Kuchnia

Pychotki

Składniki (dla 2 osób):

6 naleśników
2 pętka kiełbasy (np. śląskiej) lub 1 długie (np. zwyczajnej)
1 duża cebula
4 średnie pieczarki
pół puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy
100 g sera żółtego
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
tabasco
bazylia
oregano
sól
pieprz
cukier
vegeta w płynie
olej do smażenia



Wykonanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.

Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka kropel vegety w płynie, wymieszać i poddusić na średnim ogniu ok. 10 min (powstanie "pulpa" pomidorowa). Zdjąć z ognia, odstawić.

Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szkl. wcześniej przygotowanej "pulpy" pomidorowej, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać (zakładając boki do środka - jak gołąbki).

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałą "pulpą" pomidorową. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec 10 min.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation