SAŁATKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM
przepis na 1 porcję - 450 kcal
150 g mięsa z piersi z kurczaka
50 g pełnoziarnistego makaronu
2 liscie sałaty
2 pieczarki
6 pomidorków cherry
4 rzodkiewki
łyżeczka słonecznika
łyżeczka oleju do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
czosnek granulowany
sól morska
świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce sosu sojowego, z odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy dwie - trzy minuty.
Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy. Pomidorki kroimy na połówki. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Słonecznika prażymy na suchej patelni. Na talerzu rozkładamy porwane liście sałaty. Na to makaron. Na to kurczaka z pieczarkami. Rozkładamy pomidorki i rzodkiewki. Posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Kurczak caprese pieczony w oliwie...
Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, polej oliwą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je plastrami mozzarelli, połówkami pomidorków koktajlowych, posiekaną, świeżą bazylią i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 45 minut...
Tradycyjna sałatka ze śledzi z czerwoną fasolą
500g filetów śledziowych
czerwona fasola w zalewie
2 czerwone cebule
250g ziemniaków
150g korniszonów
5-7 łyżek stołowych jogurtu naturalnego lub majonezu
Sól morska
Gałka muszkatołowa
Pieprz cytrynowy w torebce np.Kamis
Pieprz ziołowy w torebce
Przepis
ETAP 1Ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać.
ETAP 2Śledzie namoczyć, odsączyć, pokroić w grube cząstki.
ETAP 3Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, korniszony, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czerwoną fasolę.
ETAP 4Następnie dodać majonez lub jogurt, doprawić solą, gałką, pieprzem cytrynowym i ziołowym.
Aga G. / 1 filiżankę płatków owsianych 1/2 szklanki groszków czekoladowych 1/2 szklanki masła orzechowego 1/2 szklanki siemienia lnianego (zmielonego) 1/3 szklanki miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Paella z kurczakiem, warzywami (cukinią i papryką) oraz krewetkami
Dodatek krewetek jest opcjonalny.
Składniki, 4 porcje:
• 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy
• 400 g piersi kurczaka
• 1 czerwona papryka
• 1 cukinia
• 2 ząbki czosnku
• 1 duży pomidor
• 3 łyżki oliwy
• 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
• 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
• 1/3 szklanki białego wina
• 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 300 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli
opcjonalnie:
• 8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
• drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku
Przygotowanie:
Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem
Krążki cebulowe - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile
• 2 duże cebule najlepiej białe
• 1,5 szklanki wody
• mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa do wypieku chleba do konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego
• płatki kukurydziane, o...
Chlebek imprezowy z kurczakiem i sosem barbecue.
.Składniki na dwa chlebki. 8-10osób
Ciasto na pizze wedle własnego uznania, czyli znanych Wam przepisów, jak kto lubi :)
.Sos barbecue. gotowy lub taki jaki preferujecie ;p
mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Poł większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia
.Wykonanie.
Przygotowujemy ciasto na pizzę.
Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą.
Rozgrzewamy na patelni olej.
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy.
Pieczemy 25-30 minut.
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki
cebula, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
bulion, 2 szklanki
pomidory w puszce, 400 gram
makaron kokardki, 2 szklanki
suszone pomidory, 7 sztuk
cukier, 1 łyżeczka
wędzona mozzarella, 1/2 kulki
liście bazylii, pół doniczki
sól, pieprz, płatki chili, suszone oregano i bazylia
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki. Bazylię poszarpać na mniejsze kawałki. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Kurczaka przyprawić i smażyć, aż mięso się zetnie. Przełożyć na talerz. Na oliwie zarumienić cebulę i czosnek. Zalać bulionem i pomidorami z puszki. Wrzucić makaron i cukier. Zamieszać i gotować, aż zrobi się al dente, a sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dodać suszone pomidory i kurczaka. Przyprawić do smaku. Garnek ściągnąć z ognia. Całość wymieszać z mozzarellą i bazylią.
PIERSI Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z PIECZARKAMI
składniki na 4 duże porcje
SKŁADNIKI:
Do mięsa:
4 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
odrobina soli
szczypta pieprzu
5 łyżeczek masła
Na sos:
4 łyżeczki masła
1 łyżka posiekanych szalotek
100 - 200 g świeżych pieczarek
1/4 szklanki bulionu wołowego
1 szklanka śmietanki kremówki
1/4 szklanki białego Porto
sól i pieprz
Dodatkowo:
Garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (najlepiej z przykrywką) (może być naczynie żaroodporne)
3 kawałki papieru do pieczenia, z jednej strony posmarowane masłem
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie mięsa:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (casserole).
Roztopić w garnku masło, ułożyć piersi z kurczaka, przykryć kawałkami pergaminu, a następnie zakryć garnek i włożyć go do nagrzanego piekarnika piekarnika (ok. 180-200 stopni).
Po 6 minutach dotknąć piersi palcem, jeśli mięso jest miękkie to dopiec je jeszcze przez chwilę. Dobrze upieczone powinno być sprężyste i jędrne.
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzać masło.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelnię dodać posiekane szalotki, podsmażać chwilę, ale żeby nie zbrązowiały.
Dodać pieczarki i podsmażać aż się zarumienią z obu stron.
Zalać całość bulionem i Porto. Chwilę poddusić.
Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Do przygotowanego sosu dodać piersi z kurczaka.
Podawać posypane np. świeżo posiekaną pietruszką.
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Składniki dla 2-3 osób
Naleśniki: ok. 10 sztuk:
1,5 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jaja
sól
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
Nadzienie szpinakowe:
1 duże opakowanie świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści)
2 łyżki masła
1 mała cebula, posiekana
10-15 dag sera żółtego, startego
1/4 szklanki śmietanki 12% (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
Sos czosnkowy:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Naleśniki: składniki ciasta łączymy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na rumiano.
Nadzienie szpinakowe: Szpinak płuczemy i dusimy na maśle aż listki zmiękną. Dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy pod przykryciem aż cebulka zmięknie/zeszkli się. Doprawiamy. Dodajemy starty ser i śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sos czosnkowy: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut "do przegryzienia".
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę nadzienia szpinakowego, zwijamy w rulon, polewamy sosem czosnkowym. Zajadamy.
Smacznego!