przepisy

55 inspiracji
1 obserwujący
Filety z kurczaka "po cygańsku"

Farsz:

- 4 ogórki konserwowe,
- 2 średnie cebulki,
- koncentrat pomidorowy,
- pieprz i sól

Ogórki i cebulkę drobniutko kroimy, łączymy z koncentratem i przyprawami (smak farszu powinien być dość pikantny, żeby fajnie połączyć się z delikatnością kurczaka)

Pokrojone filety z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy, napełniamy farszem, zamykamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na oleju

Gotowe :)

/ instrukcja obrazkowa = klik na zdjęcie/
WIEPRZOWINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ANANASEM I RYŻEM

Jesteś tutaj: Home / Kuchnia azjatycka / Wieprzowina z fasolką szparagową, ananasem i ryżem
WIEPRZOWINA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ANANASEM I RYŻEM
7 marca 2014 by Ulubione Przepisy 1 Comment

Prawie zapomniałam wstawić dzisiaj przepis na bloga ;) Ależ niedopatrzenie z mojej strony ;))) Dzisiaj polecam wieprzowinkę z fasolką szparagową, ananasem i ryżem. Ojj było ostro ;)

Wieprzowina z fasolką szparagową

Składniki:

4 plastry schabu bez kości
1/2 puszki ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
1 szklanka mrożonej, pokrojonej fasolki szparagowej
1 marchewka
1/3 – 1/2 łyżeczki ostrej papryki (w zależności jak ostre potrawy lubicie)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
mąka pszenna
sól
pieprz
oliwa

Schab pokroić w paseczki. Posolić, popieprzyć, oprószyć papryką i obtoczyć w mące pszennej.

Mięso usmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Zdjąć.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wrzucić na patelnię na i smażyć przez chwilę na łyżce oliwy z oliwek. Dodać fasolkę i ananasa. Smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso oraz po chwili sok ananasowy wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.Smażyć chwilę razem, aż sosik zgęstnieje.

http://ulubioneprzepisy.com/2014/03/07/wieprzowina-z-fasolka-szparagowa-ananasem-i-ryzem/
kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Składniki:

2 piersi kurczaka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia, użyłam tej z pestek winogron
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Kurczaka potnijcie w większe kawałki, włóżcie do miski i wlejcie do tego 1 łyżkę soku z puszki ananasów i sos sojowy, wymieszajcie dobrze marynatę z kurczakiem i wstawcie do lodówki na ok.30min.
Do 150ml soku z puszki ananasów wsypcie mąkę i dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Na głębszej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3-4min, aż zbrązowieje.
Wyjmijcie łyżką cedzakową kurczaka, a na olej wrzućcie pokrojone w kostkę papryki i cebulę. Smażcie ok 5 min. Dolejcie sok ananasowy z mąką i dodajcie przecier, wymieszajcie wszystko i poczekajcie aż zgęstnieje. Dorzućcie usmażonego kurczaka i ok 200g pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ryżem. Smacznego!
Chrupiące paluszki z kurczaka z dodatkami

składniki i przygotowanie:
Pasta z czerwonej pomarańczy:
4 filety z piersi z kurczaka, bez skóry (ok. 20 dag każdy), pokrojone w paski
posiekana skórka z czerwonej pomarańczy
2 łyżeczki nasion fenkułu, zmiażdżonych w moździerzu
łyżka sproszkowanego czosnku
pół łyżki czarnego pieprzu
łyżeczka oliwy

Chrupiące paluszki z kurczaka:
olej do smażenia
150 g mąki doprawionej solą i pieprzem
2 roztrzepane jajka
40 dag panko
paski kurczaka z przepisu na pastę z czerwonej pomarańczy
sól
pieprz

Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:
łyżka oliwy
pół czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
120 ml octu z czerwonego wina
240 ml miodu
120 ml wody
laska cynamonu
skórka z 2 czerwonych pomarańczy
4 czerwone pomarańcze, obrane i grubo posiekane
łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
8 liści bazylii, pokrojonej w piórka

Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:
2 czerwone pomarańcze
szalotka pokrojona w kostkę
łyżka octu z czerwonego wina
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek rukwi wodnej
pół główki grubo posiekanej sałaty lodowej
25 g połamanych ryżowych krakersów

Granita z czerwonej pomarańczy:
litr soku z czerwonej pomarańczy
120 g cukru
1,5 łyżki zmiażdżonych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu

Pasta z czerwonej pomarańczy:
1. Do dużego naczynia włożyć paski z kurczaka i dodać pozostałe składniki.
2. Obtoczyć kurczaka w paście z czerwonej pomarańczy i na pół godziny odstawić do lodówki.

Chrupiące paluszki z kurczaka:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Do dużego garnka wlać olej (do 1/3 wysokości) i rozgrzać do 180 stopni.
3. W osobnych naczyniach umieścić mąkę, roztrzepane jajka i panko.
4. Kurczaka doprawić solą i pieprzem.
5. Obtoczyć paluszki z kurczaka w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko.
6. Kawałki kurczaka obtoczone w panierce ułożyć na ruszcie do pieczenia ustawionym na blasze.
7. Smażyć paluszki partiami, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć, ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika na około 5 minut, żeby nie wystygły.
8. Usmażyć resztę paluszków.
9. Podawać ze słodko-kwaśnym sosem z czerwonej pomarańczy.

Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:
1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni.
2. Dodać czerwoną cebulę. Smażyć, aż zrobi się miękka i przeźroczysta.
3. W misce wymieszać ocet z czerwonego wina, miód i wodę. Wlać na patelnię i przemieszać.
4. Dodać laskę cynamonu, skórkę i miąższ z czerwonych pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę.
5. Przecedzić wszystko do garnka ustawionego na średnim ogniu.
6. Płyn doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika.
7. Dodać 1,5 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą, aż do uzyskania konsystencji sosu.
8. Ponownie postawić garnek na palniku. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować przez 3 – 5 minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać bazylię i wymieszać.

Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:
1. Do garnka włożyć sitko. Nad sitkiem wykrawać miąższ z czerwonych pomarańczy, żeby zachować cały sok. Wykrojone kawałki miąższu odłożyć na bok.
2. Do zachowanego soku dodać szalotki, ocet z czerwonego wina i oliwę. Doprawić solą, pieprzem i zamieszać.
3. Na talerzu ułożyć rukiew wodną i sałatę lodową.
4. Polać liście dressingiem z czerwonej pomarańczy. Udekorować kawałkami miąższu i pokruszonymi krakersami ryżowymi.

Granita z czerwonej pomarańczy:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
2. Przelać płyn do dużej formy do pieczenia i umieścić w zamrażalniku.
3. Co pół godziny przemieszać ścinający się płyn, aż granita całkowicie się zamrozi (ok 1,5 godz.).
4. Dla uzyskania lekkiej konsystencji tuż przed podaniem jeszcze raz rozbić kryształki lodu widelcem i przemieszać.
Składniki:

1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii

ponadto:

2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek
Kotlety jajeczne z ryżem

Składniki :

6 jajek
garść żółtego startego sera
1 cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj surowe jajko, żółty ser ,podsmażona cebulę, pokrojony szczypiorek i ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
Potrzebne bedą nam piersi z kurczaka oraz:
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni
2 zielone posiekane papryczki jalapeno (są to ostre papryczki, można je spokojnie zastąpić zwykła papryka)
3 posiekane zabki czosnku
Całość wsypujemy na rozgrzana patelnie i smazymy 3minuty.
Następnie dodajemy do tego tak z 230 gram serka kremowego i po chwili dodajemy 1/4 szklanki (mi sie najepiej odmierzyla na szklanki) sera cheddar (można go spokojnie zastąpić serem salami) wszystko mieszać aż sie rozpusci.
Nadzieniem "wypchac" piersi i zabezpieczyć je przed wydostaniem sie nadzienia wykalaczkami, piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35minut. Po upieczeniu niezapomnij wyjąć wykalaczek, podawać na cieplo. Jeżeli ktoś chce to może nawet podać do piersi sos guacamole.
PACZKI WIEDENSKIE (GNIAZDKA)

Składniki na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
20 dag mąki
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

Na glazurę:
20 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona