Małe co nieco ^^

78 inspiracji
Moje Dietetyczne Fanaberie: Sernik bananowo - kokosowy bez dodatku tłuszczu

Lekki sernik bananowo - kokosowy

500 g mielonego twarogu 0%
3 jajka (L)
2 dojrzałe banany
30-40 g cukru trzcinowego
1 opakowanie budyniu (najlepiej kokosowego)
2 łyżki drobnej kaszy manny (25g)
40 g wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (można część cukru trzcinowego zastąpić waniliowym)
szczypta soli
Zupa grzybowa

Składniki:
ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
1 marchewka
1 pietruszka
mały seler
2 cebule
1,5 litra wody
1 listek laurowy
2-3 owoce jałowca
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
pieprz, sól,

Przygotowanie wywaru:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam aby był klarowny.

Przygotowanie zupy:
Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle co jakiś czas mieszając aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.

Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Mini szarlotki na cieście francuskim

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
ok. 2 kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
cukier puder + woda (do lukru)

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wycinać parzystą ilość niewielkich kółek (moje miały około 7-8cm).Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem.Na środek nałożyć jabłka.Przykryć drugim krążkiem.Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.Każde ciastko posmarować jajkiem a następnie naciąć wierzch na krzyż.Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.

Cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody (dodawać po kilka kropli do uzyskania dość gęstej konsystencji. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Mini calzone - Przepis
Pieczone pierogi z ciasta pizzowego z grillowanymi warzywami

Calzoncini - mini calzone z grillowanymi warzywami
Składniki, około 20 sztuk:

• połowa ilości ciasta na pizzę np. z tego przepisu
• 1 mała czerwona papryka
• 1 mała...
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia
Składniki:
100g herbatników (około 12 sztuk)
50-60g masła
2-3 banany
sok wyciśnięty z 1 cytryny
masa mascarpone
500g mascarpone
200g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
masa śmietankowa
50g czekolady deserowej
2 łyżki wody
1 jajko
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukry pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody

Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
SZWEDZKI CHRUPKI TORT MIGDALOWY.

Spody (3 blaty)


100g zmielonych migdałów (orzechów)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

150g cukru

4 białka jaj



Krem:


4 żółtka jaj

100g cukru

200 ml śmietany kremówki

150g masła

opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 „rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s original(albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)


Polewa:


100g mlecznej czekolady

ok 50-70 ml kremówki

dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków




Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C, ostudzić.


Rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. :) Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć „okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową, cały cas miksując na jednolity krem.
Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą rotopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła. Posypać pozostałymi drobinkami.
Babka z nutellą i orzechami laskowymi

Składniki:

120 g masła lub margaryny do pieczenia
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła

Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.
Snickersy HOME MADE - karmel, nugat & czekolada. To PROSTE!



Wspaniałe trio, które zawładnie twoim podniebieniem.
Warstwa czekoladowa: 1 i 1/4 szklanki posiekanej mlecznej czekolady, 1/4 szklanki masła orzechowego

Czekoladę i masło rozpuść w małym...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona