Penne z kurczakiem w pikantnym pomidorowym sosie
Składniki
250g makaronu penne
1 połówka filetu z kurczaka
3 pieczarki
1 mała cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryka chili (wg uznania)
sól, pieprz
curry
Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka tniemy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem i carry. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony po 2 minuty.
Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki, cebulę i pomidory z puszki, czosnek i chili.
Wszystko gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut.
Do gotowego sosu przekładamy odsączony, ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze soli.
Makaron muszle nadziewany pieczarkami
● 18 sztuk makaronu duże muszle
● olej
● cebula
● 10 dag masła
● 20 dag pieczarek
● 25 dag twarogu
● po 2 łyczki posiekanej natki i bazylii
● pieprz
● sól
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju, przelej zimną wodą, odcedź, osusz na ściereczce. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj oczyszczone i poszatkowane pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Zdejmij z ognia, dodaj rozgnieciony ser, natkę, bazylie, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij muszle, ułóż je w grubo posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, skrop reszta rozpuszczonego masła. Możesz posypać je startym żółtym serem. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką.
Paprykarz pieczony "fit" z pieczarek i ziemniaków - MniamMniam.pl
Tajska sałatka z makaronem ryżowym
sałatka żydowska... - 4 jajka ugotowane na twardo
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 cebule
odrobina szczypiorku
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
jajka i ziemniaki obieramy, kroimy je w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Wszystko mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem .
-250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
-250 g chudej szynki (w kawałku)
-2 średnie ogórki
-puszka kukurydzy (ok. 300 g)
-pęczek koperku
Sos jogurtowo-majonezowy:
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".
Smacznego!
1 ogórek konserwowy 1 jajko 150 g serek twarogowy, śmietankowy, kanapkowy np.
Przepyszna i zdrowa sałatka Emotikon wink
Składniki:
brokuł (250g)
serek wiejski (150g)
rzodkiewka (150g)
1 mała cebula (50g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy. Do miski wrzucamy serek wiejski, pokrojoną w kostkę cebulę, rzodkiewkę, różyczki brokułu i szczypiorek. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Sałatka z kurczakiem i serem camembert
Składniki na 1 osobę:
50-80 g. fileta z kurczaka
30 g. sera camembert
garść rukoli
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
garść mieszanki sałat
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1-2 krople oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 krople oleju sezamowego
Dodatkowo:
sezam do posypania (u mnie czarny)
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Oprószam je solą, pieprzem i słodką papryką, wlewam sos słodko - kwaśny i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut. W tym czasie na talerzu układam warzywa, a na nich pokrojony w kawałki ser. Przygotowuję sos (najłatwiej to zrobić w małym, zakręcany słoiku): mocno potrząsając mieszam wodę z sokiem z cytryny, solą i cukrem, a gdy te się rozpuszczą dodaję oliwę i olej sezamowy. Jeszcze kilka razy potrząsam słoikiem. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam kawałki kurczaka. Smażę je pod pokrywką, mieszając, 10 minut. Następnie jeszcze gorące układam na kawałkach sera, polem całość sosem i posypuję sezamem.
Przepis autorski.
Sałatka warstwowa z brokułem pod sosem czosnkowym
Sałatek z brokułem u mnie nigdy dość. Brokuły łączę z wieloma składnikami. A to moja kolejna pyszna kompozycja z tym warzywkiem.
składniki:
2 brokuły
2-3 pomidory
4-5 jajek
200 g sera feta
domowy sos czosnkowy
Domowy sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente, dobrze osączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Pomidory oraz fetę pokroić w średnią kostkę. W szklanej misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki. Moja kompozycja to - kilka różyczek ugotowanego brokuła, ugotowane jajko starte na grubych oczkach, kawałki fety i pomidora, kilka łyżek sosu czosnkowego. Druga warstwa w tej samej kolejności. Na wierzchu sałatkę polałam resztą sosu czosnkowego i posypałam startym jajkiem.