słodko

147 inspiracji
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego!
Składniki:

6 pomarańczy
200 g cukru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
kilka szt goździków
250-300 ml wódki
300 ml wody

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.
Devolay drobiowy z serem pleśniowym
Składniki:

2 piersi z kurczaka,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
bułka tarta,
suszona pietruszka,
sól, pieprz,
ser żółty,
ser pleśniowy,
oliwa do smażenia.

Wykonanie:

Piersi rozbić tłuczkiem cienko i podzielić na pół. Posolić, popieprzyć. Do miseczki dodać masło, rozgnieciony czosnek, pietruszkę i wymieszać (również można dodać sól). Rozbite piersi posmarować mieszanką maślaną. Na środek położyć plasterek sera żółtego i plasterek pleśniowego. Zawinąć (można ruloniki „spiąć” wykałaczką). Obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, powtórzyć i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:

2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
200 g pieczarek, p...
Ciasto ze szpinakiem ! - Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja: 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej 3 łyżki masła w temp. pokojowej 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1/4 cytryny pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Przepis pochodzi ze stroni poezja smaku:) smacznego
niebo na talerzu: Sałatka z młodych ziemniaków
-------------------
Młode, gotowane razem z wyszorowaną skórką kartofelki (czy ktoś używa jeszcze tego słowa?) posypane koperkiem lubię bardzo. Ta sałatka z młodych ziemniaków starczyła wczoraj za całą kolację dla czterech osób, myślę, że jest też dobrym pomysłem na obiad. Użyłam ostatnich pewnie szparagów, można je jeszcze spotkać w niektórych sklepach a zastąpią je dobrze bardzo krótko gotowane różyczki brokuła. Smakowało wszystkim.
------------------------------
składniki: - kilogram niedużych, młodych ziemniaków - kilka plasterków chudego, wędzonego boczku - kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny - duża cebula (lub dwie średnie) - pęczek szparagów lub mały brokuł - dwie łyżki posiekanego koperku - ząbek czosnku - pieprz mielony - pół łyżeczki tymianku - mały, gęsty jogurt - pół łyżeczki musztardy - mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć) - szczypta cukru - sól

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę - półtorej, szparagi - do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i z blanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam. Mówię Wam - niebo na talerzu:)
3 ZDROWE SAŁATKI NA KOLACJĘ KTÓRE UŁATWIAJĄ ODCHUDZANIE - Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne

ZIELONA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA-Pasja kobiety

Składniki (na 1 porcję):
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka (ok. 70g)
przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
garść mieszaniny sałat (może być też sałata lodowa lub roszponka)
1/2 małego avocado
1/2 dużego pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe
garść kiełków rzodkiewki (można z nich zrezygnować jeśli nie lubicie)
dressing: 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon, 1 płaska łyżeczka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek


WYKONANIE

Pierś z kurczaka i warzywa dokładnie myjemy. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Patelnię grillową spryskujemy lekko oliwą z oliwek i grillujemy pierś z kurczaka. Następnie mieszankę sałat wkładamy do miseczki lub pojemniczka, który zabierzemy do pracy. Na sałatę wykładamy pokrojonego w ćwiartki pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Avocado obieramy obieraczką do warzyw i kroimy w paski. Dodajemy do sałatki razem z garścią kiełek. Grillowanego i lekko przestygniętego kurczaka kroimy w paski i dodajemy do sałatki. Do polania sałatki przygotowujemy dressing. 1 łyżeczkę musztardy Dijon (koniecznie taką, bo jest bardzo pikantna), 1 łyżeczkę octu winnego oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i polewamy sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona