Inne

Moje portfolio

Składniki:
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka
30g roztopionego i przestudzonego masła
300ml mleka
masło do smażenia



Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier – wymieszać. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i ostudzonym masłem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Smażymy małe placuszki na dobrze rozgrzanej patelni. I tu może pojawić się problem. Patelnie są różne – to wiadomo. Różne są też kuchnie… I różnie się na nich smaży. Udało mi się kilka razy zaliczyć spektakularną pankejkową porażkę. Teraz w mojej kuchni mam już niezawodną metodę. Smażę na dużej patelni z grubym spodem po kilka mniejszych placuszków na raz. Patelnię co jakiś czas smaruję cienko masłem. Wychodzą równo upieczone i złote – takie jak powinny. Próbowałam piec też na cienkiej patelni do naleśników i przy mojej kuchni to nie sprawdza się zupełnie. Chyba każdy musi tu znaleźć własną metodę, bo taki kopczyk na talerzu na 100% zapewni udany dzień :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation