Kulinaria

80 inspiracji
1 obserwujący
Corn dog (8szt)

8 patyczków do szaszłyków
mąka pszenna 1 szkl
mąka kukurydziana 4/5 szkl
2 jajka
mleko 4/5 szkl
sól 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej

Wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier i proszek do pieczenia. Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko i jajka - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Nadziej parówki na patyczki - na tyle głęboko, aby parówka nie łamała się oraz żeby wystawało nie mniej niż 5cm patyczka. W głębokim rondelku rozgrzej olej. Trzymając za patyczek zanurz parówki w cieście, a następnie smaż w oleju. Smaż każdą parówkę 5 min do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Pieczony zając
Składniki:
Mąka - 1kg
Mleko - 150ml
Olej - 200ml
Woda - 300ml
Drożdże - 70g
Sól - 30g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 40g
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Konfitura morelowa - 200g
Rodzynki - 100g
Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku, z dodatkiem cukru drobnego białego i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn z drożdży. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość, łączymy go z mąką, wodą i olejem. Wyrabiamy ciasto i gdy jest już dobrze wyrobione odstawiamy na krótką chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego robimy cienki wałeczek, od którego odkrawamy jeden kawałek 3 cm i jeden 1 cm. Pozostałą część zwijamy w spiralę, do której dokładamy ten 3-centymetrowy nacięty kawałek (główka królika) oraz 1-centymetrowy czyli ogonek. Wypiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zająca smarujemy konfiturą morelową i posypujemy cukrem perlistym. Z rodzynek robimy oczka.
Galaretkowiec

Składniki:
500ml mleka ( 2 szklanki),
35g cukru (3 łyżki),
4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka),
4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach),
25 g żelatyny ( 3 łyżki)

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona