Pietruszkowe pesto - do chleba, makaronu, ryby | Pozytywne żywienie - kulinarno-parentingowy blog dietetyczki i mamy
Szarlotka maślana na krupczatce
Wiosenne naleśniki szpinakowe
Kuchenne Fantazje: Spaghetti z marchewki!
Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Malinowa chmurka
Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
150 g mąki pszennej
100 g masła
Wszy...
Sosy:
Sos pieczarkowy
Ugotuj kilka obranych pieczarek – możesz wrzucić je na kilka minut do wrzątku lub wykorzystać urządzenie do gotowania na parze. Następnie zmiksuj je z dodatkiem 2-3 łyżek jogurtu naturalnego, koperku – opcjonalnie również z 1 ząbkiem czosnku i łyżeczką masła. Przypraw do smaku pieprzem i solą, zamieszaj i w ten prosty sposób otrzymałeś sos, który będzie się doskonale komponował jako dodatek do mięsa – zarówno na ciepło jak i na zimno.
Sos pomidorowy
Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny i pasujący do dań z makaronem, ziemniakami i ryżem. Wystarczy do niewielkiego garnka przelać pokrojone i obrane pomidory z puszki lub kartonika, dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy takie jak: bazylia, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, lubczyk. Można także złagodzić smak, dodając 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość należy zagotować, od czasu do czasu mieszając. W wersji dla osób bardzo zapracowanych, można uprościć przygotowanie, wkładając wymienione wyżej składniki do miski a następnie umieścić na około 5 minut w mikrofalówce. Doskonałym uzupełnieniem sosu pomidorowego mogą być plastry mozzareli lub świeżo starty parmezan.
Sos szpinakowy
W zależności od ilości sosu jaką chcemy uzyskać, rozmrażamy kilka niewielkich kostek mrożonego szpinaku. Najlepiej jest to zrobić w niewielkim rondelku. Po roztopieniu, podgrzewamy szpinak jeszcze kilka minut, tak aby odparować wodę. Na koniec należy dodać 3-4 łyżki jogurtu, czosnek wyciśnięty przez praskę, a także pieprz i sól. W ten sposób otrzymany sos doskonale pasuje do ryb, mięs oraz dań z razowym makaronem.
Sos marchewkowo- kalafiorowy
Ugotowaną marchewkę oraz kilka średniej wielkości różyczek kalafiora (także podgotowanych) należy zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności – gdyby sos był za gęsty, można dodać niewielką ilość przegotowanej wody lub bulionu warzywno-mięsnego. Należy pamiętać także o odpowiednim przyprawieniu sosu, najlepiej będą pasować: lubczyk, pieprz, sól, chili, można dodać także rozgnieciony ząbek czosnku oraz 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Tak przygotowany dodatek będzie pasował do dań z gotowanym mięsem, makaronem oraz ryżem.
Najzdrowszy koktajl na świecie
Bomba witaminowa, oczyszczająca organizm
Skład :
- 2 Kiwi
- pół Avocado
- garść Malin lub Truskawek
- pół Banana
- pół cytryny
Wszystko dokładnie zblendować, na koniec wcisnąć sok z cytryny.
Połączenie powyższych owoców, dostarczy organizmmowi niezbędnych witamin , minerałów, antyutleniaczy oraz zdrowych tłuszczy omega-3. Bogactwo Magnezu, witaminy C i zdrowych tłuszczy.
10 koktajli na piękny wygląd i zdrowe ciało
5. Koktajl na dobre trawienie
Wspomaga silnie przemianę materii, pobudza, wzmaga apetyt i dostarcza dużo witaminy C. Zaleca się pić go w godzinach przedpołudniowych.
Składniki:
75 g czerwonej albo żółtej papryki,
1 pomarańcza,
curry,
150 g jogurtu naturalnego,
sól
biały pieprz.
Zupa krem z czerwonej kapusty - Proste i Smaczne Przepisy
gofry belgijskie
Składniki na około 16 sztuk:
180g cukru
3 jajka
200g masła
2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
250g mąki
szczypta soli
Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. Stopniowo dodawać wystudzone masło i mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę.
Ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.
Maszynę do gofrów nagrzać i lekko naoliwić. Nakładać po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. Piec na jasnozłoty kolor. Gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki, dlatego też trzeba wymierzyć porcję ciasta odpowiednio do maszyny. U mnie jedna łyżka stołowa była w sam raz. Gofry po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.