Przepisy

140 inspiracji
2 obserwujących
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki (na 4 porcje)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz

okrasa:
- 1 cebula
- ok. 300 g chudego wędzonego boczku






Przygotowanie ciasta:
ziemniaki obrać i połowę ugotować (można dzień wcześniej), zimne przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar płynu.
Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części.


Przygotowanie farszu:
cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, potem ostudzić.
Miękkie mięso z cebulką zmielić, połączyć z resztą składników,, doprawić do smaku, dobrze wyrobić (jeśli farsz będzie zbyt suchy, można dodać troszkę wody spod duszenia mięsa, ale nie za dużo, żeby w dalszym ciągu dało się bez problemu formować). Uformować 16 kuleczek.


Przygotowanie klusek:
każdą porcję ciasta układać na dłoni, lekko rozpłaszczyć tworząc placuszek, na środek położyć kuleczkę z farszu i oblepić ciastem.

Gotowe pyzy wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać od razu, polane podsmażoną razem z pokrojonym boczkiem cebulą.

http://przystole.blox.pl/2011/03/Pyzy-ziemniaczane-z-miesem.html
Cukinia po meksykańsku
Składniki:

1 duża cukinia lub 2 małe,
fasola biała Kupiec 50g,
mięso mielone 250g,
1 czerwona cebula,
1/2 papryki,
2 ząbki czosnku,
groszek zielony 75g,
pomidory krojone w puszce 400g,
kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
żółty ser 200g,
sól,
pieprz,
chili 1/3 łyżeczki,
bazylia 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

Przygotowanie:

Białą fasolę moczymy w wodzie około 12 godzin i później gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości ze szczyptą soli. Można również użyć fasoli z puszki. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy.
2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania wierzchu. Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki. W środek wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem cukinię posypujemy startym serem.
WYŚMIENITE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Składniki
50 g drożdży(pól kostki)
szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
mąka ok 1 kg
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 szkl oleju
słoiczek marmolady
jajko do posmarowania rogalików

Etapy przygotowania

Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).

Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Tiramisu

Składniki:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs
300 ml wody (2 filiżanki)
500g serka mascarpone
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1paczka podłużnych biszkoptów (Savoiardi/ladyfingers)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie, może też być Żubrówka)

rzygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodaj mascarpone i wymieszaj, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Ubij pianę z białek, delikatnie wymieszaj z masą serową. Schowaj do lodówki.
Rozpuść kawę w 2 szklankach wody, przestudź.Do kawy dolej amaretto lub żubrówkę (opcjonalnie). Biszkopty namocz w kawie, ułóż na dnie naczyń deserowych.
Na biszkopty wyłóż warstwę masy serowej. Posyp kakao. Na ser ponownie nałóż namoczone kawą biszkopty. Nałóż drugą warstwę sera, wyrównaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.Przed podaniem oprósz kakao.
Czas wykonania: 30 min
Na prawde rewelacyjne .Ja robiłam z ziarnami słonecznika zamiast orzechów.Orzechowiec:

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 łyżek cukru
250 miękkiego masła lub masła roślinnego

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru

Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).

Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.

Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.

Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.

Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach.
niebo na talerzu: Sałatka z paluszków surimi

składniki:

- dwa opakowania paluszków krabowych (kupuję w Lidlu)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 duże ogórki konserwowe
- mała, czerwona cebula
- trzy ząbki czosnku
- dwie łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- dwie łyżki majonezu
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego
- sól, ostra papryka, biały pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Paluszki rozmrozić jeśli mrożone. Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę (cebulę drobno) , doprawić solą, papryką i pieprzem, zalać jogurtowym sosem, wymieszać, schłodzić w lodówce.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona