Pieczarkowa ze świderkami
Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub z kostki, 2 marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 50 dag pieczarek, 1 i 1/2 szklanki makaronu świderki, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany do zupy.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do gotującego się bulionu, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki.
Podsmażone na złoto na maśle pieczarki przełożyć do wywaru, zagotować. Jeśli zupa zostanie zjedzona w całości tego samego dnia, zabielić ją śmietaną. Jeśli nie, śmietanę dodawać do porcji.
Makaron świderki ugotować z dodatkiem oliwy według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, dołożyć do zupy. Serwować z drobno posiekaną natką pietruszki.
Bananowy omlet Ewy Chodakowskiej
Grzybowe muffiny - przepis
moja propozycja to RISOTTO z warzywami:) Ania
Składniki:
-3 dymki ze szczypiorkiem (0.49zł LIDL)
- 2 szkl. ryżu (ok.1zł BIEDRONKA)
-mała cukinia (0.88zł LIDL)
-2 strąki czerwonej papryki (2.05zł Kauffland) może być 1 czerwona i 1 zielona
-1/2 szkl.groszku konserwowego (wychodzi 0.41zł LIDL cała puszka 1.65zł)
-15 dag pieczarek (1.34zł KAUFFLAND)
-2/3 startego sera żółtego (kupiłam kawałek na wagę 2.30zł)
-2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
-oliwa/tłuszcz/lub masło do smażenia
-sól
-pieprz
CAŁOŚĆ KWOTA: 8.47zł (trzeba doliczyć do tej kwoty szczyptę soli, pieprzu, kostkę rosołową i olej do smażenia)
muffinki z kawałkami czekolady
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
⅓ szklanki oleju
1 tabliczka czekolady deserowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag rodzynek (ja dodałam pół małej paczki wiórek kokosowych)
Szczypta soli
Tłuszcz do wysmarowania foremek (pominęłam bo do formy włożyłam papilotki)
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i starta na grubej tarce lub posiekaną czekoladę- wymieszać.
Rodzynki jeśli chcemy użyć sparzyć, starannie osączyć.
Jaja ubić z cukrem, ciągle miksując dodać cienkim strumieniem mleko i olej.
Dodawać stopniowo mąkę z czekoladą, wciąż ucierając, aż masa stanie się kremowa.
Wsypać rodzynki lub wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek lub w formę na muffinki wyłożyć papilotami i wlewać ciasto.
Muffinki piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 20 min.
Pączuszki serowe
½ kg twarogu
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
...
CYTRYNOWE CIASTECZKA
110g masła w pokojowej temperaturze
90g cukru
3 żółtka
¼ łyżki olejku cytrynowego (ja zamiast tego użyłam soku z cytryny – jedyna moja poprawka;)
skórka z 1cytryny
180g mąki
2g soli
Zmiksować masło, cukier, skórkę cytrynową i olejek aż do kremowej konsystencji.
Dodać żółtka i znów dobrze zmiksować.
Wsypać mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
Włożyć gładką masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
Wyciskać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 175 st. C przez ok. 20min. (aż do zarumienienia).
Ostudzić całkowicie.
Jeżeli chcemy, można przełożyć ciastka kremem (i wtedy po resztę przepisu zapraszam do Aran, bo nie mogę polecać czegoś, czego nie spróbowałam;) lub polać lukrem (woda +cukier puder w takich proporcjach, aby wyszła gęsta masa, można dodać skórkę cytrynową lub sok cytrynowy lub jedno i drugie;).
Gołąbki z ryżem i pieczarkami