m

71 inspiracji
2 obserwujących
Zupa Serowa

Co kupić
1 litr bulionu
250 g serka topionego (śmietankowego)
2 cebule, pokrojone w kosteczkę
2 ząbki posiekanego czosnku
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej cebuli dymki
sól
biały pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Jajka 3 kolory - kobieta.interia.pl
Jajka 3 kolory
/Smacznego
Składniki na 12 porcji:

- 6 jajek na twardo,
- 10 dag twarożku kremowego,
Reklama
- łyżeczka chrzanu,
- 2 łyżki żurawiny ze słoika,
- szczypta mielonej papryki,
- 10 dag bryndzy, kilka oliwek,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- kiwi,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka musztardy,
- szczypta szafranu,
- 2 łyżki śmietany, sól.

Przyrządzanie:

Jajka obrać, W każdym na długość wyciąć szeroki klin, ostrożnie wyjąć żółtka.
Farsz różowy: Twarożek wymieszać z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką. Włożyć do szprycki i napełnić nim kilka połówek jajek. Udekorować całymi kulkami żurawiny i listkami pietruszki.
Farsz białozielony: Bryndzę dobrze wymieszać z posiekaną natką, szczypiorkiem, majonezem. Doprawić solą. Napełnić farszem kilka połówek jajek, udekorować plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem.
Farsz żółty: Żółtka z jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, szafranem. Doprawić solą. Napełnić pozostałe połówki jajek, ozdobić oliwkami.
Przepis na Rafaello na krakersach
Składniki:

1 litr mleka (u mnie 400 ml mleczka kokosowego i 600 ml mleka)
3 czubate mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka wiórków kokosowych 250 g
250 g masła niesolonego w temp. pokojowej
200 g białej czekolady
2 duże paczki krakersów
Posypka:

5 łyżek wiórek kokosowych
5 łyżek mielonych migdałów
lub

paczka wiórek kokosowych


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodać mleko rozrobione z mąkami i kilka minut gotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Przestudzić masę.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać.
4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe.
Roladki z boczku nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami

Niezwykle soczyste i aromatyczne.

Składniki:
-plastry boczku
-400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, lub wieprzowego
-200g pieczarek
-2 jaja
-duża cebula
-2 łyżki suszonego tartego razowego chleba (lub bułki tartej)
-2 łyżki tymianku, natka pietruszki i kolendra
-sól i pieprz
-olej do smażenia

1) Cebulę posiekać zeszklić na oleju dodać posiekane grzyby i podsmażyć.
2) Wymieszać wszystkie składniki (cebulę i pieczarki przestudzone).
3) Formować kulki i zawijać w plastry boczku.
4) Układać w foremce do mafinek i piec w temp. 180 stopni przez 30 min.
SMACZNEGO! :)
HISZPAŃSKA ZUPA CEBULOWA

Składniki

3-5 zabków czosnku
kilka cebul (w zaleznosci od wielkosci 4-6)
puszka pomodorów lub jak ja przecier pomidorowy
3 łyzki oliwy
wywar 1l (rosoł lub bulion z kostki)
sól
pieprz
czerwona papryka słodka i ostra
natka pietruszk
oregano
inne przyprawy
odrobina cukru
ser zółty starty
opcjonalnie kukurydza z puszki


Etapy przygotowania

Obrana cebule, psiekac w pirowka, obsmazyc na oliwei (nie przypalic), obrany czosnek
posiekac, dodac do cebuli. Dodac pomodory lub przecier, przesmazyc zeby sie
skarmelizował, podlac hohlą/kielnią bulionu, przelac wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotowac ok. 7-10 minut tak by cebula nie straciła swej jedrnosci a
smaki sie przegryzły. w miedzy czasie przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami, oregano, gdby potrzeba dodajemy troche cukru. I dla wiekszosci to bylby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze pare rzeczy do niej dzieki czemu mam ona pewien niepowtarzalny smak. wiem juz słysze to zdziwiebie a moze i oburzenie ale ta metoda jest wyprobowna na tyle ze w rodzinie nikt nie umie jej podrobic. do zupy mianowicie wsypuje po troszku gotowych mieszanek przypraw np. do mielonego, do grila, czy do kurczaka albo karczku lub meksykańska. zawsze jakas sie znajdzie a nawet kilka. te przyprawy daja smak pikatnosci i inności. Zupa jest slodka dzieki cebuli i pikantna dzieki czosnkowi i tym przyprawom. ma swój wyrazisty smak. Na koniec jesli mam wsypuje do zupy kukurydze.
Corka uwielbia te wersje. Na talerzu kazda porcje posypuje zółtym serem i natką a
czasami daje grzanki i zalepiam miseczke z zupą serem i do mikrofali na minute az sie ser rozpusci. jest wtedy naprawde boska. Dziejsza wersja jest uboga bo tylko posypana serem. Polecam. Szybka i prosta.
Ryż smażony z kurczakiem

Składniki (2 porcje):

• 1 torebka (100 g) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 marchewki
• 1/3 pora
• 1/2 cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryczka chili
• 3 łyżki posiekanego szcz........
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żótka osobno
1/3 szklanki jasnego brązoweg...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona