Kuleczki ziemniaczane w panierce
Składniki:
- o,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,
- przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,
- olej do smażenia
Treść przepisu:
Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy. Gdy ziemniaki będą już ugorowane przepuszczamy je przez praskę ( lub dokładnie tłuczemy). Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie mieszamy całość.
Z masy ziemniaczanej ( jeszcze ciepłej) formujemy kuleczki a następnie obtaczamy je w półce tartej.
Smażymy w głębokim oleju. Odsądzamy na ręczniczkach papierowych.
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego!
♥ HALLOWEEN ♥ AUTUMN ...fall holidays ♥ HERFST.. najaar / halloween food
muszka serwetki z naczynia
Szybkie jogurtowe ciasto z rabarbarem | Pieczarka MySia - słodkie przepisy kulinarne
Składniki:
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
pół szklanki oleju
250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
100 g cukru
300 g rabarbaru
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar umyć i pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta
Piec w 190oC przez około 60 minut (d0 suchego patyczka).
Posypać cukrem pudrem.
Kolorowa pianka
Składniki :
cienki blat biszkoptu
miękka marmolada wieloowocowa
Warstwa biała:
15 g żelatyny (bez gotowania)
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
Warstwa żółta:
4 białka
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Warstwa różowa:
3 białka
galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru
Wierzch:
polewa czekoladowa
Żelatynę namaczamy w połowie szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje wstawiamy do naczynia z gorącą woda i czekamy aż się rozpuści.
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Na dno foremki wykładamy biszkopt. Smarujemy cienka warstwą marmolady.
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby równomiernie się połączyła z pianą. Od razu wykładamy do foremki z biszkoptem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Następne 4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy aby połączyła się z pianą i wykładamy do formy.
Kolejną warstwę piany przygotowujemy w ten sam sposób.
Odstawiamy formę do lodówki. Gdy zastygną, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
TWOI GOŚCIE ZANIEMÓWIĄ KIEDY ZOBACZĄ TAKIE KOTLETY!! FANTASTYCZNE I PROSTE !! :D
Na górze ziemniaki puree wyciśnięte szprycą z boczkiem i szcyporkiem
pasztet drobiowy do słoiczków
2000 g kurczak,
400 g wątróbka wieprzowa,
170 g kasza manna,
1500 g woda,
4 szt jajka,
gałka muszkatołowa mielona,
Sól,
pieprz czarny mielony Prymat,
majeranek Prymat,
150 g włoszczyzna,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kucharek
Kurczaka,wątróbkę i włoszczyznę wraz z listkiem i zielem i odrobiną soli wstawić do gotowania.
Gdy już miękkie przelać przez sito a do pozostałego rosołu dodac kasze manną i ją ugotować.
Wystudzone mięso obrac z kości i przemielić przez maszzynkę wraz z wątróbką i warzywami.
Dodać do kaszy mannej.Przyprawić, wbic jajka i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Gotowy pasztet przekładać do wyparzonych słoiczków w ilości 3/4.
Pasteryżwać w piekarniku w temp 100 stopni około 1,20 minut.
Powtórzyć w dniu następnym tak samo.
Mozna przechowywać do 6-miesięcy.