przepisy

136 inspiracji
1 obserwujący
Tort bananowo-jogurtowy

Składniki na spód:

½ szklanka mąki
½ szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
¼ szklanki brązowego cukru
65 g roztopionego masła



Składniki na masę jogurtową:

800 g jogurtu naturalnego pół gęstego (ważne ,żeby nie był bardzo rzadki)
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
30 g żelatyny



Składniki na mus bananowy:

3 banany
limonka
pół szklanki nektaru bananowego
3 łyżki cukru pudru
pół szklanki wody
15 g żelatyny





Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej masła), wymieszać, wylepić dno formy o średnicy około 21 cm i piec przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. aż wierzch zacznie się przyrumieniać.



Jogurt, serek, cukier wanilinowy i cukier puder zmiksować ze sobą, Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Namoczoną żelatynę zalać gorącą wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na kruchy spód tortu i odstawić do lodówki do czasu stężenia.



Żelatynę przeznaczoną na bananowy mus galaretkowy zalać kilkoma łyżeczkami wody. Banany pokroić na małe kawałeczki, gotować w rondelku z wodą i cukrem aż banany puszczą sok i staną się miękkie, następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, aby mus bananowy był bardziej aksamitny należy przetrzeć go przez sitko. Do masy bananowej dodajemy nektar bananowy i wyciśnięty sok z limonki. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem.



Ostudzony mus wylać na masę jogurtową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia (najlepiej całą noc) Przed podaniem ozdobić pokrojonymi kawałkami banana.



Smacznego :)
proste i smaczne- potrzebne tylko 3 składniki!

Trudno uwierzyć, że te przepyszne babeczki są zdrowe i dietetyczne. Nie zawierają mąki ani cukru, a najlepsze jest to, że są banalnie proste w przygotowaniu.

Jedyne, czego potrzebujesz, to:

– 2 banany, bardzo dojrzałe
– 4 jajka (ewentualnie same białka jajek)
– maliny, jagody, borówki, truskawki… co tylko sobie wymarzysz!

PRZEPIS

• Rozgrzej piekarnik do 190°C

• Zmiażdż banany na papkę

• Dodaj jajka/białka i ubij wszystko razem

• Spryskaj formę do muffinek i do każdego zagłębienia dodaj kilka owoców.

• Na owoce nałóż mieszankę bananów i jajek.

• Piecz przez około 12 minut.

• Pozostaw do ostygnięcia.
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 cukinii
2 duże jajka
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki plasterki szalotki (zielone i białe części)
olej roślinny

Podawać z jogurtem
Jabłkowe róże w cieście francuskim

Składniki
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
4 jabłka
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki cukru
1 cytryna (sok)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek.
W międzyczasie umyć jabłka, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych.

NIE obierać ze skórki!


Połówki jabłek pokroić na plasterki o szerokości około 2 mm.
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem.
Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia. Owoce odcedcić od soku, którego w żadnym wypadku nie należy wylewać, a wręcz trzeba wypić :)

Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu.
Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków (jak na zdjęciu poniżej).
Ciasto francuskie smarować odrobiną dżemu morelowego i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego.
Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska (jak na zdjęciu poniżej).
Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon.
Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów - w ten sposób nie stracą swojego kształtu.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kurczak duszony z brokułem

Potrzebujesz: (na 2 porcje)
1 pierś kurczaka
1 brokuł
papryka czerwona
2 pomidory
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżeczki musztardy
oliwa z oliwek
przyprawa gyros

Przygotowanie
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Obficie posypać przyprawą gyros i zalać 4 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Brokuła podzielić na drobne różyczki, paprykę i pomidora pokroić w kostkę.

Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią mięso. usmażyć. Zmniejszyć ogień na minimum, dodać różyczki brokuła i ćwierć szklanki wody, przykryć i dusić 10 minut.

Do pudełka przełożyć pomidora, paprykę i mięso usmażone z brokułem. Sos z jogurtu i musztardy umieścić w osobnym małym pudełku i polać nim potrawę tuż przed zjedzeniem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona