15 - 20 sztuk herbatników typu petitki
masa bananowa I:
500 gramów gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki)
2 średnie banany
2 galaretki cytrynowe
200 ml gorącej wody
galaretka zielona:
2 galaretki agrestowe
masa bananowa II:
500 gramów gęstego jogurtu bananowego
2 średnie banany
2 galaretki cytrynowe
200 ml gorącej wody
wierzch:
600 - 700 gramów zielonych winogron
2 galaretki agrestowe
Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.
Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.
Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.
UWAGA: Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się "przykleiły", a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.
Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.
Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):
Spód:
430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła
Masa serowa:
250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)
Dodatkowo:
200 g malin (lub czerwonych porzeczek)
Przygotowanie:
1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.
2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.
5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.
6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki.
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Ciastka kruche ze sloneczniczkiem.
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.
3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.
4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.
Smacznego :)
Chłopska patelnia, czyli kiełbasa, cebula i papryka
Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe - przepis
225 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru - najlepiej trzcinowego
4 jajka
pół szklanki soku mandarynkowego
2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki
250 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
około 100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.
Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.
Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.
Ala piecze i gotuje: Zupa gulaszowa
Skarbnica Smaków: Ciasto ze śmietaną i boczkiem