Małe co nieco ^^

78 inspiracji
Kruche ciasteczka świąteczne – ale nie tylko świąteczne. Wystarczy dziurkowe gwiazdki zastąpić innym kształtem i już będą ciasteczka całoroczne.

Kruche ciasteczka – super klasyczne, piękne w swej prostocie. Chyba nie muszę pisać jak strasznie bardzo ogromnie są pyszne :D :D A jak prosto się je robi!

Składniki (wyszła mi 1 większa i 1 mniejsza blacha ciasteczek):

250 g maki
125 g masła miękkiego
100 g cukru
3 żółtka
dżem dowolny lub konfitura – ja użyłam dżemu z czerwonych porzeczek
2 łyżki mleka – max 2
ewentualnie cukier puder – bo ładniej :)
Potrzebny sprzęt:
miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
folia aluminiowa
nóż
waga – nie ukrywam przydaje się
blachy – ze dwie
piekarnik
łyżeczka
maleńka miseczka na mleko
szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek
kieliszek lub foremka okrągła. w kształcie gwiazdki czy dowolnym kształcie – do wycinania dziurek
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtka) wszystkie razem posiekać nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min.
Po schłodzeniu: wałkować cienko (3 mm) i wycinać kółka (średnica do 6 cm). W połowie kółek wyciąć dziurki (okrągłe, gwiazdki – dowolne).
„Dolne” kółko posmarować mlekiem (używając np. palca), przykleić „górne” kółko z dziurką (praktycznie samo się przyklei). W dziurkę wsadzić dżem albo konfiturę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru.
Na koniec można oprószyć cukrem pudrem – ciasteczka wyglądają wtedy jeszcze ładniej.
Zaskakująco pyszna i lekka frittata

Całość około 360 g

Porcja 369g 255 kcal
Porcja 100g 69 kcal


100 g chudego twarogu
1 jajko + 2 białka
40 g papryki
30 g cukinii
1/2 średniej cebuli
1/2 dużego pomidora
1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka zielonych oliwek

Przepis jest bardzo szybki i prosty.
Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką
(możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".
Bananowy sernik - BEZ PIECZENIA

Na spód:

250g pełnoziarnistych herbatników
75g masła o temp. pokojowej
Masa serowa:

4 przejrzałe banany
60 ml soku z cytryny
700g serka śmietankowego o temp. pokojowej
6 jajek
100g jasnego cukru trzcinowego
Sos toffi:

1 łyżka masła
75g golden syrup
25g jasnego cukru trzcinowego
60ml śmietanki kremówki

Formę o średnicy 23-24 cm owiń z zewnątrz podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Herbatniki zmiksuj z masłem do uzyskania drobnych jak piasek okruchów. Wylep nimi dno przygotowanej tortownicy. Wstaw ją do lodówki.

Banany rozgnieć widelcem i polej sokiem z cytryny.

Serek, jajka i cukier zmiksuj. Jak składniki się połączą dodaj rozgniecione banany i ponownie zmiksuj.

Formę z ciasteczkowym spodem wyjmij z lodówki. Wlej masę serową. Formę ustaw na większej blaszce i wlej wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy formy z sernikiem. Piecz ok. 1 godziny. Środek sernika powinien być ścięty z wierzchu.

Po upieczeniu należy zdjąć folię i studzić w formie na kratce. Gdy całkowicie ostygnie wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
TORTILLE Z WARZYWAMI IDEALNE DO LUNCHBOX'A


Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.


cienkie tortille
czerwona paryka
świeży ogórek
czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, moze tez być biała)
sałata lodowa

ser twarogowy kanapkowy

ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajamy część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.
drożdżówki z serem
składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):

500 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła

składniki na masę serową:

4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
starta skórka z cytryny, jeśli lubicie

wymieszać mleko, miód i jajko. dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. wyrobić gładkie ciasto. pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

w międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

piec około 10 minut w temperaturze 240ºc, choć można też około 20 minut w 200ºc (sprawdzałam i chyba nawet taka opcja wydaje mi się lepsza).

metoda dla maszynistów:

wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Bułki pizza to świetny pomysł na śniadanie do pracy czy szkoły. Połączenie które pewnie wielu zaciekawi.
Przekąski z tortilli z łososiem
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na tortillę z łososiem na zimno. Pyszna i bardzo ciekawa przekąska, lub drugie śniadanie do pracy. Do jej przygotowania wykorzystałam łososia w kawałkach w sosie własnym, którego otrzymałam od firmy Graal. Szczerze polecam!!

Tortilla z łososiem

Składniki:

4 tortille o średnicy 20 cm (lub 2 większe)

1 puszka łososia w kawałkach w sosie własnym

100 g serka śmietankowego

pół pęczka koperku

1 duży ogórek korniszony

sól, pieprz

1/2 czerwonej cebuli

mix sałat, sałata lodowa lub rukola

Tortille podgrzać na suchej patelni około 20 sekund z obu stron (do pojawienia się pęcherzyków powietrza).

W miseczce wymieszać serek, posiekany koperek i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.

Tortille posmarować przygotowanym serkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i odsączonego z zalewy łososia. Na środku ułożyć pasek sałat.

Tortille zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (dzięki temu tortilla stanie się miękka i całość 'nabierze' smaku).

Gotową tortillę przecinamy pod skosem na kawałki o szerokości około 1,5 - 2 cm (końcówki odcinamy i zjadamy ;)). Układamy na półmisku i przekąski gotowe :)

Tortillę możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia zabrać do pracy lub do szkoły (wtedy tortilli nie kroimy ;)).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona