ciasta i ciasteczka

68 inspiracji
1 obserwujący
Sernik na zimno z twarogu z truskawkami
Na spód:

gotowy spód biszkoptowy, namoczone w soku biszkopty, herbatniki lub upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt.

Masa sernikowa:

750 g twarogu sernikowego(zmielonego) z wiaderka
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wody
laska wanilii Kamis

truskawki
galaretka pomarańczowa



Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody.

Na dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy spód z biszkoptu. Układamy na niego część truskawek.

Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy.

Jajka miksujemy z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy do nich twaróg i miksujemy na wolnych obrotach. Ostrym nożem wyjmujemy środek z laski wanilii i przekładamy do masy. Mieszamy.

Wlewamy rozpuszczoną, chłodną żelatynę do masy sernikowej. Miksujemy.

Masę sernikową wykładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, tak, aby wypełniła miejsca między owocami. Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie układamy na wierzch truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy foremkę do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe.
PROSTY TRIK NA ODDZIELENIE ŻÓŁTKA OD BIAŁKA - SPRÓBUJ W DOMU! - Pomysłodawcy.pl - Serwis bardziej kreatywny#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU
Mini serniczki na zimno z karmelem

Ostatni przepis na sernik na zimno z czekoladą, dał mi pomysł na serniczki. Jeśli tak łatwo po rozgrzaniu naczynia jest wyjąć sernik, to tak samo można zrobić „wgłębienie” w środku kieliszkiem. Tak powstał pomysł na serniczki z płynnym nadzieniem w środku. A jak nadzienie to ciężko znaleźć coś lepszego niż karmel ;]. Przepis jest dość pracochłonny, ale dla efektu warto się potrudzić. Ja swój przepis zrobiłem na 6 szklanek, ale serniczki były zbyt wysokie na 8 szklanek powinno być super.

Składniki
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
8 dużych biszkoptów
250 ml śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
2 łyżki żelatyny
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
3 łyżki cukru
300 g masy kajmakowej

Dodatkowo:
8 szklanek do herbaty
8 kieliszków

1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie łyżki rozpuszczalnego kakao, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość nakładamy łyżką do szklanek, wychodzi około po trzy łyżki masy do szklanki. W środek masy wciskamy kieliszki,tak, by nie dochodziły do samego denka. Wkładamy wszystkie szklanki do lodówki na około godzinkę.

2.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Do kieliszków nalewamy gorącej wody ( ja do tego wykorzystałem strzykawkę), powoli wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powinno się pojawić ładne wgłębienie na masę karmelową. Masę kajmakową mieszamy z 4 łyżkami mleka, dzięki temu będzie bardziej płynna. Napełniamy wgłębienia serniczków masą karmelową, po dwie łyżeczki karmelu.

3.Łączymy połowę masy serowej z żelatyną. Przekładamy masę do szklanki łyżką, wychodzi podobnie jak z ciemną masą po 3 łyżki na szklankę. Na górę układamy biszkopt i wszystkie szklanki lądują w lodówce na godzinkę.

4.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w szklance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy na chwile do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i stukamy w deskę aż sernik wypadnie. Po wyjęciu wszystkich serników ponownie wkładamy wszystkie do lodówki. Po pół godzinie powinny być gotowe do jedzenie. Smacznego.
Krówka

Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :
- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.
Uwaga:
Jeżeli chcemy uzyskać spód biszkoptowy na małą tortownicę , wystarczy do pieczenia użyć połowy składników podanych w przepisie.


Składniki masy budyniowej:

- 2 szklanki mleka
- 2 budynie o smaku krówki lub toffi ( może być również śmietankowy)
- 4 łyżki cukru
- 25 dkg masła
- sok z połowy cytryny

Składniki masy krówkowej:

- 30 dkg cukierków krówek ( kruchych)
- 10 dkg masła
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg małych bezików

Budynie gotujemy w 2 szklankach mleka, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę ucieramy z masłem i dodajemy sok z cyrtryny. Wszystko wykładamy na biszkopt.
Na to wykładamy ciasno beziki, jeden przy drugim., każdego beza lekko wciskamy w masę.
W garnku rozgrzewamy pozostałe masło, do tego wrzucamy krówki i 2 łyżki mleka. Chwilkę to gotujemy do rozpuszczenia, następnie ściągamy z ognia i miksujemy. Jeszcze gorącą masę wlewamy na beziki.
Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm
jadłonomia · roślinne przepisy

Szaszłyki ze szparagami i pomarańczowym tofu

Składniki na szaszłyki:
•pęczek zielonych szparagów
•300 g tofu
•sok z jednej pomarańczy
•1 łyżka soku z cytryny
•1 łyżka oliwy z oliwek
•sól i czarny pieprz

Składniki na pomarańczowy sos:
•pół szklanki sojowego majonezu
•5 łyżek marynaty z tofu

Przygotowanie:
1.Tofu pokroić w grubą kostkę, ułożyć na dnie płaskiego naczynia. W szklance dokładnie wymieszać sok z pomarańczy, sok z cytryny, oliwę oraz szczyptę pieprzu. Tofu zalać marynatą i odstawić na 3 godziny do lodówki.
2.Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić ja na 3 części. Nabijać na patyczki szaszłykowe na przemiennie szparagi i tofu.W międzyczasie majonez wymieszać z pozostałą marynatą i odstawić do schłodzenia.
3.Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 4 - 5 minuty, można użyć do tego lekko posmarowanej olejem patelni grillowej albo prawdziwego grilla. Szaszłyki podawać gorące polane pomarańczowym sosem i posypane świeżym czarnym pieprzem.
Ciasta przekładane - Moje ciacho

Składniki na biszkopt:

5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1 szklanka mąki
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:

5 żółtek
250 g masła
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki

Galaretka wiśniowa:

1 szklanka soku z wiśni (u mnie z kompotu)
1 1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
odsączone wiśnie z kompotu (u mnie ok. 1 szklanki)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Budyń: Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do odlanej części dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Mieszać powstającą masę energicznie i pogotować ok. 2 minuty.

Masę wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem na puszysty krem (najpierw ucieramy masło do białości i dodajemy budyń małymi porcjami, ucieramy do połączenia się składników).

Galaretka wiśniowa: sok i wodę zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy obie galaretki, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć dodajemy wiśnie, chwile odczekać (czyli ten właściwy moment, że jest w sam raz, by wylać na ciasto i nie spłynie na boki).

Na dolny spód biszkoptu wykładamy masę budyniową, na czas kiedy galaretka nam tężeje, wstawiamy do lodówki. Następnie na budyń wylewamy galaretkę z wiśniami, po chwili zakrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania lub nie ( u mnie jest tarta czekolada).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona