Przepisy różne

49 inspiracji
4 obserwujących
Złociste krążki cebulowe

2-3 duże cebule
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
3/4 szkl. mleka (ok.165ml)
1/4 szkl wody (ok. 55ml lub zależnie od potrzeby)
3/4 szklanki bułki tartej (ok. 80g)
olej do smażenia (lub zależnie od potrzeb)
papryka ostra w proszku, sól, pieprz

1) Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C LUB smażyć na głębokim tłuszczu na patelni
2) W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
3) Pokroić w ok. 5mm odstępy i porozdzielać plastry cebuli na krążki.
4) Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć.
5) Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko, wodę i starannie wszystko wymieszać. (W razie zbyt gęstego ciasta dolewać wody lub zbyt rzadkiego dosypywać mąki łyżeczką).
6) 1/2 przygotowanej Bułki tartej wysypać na talerz z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu (ok.1 płaska łyżeczka papryki i szczypta pieprzu bądź własna kompozycja)
7) Zanurzać krążki cebuli w cieście (bez nadmiaru ciasta), a następnie w bułce. Za każdym razem strzepywać nadmiar. Panierka powinna się bardzo dobrze trzymać.
8) Smażyć w głębokim tłuszczu (frytkownica/patelnia) po kilka pierścieni na raz (tak by do siebie nie przywierały) przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru!
9) Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu i posypać delikatnie solą.
Pyszne z sosem pomidorowym lub serowym.
Makaron ze szpinakiem i fetą
Składniki

* makaron pełnoziarnisty
* szpinak
* puszka pomidorów
* pomidory suszone
* feta
* oliwa
* cebula
* czosnek (użyłam takiego z Ole, bo wygrałam go w konkursie)
* sól (mało, bo feta słona)
* pieprz
Sposób przygotowania

Makaron ugotować w garnku nieco większym, niż wskazywałabym na to jego ilość. Na patelni rozgrzać oliwę (ja użyłam tej, w której marynowałam suszone pomidory - po wykorzystaniu słoika zlewam ją do butelki i tak sobie stoi). Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć. Kiedy będą lekko złote, wrzucić szpinak (w partiach, bo cały się od razu nie zmieści). Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlać puszkę pomidorów i dorzucić posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Doprawić, wymieszać.

Do tego czasu powinien się ugotować makaron. Należy go odcedzić na durszlaku, a następnie wrzucić do garnka z powrotem i zalać sosem z patelni. Włączyć podgrzewanie na minimum, posiekać fetę i domieszać do garnka.
Marchew inaczej

600 g marchewki

8 dużych ząbków czosnku

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Wykonanie

Obraną marchewkę kroję na skośne kilkumilimetrowe plasterki, wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę i smażę często mieszając na średnim ogniu, aż warzywa zaczną lekko brązowieć (ok 12 min), dodaję pokrojony na plasterki czosnek i smażę jeszcze kilka minut aż czosnek zbrązowieje (od momentu wrzucenia czosnku, mieszać trzeba cały czas, łatwo o przypalenie). Posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu oraz posiekaną natką, mieszam.
Pieczone Łodzie Jajeczne Składniki: 4 bagietki 5 jajek 1/3 szklanki śmietanki 4 plasterki boczku, drobno posiekane i usmażone 3 łyżki tartego sera żółtego 2 zielone cebule, cienkie plasterki sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C 2. Wytnij głębokie "V" przez szczyt każdej bagietki o głębokości 1,5cm. Części wycięte odłożyć na bok. 3. Umieścić jaja i śmietankę w misce i lekko ubić razem. Dodać pozostałe składniki i lekko doprawić solą i pieprzem. 4. Podzielić i wlać mieszankę do każdej łodzi bagietki i umieścić na blasze do pieczenia. 5. Piec 20 do 25 minut lub do złotego brązu. Doprawić solą i pieprzem. 6. Pozostawić do ostygnięcia przez ok. 5 minut.
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przykładowe nadzienie:

szynka
ser mozzarella
pieczarki
cebula
papryka
sos pomidorowy
sos czosnkowy
ser żółty


Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną" podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C.
Makaron muszle z mozzarellą
w sosie pomidorowym
Składniki, 4 porcje:
• 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:
• 1/2 kulki mozzarelli
• 150 g serka ricotta (twarożku)
• 2 pełne łyżki mascarpone
• 1/3 szklanki tartego parmezanu
• 1 małe biał........
Filety z kurczaka w stylu francuskim

Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry szynki
- 4 plastry żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety opłucz, osusz. Każdy przekrój w poprzek na dwa płaty. Potem przy użyciu długiego, ostrego noża zrób w każdym z nich nacięcie.

2. Filety oprósz solą i pieprzem. W środek każdego włóż złożony plaster szynki owinięty plastrem sera. Nacięcia zepnij wykałaczkami.

3. Kieszonki panieruj kolejno w mące, jajku rozmieszanym z mlekiem i tartej bułce. Połóż na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.
Chrupiące kotleciki curry na patyku | Poezja smaku

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
2 ząbki czosnku
1-2 cebule dymki (tylko biała część)
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 żółtko
...
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
150 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18%
200 g sera żółtego
1 jajko
pieprz
1 ząbek czosnku
1 pomidor
natka pietruszki
Przyrządzenie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć.
Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą.
Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni.
Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko.
Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut.
Podawać:
Udekorowane pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona