Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Oto propozycje na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy. Przegryzka w alternatywnym wydaniu, którą możesz chrupać do woli i bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Składniki:
ziemniaki (ok. 5 sztuk)
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami)
Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut
Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKA I PIECZARKAMI.
Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu penne
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g pieczarek
sól, pieprz do smaku
chilli, słodka papryka, bazylia, oregano
ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g szynki
ok. 200 g żółtego sera (100 g do sosu, reszta do posypania z wierzchu)
Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać czosnek, pieczarki oraz zioła i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz szynkę. Wymieszać i trzymać wszystko na patelni jeszcze z 5 minut. Spróbować sosu, ewentualnie doprawić.
Gotowy sos przelać do dużego garnka. Dodatkowo wrzucić do niego makaron oraz 100 g startego sera. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podgrzać.
Makaron z sosem przełożyć do jednego dużego naczynia do zapiekania bądź kilku mniejszych (każde z widocznych na zdjęciach naczyń to 1/4 całości dania). Część makaronu z sosem można zostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki aby zapiec później.
Zawartość każdego z naczyń posypać startym serem i zapiec ok. 5 minut w 180 stopniach (lub trochę dłużej, jeśli sos i makaron przygotowaliśmy dużo wcześniej i stał w lodówce).
Smacznego!
kotleciki z kalafiora
Składniki:
1 kalafior
1 jajko
1 średnia cebula
bułka tarta
natka pietruszki
sól, pieprz
1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, uważać żeby się zbytnio nie rozgotował.
2. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać.
3. Kalafiora rozgnieść na puree, dodać do niego cebulę, pietruszkę, bułkę tartą (na oko - konsystencja musi być taka, żeby kotlety się nie rozpadały). Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem zagnieść ręką.
4. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką ;)
BATONIKI OWSIANE
Batoniki są pyszne słodkie, wilgotne, nie twarde, mają ładny jasnozłoty kolor i są przygotowane zgodnie z dietą strukturalną której piastuję i polecam, z całości wychodzi około 12 batoników, każdy z nich ma około 171 kcal
Składniki:
-80g masła
-200ml mleka
-5 łyżek brązowego cukru
-1 łyżka miodu
-200 g płatków owsianych górskich
-50g dowolnych posiekanych orzechów
Wykonanie:
w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier oraz miód i wszystko mieszamy ,aż do rozpuszczenia,
dosypujemy płatki owsiane oraz orzechy i mieszamy dokładnie, aż masa zgęstnieje , gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy mleko natomiast gdyby wyszła zbyt płynna dodajemy więcej płatków (uwaga masa lubi się przypalać więc ostrożnie),
gotową masę rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC,
po przestudzeniu kroimy na dowolne kształty
"zastępcza pizza z kalafiora"
200g surowego kalafiora ścieramy na tarce, pół kulki mozzareli, mieszamy to w misce z jajkiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimną blachę smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy równomiernie ww. masę, wierzch posypać ziołami lub kurcharko-podobną przzyprawą. Pieczemy 12-15 minut, po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem i dajemy dodatki które chcemy wkładamy do piekarnik na jakieś 5 minut z opcją 'grill'
kotlety drobiowe z cukinią
Składniki: •60 dag mięsa mielonego z drobiu (dałam pierś z kurczaka) •1 mała cukinia (trochę większa od ogórka) •1 marchewka •2 jajka na twardo •listki z kilku gałązek bazylii (dałam listki z trzech gałązek) •2 ząbki czosnku •1 czubata łyżka majonezu •sól, pieprz Dodatkowo: •bułka tarta (do panierowania) •olej (do smażenia) Wykonanie: Z cukini usunąć pestki i drobniutko posiekać (razem ze skórką). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka drobno posiekać. Bazylię i czosnek posiekać (czosnek można przecisnąć przez praskę). Mięso wymieszać z warzywami i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie do masy dodać majonez i całość jeszcze raz wymieszać. Formować niezbyt duże kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron. Można podać z ziemniaczkami i sezonową surówką.
Dietetyczny kurczak pomarańczowy
Pomarańczowy sos z kurczaka Składniki:
3 ząbki czosnku, mięsa mielonego
1/2 szklanki soku pomarańczowym
1/2 szklanki miodu (dodać więcej do słodzenia, w razie potrzeby)
Sosu sojowego 1/3 szklanki
1/4 szklanki octu winnego ryżu
3 łyżki. skrobia kukurydziana
1/2 łyżeczki. mielonego imbiru
1/2 łyżeczki. biały pieprz
skórka z jednej pomarańczy
szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
Pełnoziarnista tarta z cukinią, papryką, czerwoną cebulą i fetą
Składniki:
Ciasto:
ok 160 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego oregano
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
2 cukinie
2 papryki
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 jajka
ok 150 ml jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki/bałkański)
pół kostki sera feta
ok 50 g serka light kanapkowego (albo twarogu)
ok 50 ml mleka
oliwa do smażenia (ok łyżki)
przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, suszony tymianek, suszona bazylia, słodka papryka w proszku (po około 1-2 łyżeczki każdej przyprawy)
Przygotowanie:
Ciasto: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale bardzo szybko połączy się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, przygotować formę – najlepiej do tarty, ale może być po prostu okrągłe naczynie żaroodporne. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy – ciasto powinno mieć kształt okręgu, ale o nieco większej średnicy niż średnica formy, gdyż musi ono starczyć także na brzegi. Przełożyć ciasto do formy (najlepiej nawinąć delikatnie na wałek, a następnie rozwinąć w foremce, wtedy ciasto się nie porwie; jeśli jednak powstanie jakaś dziura, zawsze można ją zalepić). Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.
Farsz: Cukinie pokroić w półplasterki (ukroić kilka plasterków i zostawić do dekoracji). Paprykę pokroić w kostkę, cebulę też pokroić w kostkę (można również ukroić i zostawić kilka plasterków do dekoracji – czerwona cebula pięknie się prezentuję na wierzchu tarty). Czosnek pokroić w kostkę, papryczkę chili (ja użyłam z pestkami) również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czerwoną cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać czosnek i chilli, i chwilę posmażyć (uwaga, żeby czosnek się nie zrumienił zbytnio). Po chwili dodać cukinię i paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Wszystko smażyć na patelni przez ok 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną i nie będą surowe. W razie potrzeby, jakby przywierało do dna, można podlać odrobinę wody, ale później należy ją koniecznie odparować.
W misce połączyć ze sobą jajka, jogurt naturalny, serek biały, mleko oraz mniej więcej połowę pokruszonej na kawałeczki fety. Najlepiej zrobić to trzepaczką, tak aby nie było grudek. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz suszonego oregano.
Kiedy warzywa będą gotowe, przełożyć je na podpieczony spód i zalać dokładnie masą jajeczną. Można łyżką poprzesuwać warzywa tak, żeby masa dokładnie wlała się pomiędzy nie. Na wierzchu posypać pokruszoną fetą oraz ułożyć pozostawione plasterki cukinii i czerwonej cebuli. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na ok 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Uwaga. Jeśli mamy wysoką foremkę i wystają nam brzegi ciasta, możemy przykryć je folią aluminiową, żeby nie przypaliły się podczas zapiekania tarty.
SKŁADNIKI
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
500g brokułów
1 cebula
1 jajko
oliwa
garść natki pietruszki
1 łyżka musztardy dijon (lub 1 łyżka soku z cytryny)
sól, pieprz
mąka do oprószenia kotlecików
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotuję kaszę. Podsmażam na oliwie drobno poszatkowaną cebulkę. Brokuły dzielę na drobne różyczki, następnie wrzucam je na gotującą wodę i blanszuję ok 3 min. Wyrzucam na durszlak. Zanurzam w bardzo zimnej wodzie, odcedzam.Osączam dokładnie na ręczniku papierowym.
Mieszam zimną kaszę, brokuły, cebulę, jajko z pozostałą ilością składników. Gdy powstanie jednolita masa - formuję kotleciki wielkości dłoni. Oprószam mąką i smażę na oliwie.
http://karola.przepisy.net/placuszki-z-brokulow-i-kaszy-jaglanej/