Kuchnia

przekaski

Kubeczki z łososia wędzonego z serkiem i krewetkami | Kwestia Smaku


Składniki
2 porcje

ok. 300 g łososia wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
10 ugotowanych krewetek królewskich
łyżeczka soku z cytryny
125 g gęstego serka śmietankowego Philadelphia
1 łyżka posiekanego koperku (lub szczypiorku)

Dodatki

garść rukoli
czerwona cebula
oliwa
bagietka

Przygotowanie

Dwie foremki żaroodporne lub filiżanki posmarować od środka oliwą i wyłożyć łososiem (ok. 3/4 ilości). Pozostałego łososia (ok. 1/4 ilości) drobno posiekać w rozdrabniaczu razem z obranymi krewetkami. Skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, wymieszać z serkiem i koperkiem.
Włożyć do filiżanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub najlepiej na noc.
Przełożyć na talerz, obłożyć rukolą i plasterkami cebuli doprawionej solą. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Podawać z bagietką.

Wskazówki

Zamiast smarować kubeczki oliwą, można je wyścielić folią przeźroczystą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation