Smak Zdrowia: Sałatka z pietruszki i jabłka
Swojska kuchnia: Sos musztardowy
niebo na talerzu: Surówka z białej kapusty. Surówka coleslaw
Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami | Palce Lizać | Page 2
"Sałatka na grilla w słoiku" -sos
"Sałatka na grilla w słoiku"
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
200 g pieczarek
2 dymki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/4 sałaty lodowej
pieprz
2 łyżki oliwy
Sos:
400 ml jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy.
Ugotowane (najlepiej w mundurkach) ziemniaki kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie słoika.
Dymki drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Pod koniec smażenia doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Połową usmażonych pieczarek posypujemy ziemniaki w słoiku.
Do kubeczka z jogurtem greckim dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kolejną warstwę w słoiku robimy z sosu.
Następnie robimy warstwy z pozostałych warzyw, każdą przekładając sosem.
Po zapełnieniu słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Idealna w transporcie na grilla. ;)
niebo na talerzu: Sałatka z młodych ziemniaków
składniki:
- kilogram niedużych, młodych ziemniaków
- kilka plasterków chudego, wędzonego boczku
- kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny
- duża cebula (lub dwie średnie)
- pęczek szparagów lub mały brokuł
- dwie łyżki posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- pieprz mielony
- pół łyżeczki tymianku
- mały, gęsty jogurt
- pół łyżeczki musztardy
- mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć)
- szczypta cukru
- sól
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę - półtorej, szparagi - do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i zblanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam.
SAŁATKA KALAFIOROWA Z KOPERKIEM
potrzebujemy:
średniej wielkości kalafior
200ml majonezu
3 jajka
koperek
pieprz, sól, łyżeczka cukru
1. Kalafior dokładnie myjemy i siekamy bądź "rozrywamy" na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Świeży koperek (nie żałujmy go, im więcej tym lepiej) również drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby kalafior zrobił się bardziej miękki.