Gulasz segedyński
Przepisów na tę potrawę jest wiele, jedne zalecają zagęszczanie sosu mąką, dodanie kwaśniej śmietany czy smażenie na smalcu. Inne opisują aby kapustę dusić w osobnym garnku i dodać pod koniec gotowania do podduszonego, miękkiego już mięsa. Postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje aby bez oporu móc nałożyć sobie drugą porcję gulaszu.
Składniki na gulasz:
500 g mięsa wołowego
200 g boczku wędzonego
3 łyżki oleju roślinnego
2-3 cebule
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki kminku, mielonego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, ostrej (np. firmy ROLNIK)
300 g kiszonej kapusty
ok. 2 szklanek bulionu lub wody (500 ml)
sól, pieprz
kwaśna śmietana
Wykonanie:
Boczek kroimy w paseczki, wołowinę w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju.
Dodajemy cebulę mieszamy i smażymy kolejne 5 min.
Patelnie zdejmujemy z ognia aby zrumienione mięso, cebulę doprawić przyprawami.
Mieszamy i ponownie stawimy na gazie, podlewamy jedną szklanką ciepłego bulionu lub wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, dusimy aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania podlewamy kilkakrotnie ciepłym bulionem, co jakiś czas mieszamy.
Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz podajemy gorący, polany śmietaną.
Życzę smacznego!
Frytki belgijskie
Składniki
4 bardzo duże ziemniaki (dają najlepszy efekt długich frytek, można je zastąpić większa ilością średniej wielkości ziemniaków, m
2 łyżki cukru
3 - 4 szklanki wody
olej do smażenia (tak aby frytki były cał........
Malinowy mazurek:
200g mąki
140 g zimnego masła
1 żółtko
70 g cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim formę o wielkości ok. 20×30 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) – zostawiamy brzegi o wysokości ok. 1 cm.
Pieczemy w temperaturze ok. 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 10-15 minut. Studzimy.
Masa malinowa:
200g białej czekolady
4,5 łyżki śmietanki kremówki
500g mrożonych malin
5 łyżek cukru
Płatki migdałowe do posypania
Maliny podgrzewamy w rondelku. Gdy są już miękkie i puszczą sok, dodajemy cukier. Dusimy ok. 30 minut, a następnie blendujemy i przelewamy przez gęste sitko – musimy uzyskać bezpestkowy mus malinowy. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, do której wkładamy połamaną czekoladę i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną, zestawiamy z ognia. Masa musi trochę przestygnąć. 2 łyżki musu malinowego rozsmarowujemy na cieście. Pozostały mus łączymy z masą czekoladową i wylewamy na spód mazurka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey
Kotleciki drobiowe z pietruszką
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
2 jajka
*** dodatkowo: 2 łyżki majonezu i 80 g startego żółtego sera
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać 2 jajka (oraz majonez i ser), posiekaną natkę pietruszki, obie mąki. Przyprawić, wymieszać. Nakładać cienkie kotleciki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć do zarumienienia.
Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika. -
Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
1 szklanka pestek słonecznika
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra
olej
Sposób przygotowania
1. Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
2. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik). Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku. Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni).
pikantne chrupki z ciecierzycy!
Składniki:
* puszka ciecierzycy
* 1-2 łyżki oliwy
* przyprawy: w oryginale był pieprz cayenne, kumin i zmielona kolendra, a ja dałam (bo ani kuminu, ani kolendry nie miałam) do oliwy w kolejności wg Pięciu Przemian: bazylię i cebulkę suszoną (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), rozmaryn, lubczyk i pieprz cayenne (g), mielony kminek (sł) - każdej przyprawy po 2-3 szczypty, najwięcej kminku
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy, rozłożyłam na papierowym ręczniku i wysuszyłam, po czym przełożyłam do miski i wymieszałam z przygotowaną wcześniej oliwą z przyprawami. Rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zalecany był czas pieczenia 45 min, ale u mnie już po 40 min. groszki zaczęły się z lekka przypalać, więc myślę, że wystarczyłoby 35 min. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszałam łopatką.
Wyszła z tej ilości nieduża porcja, tak do schrupania dla 2-3 osób - znika błyskawicznie i wciąga jak chipsy:)
Niech rekomendacją będzie to, że nie mogłam oderwać od tej przekąski mojej córki, która żadnych strączkowych nie jada:D
Jako dodatek do sałatek i chrupanka na letnie grille i pikniki też będzie genialna:)
Mleko skondensowane domowej roboty
Składniki:
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki gorącej wody
Wszystko umieszczamy w urządzeniu miksującym (takim, jakie mamy) i miksujemy, aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.
Konfitura z rajskich jabłuszek
Wersja do druku
Prześlij przepis znajomemu
Składniki:
1 kg rumianych, nie uszkodzonych rajskich jabłuszek
1,8 kg cukru
750 ml wody
Sposób przyrządzania:
Owoce umyć i skrócić o połowę szypułki. Każdy owocek ponakłuwać cienką igłą ( zapobiega to spękaniu skórki). Włożyć je na 2 minuty do wrzącej wody, po czym przełożyć do naczynia z zimną wodą. Z o, 75 kg cukru i wody przygotować syrop. Owoce włożyć do ostudzonego syropu i ogrzewać do momentu zagotowania i następnie ostudzić. Dodać pozostały cukier i ponownie ogrzewać do zagotowania. Czynność te powtórzyć 4 razy stosując 10-cio godzinne przerwy. Przechowywać w zamkniętych słoikach twistowych