Włożyć do filiżanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub najlepiej na noc.
Przełożyć na talerz, obłożyć rukolą i plasterkami cebuli doprawionej solą. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Podawać z bagietką.
Wskazówki
Zamiast smarować kubeczki oliwą, można je wyścielić folią przeźroczystą.
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
20 dkg pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia
Kruszę drożdże, mieszam z letnim mlekiem, dodaję cukier i łyżkę mąki. Odstawiam rozczyn na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z masłem i dodaję jajka, śmietanę oraz rozczyn. Zagniatam ciasto.
Odstawiam przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Siekam drobno kapustę, zalewam wrzątkiem i gotuję około 10 minut. Dokładnie odcedzam.
Cebulę i pieczarki drobno kroję. Cebulę szklę na patelni z odrobiną soli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut. Posypuję solą i pieprzem, mieszam z kapustą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
Wyrośnięte ciasto przebijam pięścią.
Piekę w temperaturze 180 -200 stopni 20 minut.