pyszności

36 inspiracji
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
20 dkg pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia


Kruszę drożdże, mieszam z letnim mlekiem, dodaję cukier i łyżkę mąki. Odstawiam rozczyn na kwadrans w ciepłe miejsce.

Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z masłem i dodaję jajka, śmietanę oraz rozczyn. Zagniatam ciasto.
Odstawiam przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Siekam drobno kapustę, zalewam wrzątkiem i gotuję około 10 minut. Dokładnie odcedzam.

Cebulę i pieczarki drobno kroję. Cebulę szklę na patelni z odrobiną soli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut. Posypuję solą i pieprzem, mieszam z kapustą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
Wyrośnięte ciasto przebijam pięścią.
Piekę w temperaturze 180 -200 stopni 20 minut.
NALESNIKI IDEALNE
(i przpis latwy do zapamietania- regula trzech ;) )

3 jaja
3/4 l mleka
300 g maki
szcz soli

Zmiksowac wszystko. Odstawic na kilka godzin do lodowki, jesli jest taka mozliwosc.
Patelnie smarujeprzed kazdym nalesnikiem polowa ziemniaka zamoczonego w oleju (nadziewam go na widelec), wylewam mala chochelke ciasta i smaze z dwoch stron.
Moje nalesniki sa bardzo cienkie, francuska szkola, polecam ;)
Smacznego


zdjecie http://www.atelierdeschefs.fr/
Składniki:
2-3 piersi kurczaka

Marynata:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka miodu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Sałata:
miks sałat (roszpunka, lodowa, rukola, radicchio)
zielone winogrona
pół świeżego ogórka
listki świeżej bazylii
oliwki

Sos winegret do sałaty:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego (ewentualnie octu).
1 łyżka wody mineralnej
szczypta soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do kurczaka łącząc poszczególne składniki.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Zanurzamy je w marynacie i odstawiamy na 1 godzinę.
Aby smak był bardziej wyrazisty proponuję zamarynować mięso dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce.
Przygotowujemy sos do sałatki wlewając płynne składniki do małego słoiczka, wsypujemy przyprawy, zakręcamy i potrząsamy nim.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny.
Filet z kurczaka grillujemy z obydwu stron na złocisty kolor.
W międzyczasie układamy sałaty, winogrona, plasterki ogórka, listki bazylii, oliwki na talerzu i polewamy sosem winegret.

Smacznego!
PIZZA NA GRUBYM CIESCIE.

Składniki na ciasto
przepis znaleziony u Darii Anny, pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Zaczyn

15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
80 ml ciepłej wody
1/2 płaskiej łyżeczki cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej



Drożdże pokruszyć do miseczki, dolać wodę, wsypać cukier oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, aby zapracował i podwoił objętość.


Pozostałe składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
olej do wysmarowania blaszki
odrobina mąki do oprószenia ciasta

Dodatki serowe:

100 g żółtego sera
100 g mozzarelli
50 g fety



Do przesianej mąki dodać zaczyn, wodę, sól oraz olej, po czym wszystkie składniki wymieszać - najpierw łopatką, później wyrabiać ręcznie ok. 10 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie je wyrobić przez ok. 3-5 minut, a następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ja piekłam na spodzie od kwadratowej tortownicy (o boku 25 cm), więc częściowo rozwałkowane ciasto przełożyłam na wysmarowaną olejem blachę (aby po upieczeniu nie przywarło) i rozciągnęłam do na całej powierzchni (dla ułatwienia można rozciągnąć ciasto przy założonej obręczy tortownicy - naciągając i doklejając ciasto przy jej brzegach - a później zdjąć obręcz). Odstawić blachę z ciastem do podwojenia jego objętości - na ok. pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni (230 termoobieg).
Na wyrośnięte ciasto nałożyć sos pomidorowy (przepis poniżej, około połowę porcji), zostawiając nieposmarowane boki - je z kolei należy obsypać mąką, aby się nie spiekły. Tak przygotowane ciasto wstawić do porządnie nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na dolnym poziomie. Następnie, na podpieczoną pizzę nałożyć sery i zapiekać jeszcze ok. 5 minut.
*Jeśli używamy dodatkowym składników nakładamy je na sos, czyli przed pierwszym pieczeniem
Cienkie omlety ziołowe (4 - 8 sztuk):

• 4 duże jajka
• 4 łyżki zimnej wody
• około 4 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
• + dodatkowo około 1 łyżka posiekanego koperku lub to co mamy: natka, oregano, tymianek, kolendra, estragon lub mieszanka różn........
Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):

7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.

Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier.
Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.

Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 min. nie otwieramy drzwiczek. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
Wyjmujemy z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona