Przepisy na ciasta i nie tylko

73 inspiracje
1 obserwujący
Surówka z młodej kapusty - przepis

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
½ główki młodej kapusty,
2 marchewki,
5 średnich rzodkiewek,
½ pęczka koperku lub natki pietruszki,
4 cebulki dymki z małymi cebulkami,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz,
1 łyżeczka cukru,
suszone lub świeże oregano,
3-4 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

Kapustę poszatkować i umieścić w misce. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać wraz ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty.
Oliwę i sok z cytryny wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
najprostszy chleb :
składniki na 1 bochenek:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g drożdży świeżych

mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :). mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. po 12 - 18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartym dłońmi. kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem. nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie (można to zrobić też wkładając ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy. teraz nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko rękoma. naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 10 - 15 minut. chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
francuskie Ślimaczki z szynkĄ i serem




opakowanie ciasta francuskiego

15 dag szynki

15 dag żółtego sera

cebula

jajo

2 łyżki śmietany

szczypiorek lub natka pietruszki



cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. dodać śmietanę, białko jaja i zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oc. dobre i ciepłe, i zimne.
deser grzechu warty;)
Można zjeść go każdą ilość.

Lekka, puszysta, kremowa masa, przełożona orzeźwiającymi warstwami, soczystego mango i brzoskwini.

Pyszności!

Składniki (na ok. 3 spore porcje):

200 ml jogurtu naturalnego
200ml śmietany 30%
1 -2 dojrzałe owoce mango
2 duże brzoskwinie
2 łyżki cukru pudru (można zastąpić np. miodem)
1 łyżka soku z cytryny

Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i jogurt.
Bardzo delikatnie wymieszać, żeby całość nie straciła na puszystości.
Mango i brzoskwinie obrać, wyjąć pestki.
Wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny.
Owoce zmiksować na gładką masę.
Deser rozkładać warstwami, najlepiej w wysokich szklankach.
Na dnie masę śmietanowo- jogurtową.
Na masę wyłożyć warstwę zmiksowanych owoców.
Dalej postępować tak samo jak powyżej, tworząc kolejne warstwy, aż do wyczerpania się składników.
Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.
Podawać schłodzony.
BISZKOPT Z RYŻEM

Składniki biszkoptu (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.):
6 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
120 g mąki pszennej
75 g kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku cytrynowego

Składniki masy ...
Smaczny sposób na orzeźwienie.

Pomarańczowe uderzenie

Potrzebujesz: 3 duże pomarańcze, 3 brzoskwinie, sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 szklanki zimnej wody gazowanej, kostki lodu

Pomarańcze i brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Zmiksuj z sokiem z cytryny. Dodaj wodę i kostki lodu. Miksuj, aż uzyskasz gładki koktajl.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona