jedzonko

35 inspiracji
1 obserwujący
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.

Składniki na marynatę:
jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona
W mojej kuchni: Najdelikatniejszy schab wg Aleex

Składniki:

1-1,5 kg schabu bez kości
ziele angielskie, listek laurowy, sól
ulubione przyprawy (ja zawsze stosuję: Delikat Knorr'a czerwony, wegetę, czosnek granulowany, czerwoną słodką paprykę i majeranek)
foliowa torebka do pieczenia (lub rękaw do pieczenia)

Najczęściej przy robieniu schabu wykorzystuję torebkę do pieczenia. Jest bardzo wygodna, ma wlot z jednej tylko strony i wystarczy ją mocno zawiązać na mocny supeł, a woda nie dostaje się do środka. Ważne: supeł ma znajdować się pod pokrywką - patrz zdjęcia.

Sposób przygotowania:

1. Schab opłukać pod zimna wodą, natrzeć przyprawami i na noc włożyć do lodówki.
2. Następnego dnia mięso włożyć do foliowego rękawa lub torebki do pieczenia i szczelnie związać.
3. Do garnka wlać zimna wodę, osolić, dodać listek i ziele. Włożyć mięso w worku i włączyć gaz. Mięso w worku musi być przykryte wodą.
4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
5. Po tym czasie wyłączyć gaz. Mięso pozostawić w garnku jeszcze 15 minut.
6. Następnie mięso wyjąć z garnka i worka. Wyłożyć na deseczkę i zostawić do wystudzenia. Tak przygotowany schab jest niezwykle delikatny i soczysty.
Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1/2 brokuła
15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)
sól i pieprz

sos beszamelowy

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).

Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.

Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.

Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.
Napój borówkowy

1/2 szkl wody
łyżka liści zielonej herbaty
2 łyżeczki miodu
1 szkl borówek lub jagód banan
1/2 szkl mleka

Porcję wody źródlanej podgrzej, nie gotuj. Kiedy będzie bardzo ciepła, zaparz przez 3 min zieloną herbatę. Usuń z wody liście i rozpuść w niej miód. Do blendera wrzuć borówki lub jogody, banana pokrojonego w plastry, mleko. Dodaj wystudzony napar z zielonej herbaty i zmiksuj.
Pizza z kalafiora"zastępcza pizza z kalafiora"
200g surowego kalafiora ścieramy na tarce, pół kulki mozzareli, mieszamy to w misce z jajkiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimną blachę smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy równomiernie ww. masę, wierzch posypać ziołami lub kurcharko-podobną przzyprawą. Pieczemy 12-15 minut, po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem i dajemy dodatki które chcemy wkładamy do piekarnik na jakieś 5 minut z opcją 'grill'
Kurczak w pomidorach z mozzarellą - Przepis
Składniki, 2 porcje:

• 2 pojedyncze filety z kurczaka
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• szczypta ostrej papryki
• 6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
• 1 puszka pokrojonych pomidorów (pol...
Placki jogurtowe z truskawkami - Przepis

Składniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki prosz........
Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie serowym
SKŁADNIKI

polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze 1/2 kg
spory pęczek szparagów (zielone lub białe)
10 dag sera z pleśnią zieloną lub niebieską
15 dag mascarpone (można zastąpić śmietaną co najmniej 18%)
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Narzędzie uniwersalne UNI-TOOL bordowo-żółte - Joseph Joseph Narzędzie uniwersalne UNI-TOOL bordowo-żółte - Joseph Joseph
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 61 tylko: 38,99 zł
Obieraczka ceramiczna obrotowa czarna - Kyocera Obieraczka ceramiczna obrotowa czarna - Kyocera
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 19 tylko: 79,99 zł
Polędwiczki umyj, dokładnie osusz, pokrój na plastry o grubości około 1 i 1/2 cm. Posól i posyp grubo zmielonym pieprzem.
Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę.
Umyte i osuszone szparagi obierz i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm. Ugotuj je na parze przez przez kilka minut - powinny pozostać jędrne i chrupkie.
Kiedy szparagi się gotują, rozgrzej na patelni masło, dodaj mięso i smaż na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejsz ogień do minimum, dodaj mascarpone i ser pleśniowy, wymieszaj, trzymaj na ogniu, aż ser prawie się rozpuści (ale nie powinien zupełnie).
Do mięsa z sosem dodaj ugotowane szparagi, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Albo z kremowym risotto. Albo po prostu same w towarzystwie zielonej sałaty. Albo zupełnie same - są tak bowiem przepyszne...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona