słodko

147 inspiracji
Sałatka z kurczakiem, granatem i serem pleśniowym

Składniki (na 4 porcje):
1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
1 opakowanie sera pleśniowego typu lazur (100 g)
pestki z 1/2 dojrzałego owocu granatu
opakowanie różnych sałat (ok. 200 g)
sól, pieprz
ostra papryka w proszku
olej do smażenia

Na dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1,5 łyżki soku z cytryny


Kurczaka umyć, pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Usmażyć na patelni. Ostudzić. Do miski wsypać umytą mieszankę sałat. Dodać usmażonego kurczaka i pokrojony w kawałki ser pleśniowy. Owoc granatu przekroić na pół, naciąć nożem wzdłuż błonek, odwrócić go i wybijać nasionka, uderzając w skórkę łyżką. W ten sposób łatwo wydobędziemy pestki. Należy uważać, żeby nie pochlapać przy tym i siebie i ściany :-) Pestki wrzucić do sałaty. Przygotować sos z oleju, miodu, musztardy i soku z cytryny. Polać nim sałatę przed samym podaniem. Wymieszać. Podawać od razu.
Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:

430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła

Masa serowa:

250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)

Dodatkowo:

200 g malin (lub czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki.
Cook & Look: Warstwowa sałatka z jajkiem
Składniki:
(2 porcje)
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 6 plasterków szynki
- 4 jajka
- 1/2 brokuła
- majonez
- sól
- pieprz
- kiełki
- szczypiorek


Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, drobno siekamy białka i żółtka. To samo robimy z szynką. Brokuła gotujemy 6 minut w osolonej wodzie, następnie odcinamy różyczki i drobno je siekamy. Białka, żółtka oraz brokuły mieszamy z odrobiną majonezu. Na talerzu kładziemy ring. Nakładamy pieczarki, następnie szynkę, białka jajek, brokuła oraz żółtka. Dociskając składniki zdejmujemy ring. Sałatkę ozdabiamy majonezem, kiełkami i szczypiorkiem.
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki.




Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej.
Pamiętajmy również, aby nasze pączki były przed włożeniem do gorącego tłuszczu dobrze wyrośnięte. Najlepiej jest , aby pączki rosły w ciepłym ( około 40 C ) i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy nam szybko i dobrze wyrosną , a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka, będą wtedy także puszyste i lekkie. Ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde.
I jeszcze jedna rada na koniec. Do przygotowania ciasta na pączki używajmy tylko świeżych drożdży !
Pączki na Walentynki przepis:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ.

250 ml mleka
14 g suchych drożdży
3 łyżki cukru
500g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
50 g roztopionego masła i przestudzonego
2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia
dżem malinowy lub wiśniowy
cukier puder

Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!

Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Wykrawaczką w kształcie serca wycinać serduszka. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
Pączki posypać cukrem pudrem.
Pomysłodawcy.pl - serwis bardziej kreatywny - ORYGINALNY SPOSÓB NA SUPER PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM - PIĘKNIE PODANE I SMAKOWITE :D
Murzynek ze śliwkami

Składniki:
- 3 jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek kakao
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z cukrem, mlekiem i kakao. Mieszamy wszystko, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1-2 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, powidła, cynamon. Mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Ubite jajka mieszamy z masą. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok godziny.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać wodę i kakao. Całość wymieszać na jednolitą masę i chwilkę pogotować na małym ogniu (aż masa będzie miała konsystencję polewy;) Polewę wylać na przestudzone ciasto.Smacznego!
Zawijany chlebek czosnkowy.


40 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki

Zrobić rozczyn i poczekać 15 minut.

dodać 1 jajko,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy z oliwek,
300 g mąki razowej,
300 g mąki pszennej

Ciasto rozwałkować, pokroić w pasy, posmarować masłem czosnkowym, zwijać jak na zdjęciu.
piec 30 minut 180 stopni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona