Składniki (dla 2 osób):
6 naleśników
2 pętka kiełbasy (np. śląskiej) lub 1 długie (np. zwyczajnej)
1 duża cebula
4 średnie pieczarki
pół puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy
100 g sera żółtego
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
tabasco
bazylia
oregano
sól
pieprz
cukier
vegeta w płynie
olej do smażenia
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka kropel vegety w płynie, wymieszać i poddusić na średnim ogniu ok. 10 min (powstanie "pulpa" pomidorowa). Zdjąć z ognia, odstawić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szkl. wcześniej przygotowanej "pulpy" pomidorowej, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać (zakładając boki do środka - jak gołąbki).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałą "pulpą" pomidorową. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec 10 min.
Smacznego!
Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami | Buszująca w kuchni
Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól, pieprz, curry
oliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczek
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.
2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (ja wcześniej lekko podgotowałam na parze), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.
Smacznego! :)
Kawa inaczej - ptasie mleczko
Składniki
2 łyżeczki kawy
150 ml jogurtu naturalnego
50 ml wrzątku
2 łyżki fruktozy lub słodzik
2 łyżeczki żelatyny (zgodnie z przepisem)
Przygotowanie
Kawę, żelatynę i fruktozę rozpuścić we wrzątku. Po ostygnięciu wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Wlać do naczynka. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Można ozdobić migdałami czy kakao bez cukru.