Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami
Składniki:
2 łyżki produktu SOSER WINIARY
200g makaronu penne
1 brokuł
1 duża cebula
2 łyżki oleju
200g mielonego mięsa
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
250 ml śmietany 18%
3 jajka
100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente. Różyczki brokułu zblanszuj we wrzątku przez ok. 5 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodaj mięso i całość chwilę przesmaż. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek. SOSER wymieszaj z 200 ml gorącej wody i dodaj do mięsa, duś ok. 10 minut. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłóż połową makaronu, następnie daj mięso z sosem, resztę makaronu i brokuł. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.
Składniki na 3szt:
na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
na nadzienie:
ok. 250-300g wiejskiej kiełbasy
średnia papryka
mała cebula
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka ziół prowansalskich
ok. 150g sera żółtego
sól
pieprz
ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania
Wykonanie:
Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto (około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
Kiełbasę pokroić plasterki, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paseczki, ser zetrzeć. Wszystko razem wsypać do miski, dodać zioła, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Muffinki bananowe - składniki (na 12 sztuk):
3 bardzo dojrzałe banany;
125 ml oleju roślinnego;
2 jajka;
250 g mąki;
7 łyżek cukru;
1/2 łyżeczki sody;
łyżeczka proszku do pieczenia;
50 g kawałków toffi lub czekolady;
Muffinki bananowe - wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok. Do miski wlać olej, dodać jajka i ubić. Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, pomieszać, dodać mus bananowy. Dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Batoniki z musli
Składniki:
• 350 g musli zbożowych z owocami
• 50 g płatków owsianych błyskawicznych
• 100 g miodu
• 50 g cukru
• 50 g masła
• 50 g rodzynek
• 1 op. cukru waniliowego
• 50 g moreli
• 300 ml mleka zimnego 2%
Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzej cukier na lekki, jasny karmel, dodaj powoli kawałki masła oraz cukier waniliowy. Dzięki karmelowi batoniki będą chrupiące i zwarte. Pokrój morele i śliwki na małe kawałki i dodaj wraz z rodzynki i pozostałymi suszonymi owocami do masy. Smaż całość na małym ogniu. Następnie wsyp musli zbożowe i płatki owsiane. Mieszaj masę aż cukier dobrze połączy się z musli. Dolej miód i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Nie trzeba już gotować masy.
Na kuchennej blasze lub półmisku rozłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciepłą masę na papier. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Użyj do tego drugiego kawałka papieru do pieczenia, wtedy musli się do niego nie przylepi. Jak tylko masa się ochłodzi, pokrój ją na batoniki wielkości 6-7 centymetrów. Batoniki dobrze się przechowują zapakowane w folię spożywczą.
Składniki:
300g białej czekolady
200g wiórek kokosowych
50g masła
¾ szklanki śmietany słodkiej 30%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórek kokosowych. Pozostawić na 15 min.
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. Nie doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Do miski wsypać 100g kokosu.
Ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w kokosie.
Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Składniki:
pół kostki masła (125 g)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
3 szklanki płatków owsianych
3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe. Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać. Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)
Ciasto jagodowe
Składniki
na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
dodatkowo:
- 30 dag jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
na bezę:
- 2 białka
- 3 łyżki cukru
Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka energicznie zagnieść, owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Formę na tartę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie formę wylepić schłodzonym ciastem i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 10 minut.
Jagody umyć, oczyścić z liści i ogonków, osuszyć. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Gorące ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, do środka włożyć jagody i przykryć pianą z białek. Ponownie wstawić do piekarnika na 3o minut.
naleśnikowa kopertka z jajkiem
Składniki:
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka
30g roztopionego i przestudzonego masła
300ml mleka
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier – wymieszać. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i ostudzonym masłem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Smażymy małe placuszki na dobrze rozgrzanej patelni. I tu może pojawić się problem. Patelnie są różne – to wiadomo. Różne są też kuchnie… I różnie się na nich smaży. Udało mi się kilka razy zaliczyć spektakularną pankejkową porażkę. Teraz w mojej kuchni mam już niezawodną metodę. Smażę na dużej patelni z grubym spodem po kilka mniejszych placuszków na raz. Patelnię co jakiś czas smaruję cienko masłem. Wychodzą równo upieczone i złote – takie jak powinny. Próbowałam piec też na cienkiej patelni do naleśników i przy mojej kuchni to nie sprawdza się zupełnie. Chyba każdy musi tu znaleźć własną metodę, bo taki kopczyk na talerzu na 100% zapewni udany dzień :)