Gęsie łapki
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g twarogu półtłustego w kostce
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru do obtoczenia
Masło zamrozić, zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Dodać żółtka i wodę, zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Cukier wsypać do miseczki i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pól, ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół i jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 30 minut.
Racuchy drożdżowe
Jeśli powiem, że przepis na te racuchy jest w naszej rodzinie od dziada pradziada, to nie będzie w tym nic z przesady. Ja pamiętam, że takie robiła moja Babcia, potem Mama, więc takie robię i ja. Są wspaniałe, ale zdecydowanie nie ...
Mięciutkie rogale maślane
z podanych proporcji wychodzi ok 12-14 rogali
600 g mąki pszennej
30g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant
200g ciepłej wody
260g maślanki
50g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania przed pieczenim
Drożdże rozmieszaj z ciepłą wodą, cukrem i odstaw na 15 minut, aż urosną.
Wymieszaj razem przesianą mąkę i sól, dodaj wyrośnięte drożdże i maślankę. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie (robię to hakiem miksera). Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone masło. Ciasto będzie bardzo gładkie, plastyczne i niezwykle przyjemne dla ręki. Odstaw w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj w prostokąt lub koło i wycinaj radełkiem trójkąty. Zwijaj rogale i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj rogale żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posym grubym cukrem. Piecz ok 18-20 minut, do zezłocenia.
Pijak
Bardzo smaczne i efektowne ciasto, ładnie się prezentuje i tak samo dobrze smakuje. Dodatek alkoholu sprawia ,że ciasto choć dość słodkie nie jest mdłe, wprost przeciwnie gdy jest dobrze schłodzone, orzeźwia.
Spód:
-10 białek + 10 łyżek cukru
-2 szk. wiórek kokosowych (2 opak. po 100g)
-2 szk. maku (30 dkg)
Wszystko ubić mikserem i piec ok. 45 min.
Budyń:
-3 niepełne szk. mleka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-10 żółtek
-1 i ⅓ szk. cukru
Wszystko wymieszać i ugotować budyń
Masa:
2 masła roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem ,dodać 2 kieliszki wódki.
Gotową masę wyłożyć na upieczony białkowy spód. Można posypać niewielką ilością rodzynek.
Rozłożyć okrągłe biszkopty nasączone wódką rozcieńczoną z przegotowaną wodą. Całość polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
-½ masła roślinnego
-2 łyżki kakao
-3 łyżki cukru
-1 łyżka mleka
Zagotować , lekko ostudzić i polać ciasto
Składniki:
pół kostki masła (125 g)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
3 szklanki płatków owsianych
3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe. Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać. Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)
Sernik na zimno z herbatnikami ;)
Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
60 dkg sera białego (najlepszy jest śmietankowy)
pół margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
Herbatniki (duża paczka ok. 350 g)
2 galaretki (według uznania), u mnie są to truskawkowe
W sezonie polecam dodanie świeżych owoców, takich jak: truskawki, jagody, brzoskwinie, porzeczka itp.
Przygotowanie:
- w trzech łyżkach zimnej wody rozpuścić dwie łyżki żelatyny
- zagotować mleko, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
- jeżeli nie mamy sera śmietankowego, tylko zwykły twaróg należy go zmielić. Następnie ser zmiksować z cukrem, miękką margaryną, żółtkami i cukrami waniliowymi przez 8-10 minut na gładką masę.
- do przygotowanej masy dodać ostudzone mleko z żelatyną i zmiksować do połączenia składników.
- tortownicę o średnicy 26 cm lub średnią blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki, zalać połową przygotowanej masy, ułożyc kolejną warstwę herbatników i wylać resztę.
*Jeżeli chcemy dodać owoce, to należy ułożyć je na ostatniej warstwie masy. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki.
-W trzech szklankach wrzącej wody rozpuścić dwie galaretki, włożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej przygotowany ser. Włożyć jeszcze raz do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
drozdzowe-rozki-z-jablkami-
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 16 rożków
2,5 szklanki mąki pszennej
12 g suchych drożdży
2 żółta ( białka zostawiamy do posmarowania wierzchu )
2 czubate łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
80 g masła, miękkiego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
4 średnie jabłka ( u mnie papierówki )
½ cynamonu
łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kwadraty o wym. 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia. Rogi zlepiamy tak, aby powstał trójkąt. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem rożki smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.
Wkładamy do piekarnika na 20 – 25 min, do złotego koloru w temp. 180 C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy
Banany w cieście francuskim z czekoladą
Bardzo smaczny deser i jeden z najszybszych, jakie robiłam. Upieczone banany są aromatyczne, mięciutkie i świetnie się komponują z kruchym ciastem francuskim, a gdy polejemy je czekoladą, to już poezja… Deser szybki, łatwy i bardzo syty, zachęcam więc do zrobienia bananów w szlafroczkach :) (przepis z gazety „Ciasta Domowe” nr 39 z 1994r.).
Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego (można kupić mrożone w większych supermarketach)
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej
1. Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło (ja zostawiłam gdzieś na około 1 godzinę).
2. Ciasto kroimy na 12 kwadratów (moje opakowanie zawierało 6 prostokątów, więc każdy przepołowiłam na pół).
3. Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
4. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
5. Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
6. Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220oC przez 15 minut.
7. Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą (można jeszcze posypać cukrem pudrem, jakby było za mało słodkie).
Gotowe :)
Smacznego
Snickers HOME MADE
Wspaniałe trio, które zawładnie twoim podniebieniem.
Warstwa czekoladowa: 1 i 1/4 szklanki posiekanej mlecznej czekolady, 1/4 szklanki masła orzechowego
Czekoladę i masło rozpuść w małym rondelku. Prostokątną formę do pieczenia...