Składniki na około 300 ml konfitury:
250 g cukru pudru
500 ml mleka
1 łyżeczka wanilii w proszku
Zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 1,5 do 2 godzin, mieszając drewnianą łyżką mniej więcej co 10 minut.
Kiedy konfitura będzie odpowiednio gęsta (jak budyń), zdejmij ją z ognia i przełóż do słoiczka ( pamiętaj, że po wystygnięciu konfitura jeszcze bardziej zgęstnieje ).
Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Konfiturę można jeść ze słodkim pieczywem, naleśnikami, lub samą. Można nią przekładać ciasta, ciasteczka. W lodówce można ją przechowywać przez tydzień. Smacznego!
Jak zrobić syrop z sosny - przepis
Potrzebujesz:
litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
cukier;
odrobina wody.
Przygotowanie syropu z sosny:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.
pesto ziołowe
ilość składników na 1 słoik pesto, można je przechowywać około 2 tygodni w lodówce. przynajmniej u mnie tyle stało maksymalnie.
składniki:
4-5 gałązek świeżej bazylii
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanej melisy
3 suszone pomidory
1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
5-6 oliwek - u mnie zielone
około 10-12 łyżek oliwy - u mnie po 5 oliwy z oliwek i oliwy z zalewy z pomidorów suszonych
sól
cytryna
przygotowanie:
wszystkie składniki, poza cytryną, blendujemy na gładką masę. na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
ilość oliwy może się zwiększyć, ale nie należy się tym przejmować.
pesto zawiera dużo oliwy, ale pamiętajmy, że używamy jego łyżkę na większą ilość sałatki lub makaronu - więc suma sumarum zjadamy go niewiele.
Crema di limoncello – przepis
Składniki:
6 dużych cytryn
1 limonka
0,5 litra spirytusu (ja dałam spirytus nalewkowy, 60%, ale można dodać 96%)
600 g cukru
1 litr mleka
Przygotowanie:
Cytryny obieramy ze skórki – najlepiej zrobić to obieraczką do ziemniaków, tak, żeby obrać tylko żółtą część skórki, bez białych elementów. Limonkę obieramy w ten sam sposób. Skórki wsypujemy do słoja. Zalewamy spirytusem, odstawiamy na kilka dni (moje stały około tygodnia). Po tym czasie mleko gotujemy z cukrem, aż cukier się rozpuści, studzimy je. Alkohol zlewamy ze słoja do garnka z zimnym, słodkim mlekiem, mieszamy i butelkujemy. Powinny wyjść ok. 3 butelki 0,5. Przechowujemy w lodówce.
Masło Bananowe z krówką
Składniki:
-3 duże banany
-50g prawdziwego masła
-1 łyżkę cukru waniliowego
-6-8 cukierków krówek
Sposób wykonania:
W garnku roztapiamy masło, banany obieramy, kroimy na
małe kawałki i dodajemy do roztopionego masła, gotujemy na małym
ogniu cały czas mieszając aż banany się rozgotują (ok.5 minut),
następnie dodajemy cukier waniliowy i pokruszone krówki, gotujemy
jeszcze ok 10 minut aż krówki się rozpuszczą i składniki dokładnie
się połącza. Przekładamy gorącą masę do wyparzonych, suchych
słoiczków i natychmiast szczelnie zakręcamy.
DŻEM BANANOWY
Składniki (ok. 5 słoiczków)
1kg bardzo dojrzałych i słodkich bananów (waga po obraniu)
sok z 1 cytryny
opcjonalnie 1-2 łyżki miodu (ja nie dałam)
50ml wody (tak mało gdyż banany puszczą sok)
cynamon (opcjonalnie)
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy do wody, dodajemy ewentualnie miód i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w plastry banany i smażymy na małym ogniu stale mieszając aż całość zgęstnieje. Jeśli trzeba konfiturę możemy dosłodzić, dosypać cynamonu a także zmiksować ją na gładki mus. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i postawiamy na wieczku do ostygnięcia.
Świąteczne ciasteczka
sk3adniki:
2,5 szklanki mąki,
20 dag masła,
1 szklanka cukru - pudru,
2 żółtka,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
cynamon, torebka cukru waniliowego.
do ozdobienia ciasteczek przygotuj:
czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy.
wykonanie:
zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. w osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st. c. gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. zapiekaj ciasteczka ok. 15 min.
po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie!
jak przygotować biały lukier?
jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko,
szklanka (dwie) cukru-pudru,
sok z cytryny.
wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki?
to bardzo proste! potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.
Pierniczki świąteczne II
Składniki:
1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki melasy (można zastąpić ją miodem)
2 łyżeczki octu
1 jajko roztrzepane
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (dałam łyżeczkę)
1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
W rondelku wymieszać masło, melasę, cukier i ocet, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać rozmącone jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. Wymieszać dokladnie aż powstanie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 części, zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu na podsypanej mąką stolnicy wałkować i wycinać wykrawaczkami. Cisateczka układać na wyłozonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 7-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Nalezy uważać, bo łatwo można przesuszyc pierniczki.
Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek… | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny
Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe - przepis
225 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru - najlepiej trzcinowego
4 jajka
pół szklanki soku mandarynkowego
2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki
250 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
około 100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.
Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.
Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.