m

71 inspiracji
2 obserwujących
Zapiekanka z kurczakiem, mozarellą i pomidorami

składniki:

pierś z kurczaka - 500 gramów
boczek - 150 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 3 łyżki
ryż - 250 gramów
cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
pomidory - 2 sztuki
ser mozzarella - 200 gramów
świeżo mielony pieprz
olej - 15 mililitrów
oliwa z oliwek - 20 mililitrów


Ugotuj ryż.

Na rozgrzanym na patelni oleju smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojonym w paski bekonem aż bekon będzie złocisty.

Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i posiekany czosnek na patelnie i smaż przez kolejne 5-8 minut aż kurczak będzie gotowy.

Dodaj na patelnie ryż i dokładnie wymieszaj go z kurczakiem i boczkiem, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.

Pokrój mozzarelle i pomidory w plastry i wykładaj na ryż na przemian – mozzarella, pomidor, mozarella…

Polej oliwą z oliwek.

Piecz w piekarniku przy 180 stopniach przez 10-15 minut.
Potrzebne bedą nam piersi z kurczaka oraz:
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni
2 zielone posiekane papryczki jalapeno (są to ostre papryczki, można je spokojnie zastąpić zwykła papryka)
3 posiekane zabki czosnku
Całość wsypujemy na rozgrzana patelnie i smazymy 3minuty.
Następnie dodajemy do tego tak z 230 gram serka kremowego i po chwili dodajemy 1/4 szklanki (mi sie najepiej odmierzyla na szklanki) sera cheddar (można go spokojnie zastąpić serem salami) wszystko mieszać aż sie rozpusci.
Nadzieniem "wypchac" piersi i zabezpieczyć je przed wydostaniem sie nadzienia wykalaczkami, piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35minut. Po upieczeniu niezapomnij wyjąć wykalaczek, podawać na cieplo. Jeżeli ktoś chce to może nawet podać do piersi sos guacamole.
Chocoholiczka: Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Składniki na ciasto:

200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
200g masła
3 jajka
100 g cukru
100 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki ciepłej wody

Składniki na krem waniliowy:

0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
180 g cukru
2 op cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1 kostka masła
1 żółtko

Dodatkowo:

60 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietany 30%

Wykonanie:

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.

Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto, dodatkowo możemy je także przystroić kremem, jeżeli nam pozostał.

Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, jednak u nas nie dotrwało, co wyraźnie widać na zdjęciu - krem jeszcze nie zdążył do końca stężeć.

Smacznego! ;)
CIASTO SEROWO-KOKOSOWO-ORZECHOWE
ciasto serowe:
600g mielonego twarogu,
120g masła,
250g cukru pudru,
6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
150g wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto orzechowe:
4 jajka (oddzielone żółtka od białek),
100g cukru,
100g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka kakao,
3 łyżki mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.
Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Kurczak po generalsku
Składniki

średni kurczak
piwo, użyłam ½ l Pilsnera
2 goździki
ziemniaki
marchew
cebula
pomidorki koktajlowe (to właściwie owoce)
Marynata

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego, jasnego
sól
pieprz
papryka słodka
kilka kropel tabasco
1–2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie

Marynata. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i tak przygotowaną marynata nacieramy całego kurczaka – w środku i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
Usuwamy etykietkę z piwa zanurzając je w ciepłej wodzie. Nadziewamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Do piwa wrzucamy goździki, podczas pieczenia piwo będzie spływało po mięsie, a goździki dadzą dodatkowy aromat.
Do brytfanki, wokół kurczaka dodajemy grubo pokrojone (tak jak lubicie) warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę – skrapiamy je oliwą, posypujemy pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika na około 1,5h, temperatura 180 ºC. Możemy odlać trochę piwa do kubeczka i polewać nim kurczaka, w trakcie pieczenia. Na pół godziny przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Wyjmujemy i kroimy.
Teraz wiem, że taki kurczak to poezja smaku, fajne jest też to, że samo przygotowanie zajmuje mało czasu, podczas pieczenia należy tylko zaglądać, przemieszać czasem warzywa.Nie zawiodłam się tym sposobem pieczenia, a kurczak wyszedł z wierzchu chrupiący, mięso było soczyste i aromatyczne. Nawet następnego dnia po ponownym podgrzaniu nie był suchy, a warzywa? Na początku miałam wątpliwości co do pieczenia ich razem, ale wyszły dobrze zarumienione, karmelizowane i dzięki cebulce lekko słodkie. Smacznego!
BANOFEE PIE CZEKOLADOWE - bez pieczenia

* 250 g ciastek digestive
* 70 g masła, miękkiego
* 1 puszka kajmaku z puszki około 400 g
* 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej *
* 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
* 1,5 łyżki cukru pudru
* 4 średniej wielkości banany
* kakao do oprószenia (u mnie wiórki z gorzkiej czekolady)



Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze lub odpowiedniej przystawce blendera na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem- wersja dla osób mocno nerwowych na odstresowanie).
Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (w moim wypadku była to tortownica, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm, formy na tartę się jeszcze nie dorobiłam ;) ).
Schłodzić w lodówce.
Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.**
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć wiórkami czekolady lub kakao.
bułeczki maślane
570g mąki pszennej (typ 480)
24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant
175ml mleka + 10ml do drożdży
85g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 żółtko
łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka.
Do miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki.
Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie wyrobić.
Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godz.
Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 190°C.
Ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Herbatniki pokrusz. Roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Dokładnie dociśnij herbatniki do dna. Całość wstaw na kilka minut do lodówki.
W średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. Mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. Wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
W drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. Zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. Ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. Wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. Ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
Ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. Dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
Piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. Przed podaniem ostudź.
Ciasto:
270 g kruchych herbatników
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu (waga po zmieleniu)
350 g sera ricotta
175 g cukru trzcinowego
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietanowa:
500 ml bardzo zimnej śmietany 36% (lub 250 ml śmietany 36% + 250 ml śmietany 30%)
1 płaska łyżka przesianego cukru pudru
Sos karmelowy:
250 ml śmietany 30%
1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
60 g masła
Dodatkowo:
sól morska w płatkach do posypania
Przygotowanie:

Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć ją szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli wodnej nie przeciekała. Wewnętrzne boki lekko nasmarować masłem.

Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami, dokładnie wymieszać. Masa może być odrobinę sypka, jednak dodanie zbyt dużej ilości masła sprawi, że będzie po upieczeniu za tłusta. Masą herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Przygotować kwadratowe lub okrągłe naczynie – większe od formy, w której pieczemy spód.

Masa serowa: Zmielony twaróg wymieszać z serem ricotta. Dodać cukier i dokładnie razem połączyć. Następnie dodawać po całym jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Ja te czynności wykonuję ręcznie, przy użyciu rózgi. Dodać wydrążoną laskę wanilii lub cukier waniliowy oraz sól. Wymieszać. Formę z kruchym spodem wyjąć z lodówki. Masę serową wlać na kruchy spód i wyrównać. Uwaga: nie wypełni ona formy do brzegów kruchego ciasta. Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremki. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).

Sos karmelowy: W rondelku umieścić śmietanę, masło oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia – i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos nie przypalił się. Odłożyć do ostudzenia – w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje. Bita śmietana: Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Schłodzony sernik wypełnić śmietaną do wysokości kruchego ciasta. Podawać z sosem karmelowym i płatkami soli morskiej. Sernik przechowywać w lodówce
Quesadilla: tortilla, ser(mozzarella), plastry pepperoni, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, pieczarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona