Przepisy na ciasta i nie tylko

30 inspiracji
makaron ryżowy z krewetkami, pędami bambusa grzybami mun, porem czerwoną i zieloną papryką na pikantnie
CIASTO NOCKA http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/01/CIASTO-NOCKA.html

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

3 jajka
3 łyżki cukru
1½ łyżki mąki pszennej
1½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki...
Chlebek bananowy ze słoika

Składniki:
ilość sztuk : 8 półlitrowych słoików

135 g (2/3 szklanki) masła lub margaryny
535 g (2 i 2/3 szklanki) cukru
4 jajka
450 g (2 szklanki) rozgniecionych bananów
160 ml (2/3 szklanki) wody
415 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
75 g (2/3 szklanki) posiekanych orzechów pekan


Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować tłuszczem wnętrze 8 prostych 1/2 litrowych słoików bez zwężenia pod wieczkiem.
W dużej misce utrzeć na puszystą masę tłuszcz do pieczenia z cukrem. Ubić z jajkami, a następnie wymieszać z bananami i wodą. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i goździki. Dodać do masy bananowej. Wmieszać orzechy.
Półlitrowe słoiki napełnić do połowy ciastem. NIE NAKRĘCAĆ na słoiki pokrywek na czas pieczenia. Uważać, aby krawędzie były czyste. Jeżeli spadło na nie trochę ciasta, starannie wytrzeć.
Piec w temperaturze 165°C przez 45 minut. W tym czasie wysterylizować wieczka we wrzącej wodzie.
Gdy ciasto jest gotowe, wyjąć słoiki z piekarnika, wytrzeć krawędzie i nakręcić pokrywki. Słoiki uszczelnią się podczas stygnięcia. Każdy słoik powinien wydać z siebie charakterystyczny dźwięk (kliknięcie). Po usłyszeniu takiego dźwięku pozostawić jeszcze słoik do całkowitego wystygnięcia. Nacisnąć pokrywkę - jeśli się nie ugnie, oznacza to, że słoik jest szczelny.
Ciasto z otwartego słoika powinno być spożyte natychmiast, albo trzymane w lodówce do tygodnia.
Akacjowa tęsknota czyli mój syrop z kwiatów akacji

• 6 szklanek płatków akacji
• 500 g cukru
• 1 litr wody
• 1 cytryna

Kwiaty oczywiście zbieramy z czystych ekologicznie miejsc. Obrywamy je z gałązek i, jeśli chcemy żeby syrop był delikatny, odrywamy same płatki kwiatowe lub, gdy chcemy dodać napojowi nieco goryczki, dodajemy kwiaty z dnem kwiatowym.
Tak przygotowane kwiaty zalewamy zagotowaną wodą, a do środka wykrawamy wyparzoną cytrynę, którą kroimy na plasterki.
Wszystko odstawiamy na, najlepiej 24 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dosypujemy cukier i ponownie odstawiamy na minimum 12 godzin.
Następnie sok odcedzamy i gotujemy a jeszcze gorący wlewamy do słoików czy butelek.
MojeTworyPrzetwory: Czas na ogórki małosolne!

Składniki:

1/2 kg ogórków
1 l wody
1 łyżka soli kamiennej
liście chrzanu
korzeń chrzanu
koper
ząbki czosnku


Przygotowanie:

zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan, koper, liście chrzanu, czosnek obrać
na dnia naczynia, ja zazwyczaj używam takiej szklanej donicy - ułożyć liście chrzanu i cały koper
na to poukładać umyte ogórki, pomiędzy które powkładać czosnek i korzen chrzanu
zalać ogórki - ja zalewam taką gorącą zalewą, czymś docisnąć, żeby były zanurzone w zalewie (nie pokazałam tego na zdjęciu, bo szukałam mojego talerzyka do zadań specjalnych).
Fot. 2 Nalewka farmaceutów (cytrynówka)

Długo na nią czekaliśmy. W trakcie dojrzewania nie wyglądała zachęcająco. Długo ją filtrowałam, kropla po kropli. Ale już jest i coś mi się wydaje, że to właśnie jeden kieliszek tego cuda wyleczył mnie z bólu gardła:)

Przepis znaleziony tutaj. Biały cukier zastąpiłam brązowym.

Śmiałkowie polecają, aby pozostały z nalewki "twarożek" zużyć - nie odważyłam się na to:)

Nalewka farmaceutów
1 l spirytusu rozcieńczonego do ok. 70 %
1 kg cytryn
1 l mleka
cukier brązowy (ok. 600 gram)

Cytryny myjemy i obieramy ze skórki i białej warstwy. Skórę z jednej cytryny zostawiamy. Kroimy cytryny i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem, mieszamy. Zalewamy mlekiem i spirytusem. Dodajemy skórkę z jednej cytryny. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne i dość chłodne miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszamy zawartość w słoju.

Po 5 tygodniach filtrujemy nalewkę, zlewamy do butelek. Po 2 tygodniach można już pić. My jak zawsze próbujemy ją już wcześniej:)


zamieszaj!: Nalewka farmaceutów (cytrynówka)
Iceówka wódka ;D

Składniki:

1/2 l spirytusu
3/4 l wody
20-30 dag cukierków "ice"

Cukierki wsypujemy do dużego słoja.
Zalewamy wodą i spirytusem.
Zakręcamy słój i pozostawiamy tak długo aż cukierki się rozpuszczą.
Można co jakiś czas pomieszać.
Po tym czasie rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Najlepiej jak sobie poleżakuje kilka tygodni, u mnie po trzech miesiącach była super :)
KUKUŁÓWKA :)

Składniki

0,5 l wódki (spirytus, jeżeli lubimy mocny alkohol),
30 dag kukułek,
woda, której ilość zależy od tego, jak mocny trunek chcemy mieć.
Sposób przygotowania
Najlepszym sposobem jest wrzucenie cukierków do alkoholu i wody, pozostawienie do rozpuszczenia (około 3 dni). W tym czasie należy mieszać alkohol (wstrząsać butelką czy słoikiem), aby cukierki dokładnie się rozpuściły. Szybszą alternatywą jest rozpuszczenie cukierków przez podgrzanie i zmieszanie z alkoholem - wtedy jeszcze tego samego dnia można delektować się cudnym smakiem.
Czekoladówka

Składniki
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka ciemnego kakao

1 szkl. spirytusu
Mleko,cukier,cukier waniliowy i kakao podgrzewać przez ok.pół godz.(nie zagotować)po ostygnięciu wlać szklanke spirytusu.wymieszać.

NA ZDROWIE!!!
Przepis na syrop z mniszka
Czas: ok. przygotowanie to kilkanaście minut, ale gotowy syrop jest po całej dobie
Ilość porcji: 3-5 słoików
Składniki
ok. 450 kwiatków mlecza
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru
Przygotowanie
Krok 1.
Rano zbieram kwiatki mniszka lekarskiego, wybieram ładnie rozwinięte kwiaty..

Krok 2.
Zostawiam je na kartce aby opuściły je robaczki, przepłukuję wodą a potem wkładam do garnka z odmierzoną wodą i gotuję. Od zagotowania gotuję 10-15 minut i zostawiam na 24 godziny by całość się zaparzyła (jak herbata;-)).

Krok 3.
Odciskam dobrze mlecze a wywar przelewam przez sito.

Krok 4.
Stawiam na ogniu, dodaję sok z cytryn i cukier i gotuję na malutkim ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji syropu, potem jeszcze troszkę zgęstnieje.

Możecie gotować dłużej jeśli chcecie gęstszy „miodek”. Ogień powinien być niewielki a całość ma pyrkać a nie buzować.

Przelewam do słoików i gotowe. Można trzymać kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona